גורם משטרה: נראה שאין אחריות פלילית לסוהרים
לאחר שהחוקרים סיימו לאסוף עדויות ראשונות מהסוהרים ומשותפיו של דודו טופז לתא שבו התאבד, אמר בכיר במחוז מרכז ל-ynet: "על פניו לא נראה שיש היבט פלילי בסיפור וכנראה זה ייגמר בבעיית נהלים בשב"ס". ממצאי החקירה יוצגו ביום ראשון לשופט החוקר. גורם בשב"ס מסביר: "הוא ניצל חלון זמן"
חוקרי המשטרה סיימו לאסוף את העדויות הראשונות משני הסוהרים וכן מחמשת האסירים שהיו בתא בעת שהבדרן דודו טופז התאבד במקלחת. גורם בכיר במחוז מרכז של המשטרה אמר הערב ל-ynet כי ככל הנראה, הסוהרים שהשגיחו על טופז לא יימצאו אחראים מבחינה פלילית למותו: "על פניו לא נראה שיש היבט פלילי בסיפור, וככל הנראה זה ייגמר בבעיית נהלים בשב"ס".
אחר-הצהריים תמה נתיחת גופתו של טופז, וממצאיה הועברו למשטרה. החוקרים אספו ממצאים שהיו בזירת האירוע, כמו הכבל החשמלי של הקומקום, שבאמצעותו התאבד טופז. את כל הממצאים האלה תציג המשטרה ביום ראשון בפני השופט החוקר, חגי טרסי, בבית משפט השלום ברמלה.
סופו של כוכב - סיקור מלא ב-ynet:
- "מחדל" מול חדר הסוהרים: ההתאבדות תיחקר
- חמותו של טופז מאשימה: התקשורת קברה אותו
- "שילוב בין לנו לדאוני ג'וניור": סיקור טופז בעולם
- דעה: טופז מת מקנאה / יורם קניוק
- דעה: התקשורת לא אשמה / זיו לנצ'נר
המשטרה אמורה לבדוק האם יש היבטים פליליים של התרשלות גורמים בשב"ס, שגרמו למותו של טופז. החוקרים יבדקו במהלך השבוע הבא את הנהלים בשמירה על אסיר מאובטח כמו דודו טופז ובמהלך הדיונים שיתקיימו בפני השופט, יוסקו מסקנות.
גורם בשירות בתי הסוהר הסביר את נסיבות ההתאבדות: "הוא פשוט ניצל חלון זמן בין הבדיקות בתא והתאבד". הוא הדגיש כי אין אפשרות למנוע לחלוטין התאבדות של אסירים או עצירים, והוסיף כי "רק במקרים קיצונים כובלים אסיר באזיקים כדי למנוע התאבדות".
כך מוחזק "אסיר בהשגחה"
הנהלים בשירות בתי הסוהר ברורים בכל הקשור לאסירים בסיכון אובדני. הליך הטיפול בהם מתחיל בשיחות מיד עם הגעתו של האסיר לכלא. אם מדובר באסיר שלא מוכר בכלל לשב"ס, הוא עובר הליך קליטה שבמהלכו הוא נפגש עם שלושה גורמים - איש מודיעין, איש רפואה ועובדת סוציאלית. במהלך אותן השיחות מתרשמים מהאסיר החדש ושאולים אותו ישירות אם בכוונתו להתאבד או אם ניסה בעבר להתאבד, ואף בודקים אם יש לו סימני חתכים על פרקי הידיים.
אם מתברר שמדובר באסיר בסיכון אובדני, הוא מוגדר אסיר ברמת סיכון ב' - ועובר בדיקה פסיכיאטרית. בתום הבדיקה ניתן לשנות את סיווגו לרמת סיכון א' - הגבוהה ביותר.
שכנים מניחים נרות זיכרון (צילום: דודו אזולאי)
אסיר שיש חשש ממשי שיפגע בעצמו מוגדר "אסיר בהשגחה", והוא מוכנס לתא מיוחד שבדרך נמצא קרוב לעמדת הסוהרים. תכיפות הבדיקות של הסוהרים בתא גבוהה מהרגיל - כל חצי שעה או ורבע שעה, על-פי רמת הסיכון. לא בכל תאי ההשגחה יש מצלמות, ובדרך אסירים נורמטיביים שנמצאים בתא עם אסיר "בהשגחה" יודעים שהם צריכים להשגיח עליו. בתמורה, הם מקבלים טובות הנאה שונות. בפקודות השב"ס חל איסור מוחלט לשים שני אסירים בסיכון אובדני בתא אחד לבדם.
"לא יעזור: מי שמחליט להתאבד - יצליח"
קצין בכיר לשעבר בשב"ס מוסיף כי במהלך השנים עלתה הצעה לפתור את בעיית הקושי בפיקוח על חדר השירותים והמקלחת - במקום דלת קשיחה, לשים בפתח יריעת ניילון, כדי שאסיר לא יוכל לנעול את עצמו בפנים, ובמקרה הצורך ניתן יהיה להיכנס במהירות לתא. בסופו של דבר לא יושמה ההמלצה, בשל התנגדות ארגוני זכויות אדם, שקבלו על הפגיעה בפרטיות.
לדברי אותו קצין, במקרה שאסיר מצוי בסיכון אובדני, יש לעקוב אחר כל פעם שהוא נכנס לשירותים, ואם הדבר חורג מזמן סביר, לפרוץ פנימה. עם זאת, הוא מוסיף, לא ניתן לחלוטין למנוע התאבדויות: "לא יעזור בית דין, אם מישהו מחליט להתאבד והוא די נחוש, הוא יצליח - למרות כל הטיפולים והשיחות המקצועיות שהוא עובר. אין באפשרות השב"ס למנוע לחלוטין התאבדות של אסירים".
עוד הוא מוסיף, כי הטיפול באסירים מפורסמים קשה יותר מאסירים רגילים, והסיכון האובדני גבוה יותר אצלם: "הקושי הוא בכך שפתאום אותם אסירים מפורסמים מגיעים לכלא,
וכל עולמם חרב עליהם. הם הפכו להיות מאנשים מפורסמים לאסירים שיושבים בתא סגור".
הוא מספר על אירוע שקרה לפני שנים בכלא באר שבע, שבמרכזו עמד אסיר שריצה מאסר על כך שניקר את עיני אשתו. "היתה עליו השגחה", הוא נזכר, "אך לבסוף הוא הצליח למצוא פרצה: הוא התלונן כי הוא נקע את ידו והחובש חבש את ידו בתחבושת אלסטית. בלילה הוא הוריד את התחבושת מידו, כרך אותה סביב צווארו ובאמצעות מברשת שיניים סובב את התחבושת עד שנחנק למוות. יש ארועי התאבדות, יהיו ארועי התאבדות, אך צריך לעשות הכל על מנת למנוע אותם ולצמצם אותם".