בריטניה גינתה קבלת הפנים החמה למחבל בלוב
התשואות להן זכה האחראי לפיצוץ מטוס פאן-אם בשמי לוקרבי ב-1988, עוררו זעם בבריטניה. שר החוץ מיליבנד אמר כי "קבלת הפנים החגיגית לרב-המרצחים היא מראה מדאיג". הנסיך אנדרו צפוי לבטל את ביקורו במדינה. ארה"ב: לוב שולחת מסר שגוי
בריטניה גינתה בצהריים (יום ו') את החגיגות שהתקיימו בטריפולי לכבוד שובו של המחבל הלובי, עבד אל-בסט עלי מוחמד אל-מגרהי, שאחראי להריגתם של 270 בני אדם בפיצוץ מטוס פאן-אם מעל העיירה לוקרבי בסקוטלנד. בקהילה הבינלאומית זכתה החלטתה של סקוטלנד לשחרר את אל-מגרהי מטעמים הומניטריים לתגובות צוננות. קבלת הפנים החמה עוררה את זעמם של בני משפחות ההרוגים.
יום לאחר הגעת אלפים לקבלת הפנים בשדה התעופה, לוב ניסתה לצמצם את הנזק שנגרם ליחסיה עם המערב, והרחיקה את אל-מגרהי מעיני הציבור. גורמים רשמיים סירבו למסור פרטים על מיקומו והטלוויזיה הלובית לא שידרה דיווחים הנוגעים לחזרתו. רוב מהדורות החדשות בחרו להתרכז בנושאי ספורט ובתחילת חודש הרמדאן, ככל הנראה על-מנת להשכיח את הסערה.
שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד, אמר כי "המראה של רוצח המונים מקבל קבלת פנים של גיבורים בלוב מאוד מדאיג ומטריד, בעיקר למשפחות ההרוגים, שכואבות את מות יקיריהן מדי יום".
מיליבנד הוסיף כי "האופן שבו תנהג ממשלת לוב בימים הקרובים תקבע במידה רבה את יחסן של מדינות העולם אליה עם שובה לקהילה הבינלאומית".
בריטניה נאלצת להתמודד עם הטענות לפיהן לונדון רצתה בשחרורו של אל-מגרהי, על-מנת שתוכל לקדם קשרים דיפלומטיים ומסחריים עם לוב. מיליבנד הכחיש את הטענות, והבהיר כי ההחלטה השנויה במחלוקת התקבלה על-ידי ממשלת סקוטלנד. דובר משרד החוץ אמר עוד כי ראש הממשלה, גורדון בראון, ביקש משליט לוב, מועמר קדאפי, לטפל בקבלת הפנים למחבל ברגישות.
קבלת הפנים החגיגית בטריפולי (צילום: AP)
תאגיד השידור הבריטי BBC דיווח כי נראה שלוב תשלם כבר בקרוב מאוד על מחיר הדיפלומטי והכלכלי של החגיגות. הנסיך אנדרו, בנה של המלכה אליזבת, הודיע כי הוא "שוקל מחדש" את ביקורו במדינה, שתוכנן לחודש הבא. הנסיך היה אמור להיפגש עם בכירי הממשלה הלובית ולקדם שיתופי פעולה כלכליים בינה לבין בריטניה.
גם הבית הלבן התייחס לקבלת הפנים החמה לאל-מגרהי ומסר כי לוב שולחת "מסר שגוי" לקהילה הבינלאומית.
אל-מגרהי הורשע בשנת 2001 במעורבות בפיגוע שאירע בדצמבר 1988. הרשעתו התבססה בעיקר על עדות של אדם שזיהה אותו כאיש שקנה ממנו חולצה בחנות במלטה. החולצה נמצאה מאוחר יותר בין הריסות המטוס. אל-מגרהי אמר לאחר שחרורו כי הוא חף מפשע ורבים בלוב מאמינים כי המערב השתמש בו "שעיר לעזאזל" כדי לפגוע במעמדה של לוב.