ירידה בגבייה? רשות המסים פושטת על המקובלים
עשרות מקובלים ומאות עורכי חתונות ומוהלים נדרשו להגיש דו"חות על הכנסותיהם בשבע השנים האחרונות. החשד: העלמות מסים במאות מיליוני שקלים בשנה. רשות המסים: אנחנו בודקים את התחום הזה כמו שבודקים תחומים אחרים
מס הכנסה החליט להתלבש על הרבנים: עשרות מקובלים ורבנים מפורסמים ומאות עורכי חתונות, נותני ברכות ומוהלים נדרשו בימים האחרונים להגיש דו"חות מס מלאים על הכנסותיהם בשבע השנים האחרונות ולהעביר בתוך חודשיים הצהרות הון על כל נכסיהם בארץ ובחו"ל. בעקבות הדרישה סוערות הרוחות בקהילה החרדית וגורמים חרדיים מאשימים את שלטונות המס ברדיפה.
על עריכת המבצע המיוחד, הראשון מסוגו אי פעם, של חקירות מס נרחבות בקהילת המקובלים והרבנים הוחלט ברשת המסים, נוכח חשדות שבענף זה מועלמים מסים במאות מיליוני שקלים מדי שנה.
"התחום פרוץ לחלוטין. מיליוני שקלים משולמים בכל יום למקובלים ולרבנים כתרומות, ללא שום רישום, וחלק מהכספים הללו טעונים בתשלום מס, גם אם מופחת, שאינו משולם ברוב המקרים", אמר ל"ממון" אחד מראשי החוקרים במס הכנסה.
כרעם ביום בהיר
הדרישות להגשת דו"חות מס מלאים החל משנת המס 2002 והגשת טופסי הצהרות הון נפלו כרעם ביום בהיר על אחדים מראשי המקובלים והרבנים הגדולים בישראל. רשות המסים עדיין לא סיימה לשלוח את הדרישות לכל יעדי המבצע וכפי שנודע כלולים בהם אחדים מגדולי המקובלים בישראל, בהם רבנים ידועים מנתיבות, המקבלים קהל של עשרות אלפי מבקשי ברכות ועצות בשנה.
כמו כן, מועברות דרישות להגשת דו"חות לאדמו"רים וראשי חצרות חרדיות בישראל, גם הידועים והמכובדים שבהם, שחלקם מצויים גם בקשרים קרובים עם ראשי המדינה, שרים, חברי כנסת ובכירים בעולם העסקים. לפחות במקרה אחד ניסה מקובל להפעיל חבר כנסת כדי למנוע כל חקירה בענייני הכספים שהוא מקבל ממבקשי ברכות ועצות הבאים לישיבה שלו.
ברכות ועצות
עד כה נשלחו כ-40 דרישות להגשת הדו"חות והצהרות הון למקובלים ורבנים מפורסמים. זאת, בנסף למאות דרישות נוספות להגשת דו"חות לעורכי חתונות, טקסים דתיים אחרים, כמו פדיון הבן, מוהלים, רבני שכונות ונותני ברכות ועצות לקהילה הדתית וגם לחילונים רבים המגיעים לקבל ברכות ועצות מרבנים.בין השאר נבדק חשד שחלק מהכספים הניתנים כתרומות לגדולי המקובלים מועברים לחשבונות בנק פרטיים ואינם משמשים את מוסדות התורה, הישיבות וחצרות הרבנים, כפי שמוצהר על ידי רוב הרבנים והמקובלים. המבצע נערך, בין השאר, בעקבות הנחיית היועץ המשפטי לממשלה מלפני שלוש שנים, לבדוק את התחום כולו, לאחר שחקירה נגד מקובל הובילה לגילוי הכנסות שלא דווחו לשלטונות המס ואף הופקדו בחשבונות בנק פרטיים.
מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, מבקש לבנות מסד נתוני הכנסות כספים חדש על כל המקובלים וחצרות האדמו"רים ברחבי הארץ, כדי "לעשות סדר" בתחום זה, הנחשב פרוץ לחלוטין בתחום תשלומי המסים.
תרומות אמנם פטורות ברובן ממס, אולם יש לדווח על הסכומים המתקבלים ולהוכיח שלא שימשו לתשלום משכורות, החייבות במס, או לרכישת מוצרים ושירותים שיש לשלם עבורם מע"מ.
טוב לגבות בזמן מיתון
פרטים ראשונים לקראת המבצע סוכמו לראשונה בישיבה שהתקיימה ב-10 במאי השנה ברשות המסים. בישיבה נוספת, שהתקיימה בהנהלת הרשות, הוזכרו סכומים של מאות מיליוני שקלים שעל פי החשד לא שולמו לשלטונות המס ושניתן לגבותם כעת. "זאת הזדמנות טובה להעלות את סכום ההכנסות בזמן שפל כלכלי ומיתון שפוגע בהכנסות ממס", נאמר בישיבה שאותה ניהל נסרדישי.במסגרת החקירה נשלחו חוקרי מס לבתי מקובלים וביקשו ברכה. במקרה אחד, למשל, נדרש חוקר לשלשל לתיבה 500 שקל כדי לזכות בברכת הרב. איש לא רשם את התקבול והתברר כי מהכספים המוכנסים לתיבה מעביר הרב לעוזריו בסוף כל שבוע ל"קניות לשבת". מאחר שאין כאן תשלום המבוצע כמשכורת, אלא העברת אלפי שקלים לעובד כ"תרומה," לדעת שלטונות המס יש כאן העלמת הכנסות ברורה.
גמ"ח משכורת
גורם ברשות המסים אמר ל"ממון:" "מדובר בשיטה. פשוט לא משלמים משכורת, אלא נותנים כספים כעזרה למשפחות, בעיקר לקראת שבת. זה דומה לכך שבמפעל ייתנו לעובד בסוף שבוע כסף לקניות לשבת במקום לשלם לו משכורת חודשית ולנכות ממנה מס ודמי ביטוח לאומי ומס בריאות כדין".נסרדישי אישר את קיומו של המבצע אך ביקש להדגיש כי אצל רבנים רבים הכל מתנהל כשורה ולא מתבצעות אצלם העלמות מס. "החלטנו לבדוק את התחום הזה, כפי שאנו בודקים תחומים אחרים במשק. רק לאחרונה ביצענו מבצע כלפי עסקים באזור תל-אביב, בענף המוניות, בענף שירותי האוכל ועוד. אין לנו שום כוונה להתנכל לעוסקים בתחום נותני שירותי הדת, ננהג בהם כבכל ענף אחר".
דוברת רשות המסים, עדית זרחיה, אישרה את דבר קיומו של המבצע המתנהל בתחום שירותי הדת, והוסיפה כי "בשל החובה לשמירת הסודיות לא נוכל למסור בעניינו שום פרטים בשלב הזה".