חיפה: בן 14 הוכש ע"י נחש צפע וניצל ממוות
אלמוג בן ה-14 פסע על המדרכה כשלפתע נחש צפע נכרך סביב רגלו והכיש אותו. בזכות נסיוב שקיבל ביחידה לטיפול נמרץ חייו ניצלו. מה לעשות כשנחש מכיש כדי לצאת מזה בשלום?
חייו של בן 14 תושב חיפה ניצלו בשבת לאחר שהוכש ע"י נחש צפע. הוא הובהל ליחידה לטיפול נמרץ בבית החולים כרמל וטופל בנסיוב אשר מנע את ההידרדרות במצבו.
בדרכו לבקר חבר בשכונת רמת אלון בחיפה, אלמוג לא התכונן למפגש המסוכן הזה: כשהוא פסע על המדרכה, נכרך על רגלו נחש צפע. "הלכתי עם קבקבי ים פתוחים" משחזר אלמוג ממיטתו במחלקת הילדים בבית החולים כרמל, "פתאום הרגשתי עקיצה חדה וכואבת בתחתית הרגל".
כשהוריד את מבטו לכיוון הרגל, זיהה אלמוג נחש גדול שנכרך על רגלו והכיש אותו. "נבהלתי מאוד", הוא מספר, "מיד ניערתי אותו בכל הכוח מהרגל, עד שהוא נפל למדרכה. טסתי בכל הכוחות שנותרו לי הביתה". אמו שהמתינה בביתם הבהילה אותו במהירות לחדר המיון.
הנסיוב שהוזרק לגופו שיפר את המצב. אלמוג בביה"ח (צילום: אלי דדון)
עם קבלתו, סומן איזור העקיצה ואלמוג טופל בהזרקת נסיוב מיוחד המיועד להכשות נחש צפע. תוך מספר שעות מהזרקת הנסיוב, החל מצבו של אלמוג להשתפר.
"אחת הטעויות של אלמוג ושל רבים שמוכשים היא הריצה המהירה בשל הפחד לאחר ההכשה", אומר פרופ' חיים ביבי, מנהל מחלקת ילדים בביה"ח כרמל, "הריצה והתנועות המהירות עוזרות לארס המסוכן של הצפע להתפשט בגוף במהירות. כשהארס מגיע לאזור הלב והמוח המשמעות היא סכנת חיים".
לדברי פרופ' ביבי, בשנים האחרונות אירעו מספר מקרי תמותה באזור הצפון כתוצאה מהכשת נחש צפע בשל התפשטות הארס. "לאלמוג היה פשוט מזל גדול שהוא הספיק להגיע למיון בזמן וכך חייו ניצלו".
תמיר, אביו של אלמוג שלא מש ממיטת בנו, מספר כי כבר בעבר נצפו פעמים רבות נחשים מסוכנים בשכונה וגם אצלו בגינה. "הפחד הכי גדול שלי זה מבית הספר אלון הקרוב אלנו, זהו בית ספר יסודי עם 400 תלמידים קטנים והקרבה שאנחנו מוצאים נחשים מסוכנים כל-כך ליד בית הספר צריכה להדליק נורה אדומה לכולם, אם העיריה ושאר הגורמים לא יטפלו אני חושש מאסון נוסף, כדאי שמישהו יתעורר". מצבו של אלמוג ממשיך להשתפר והוא צפוי להשתחרר בימים הקרובים לביתו ולהתחיל את שנת הלימודים יחד עם חבריו.
הטיפול: מנוחה מוחלטת עד חדר המיון
הנחשים הארסיים בארץ הם צפע ארץ ישראל, אפעה, שפיפון הנגב, עכן גדול, עכן קטן, צפע עין גדי, צפע החרמון, והפתן השחור. ברוב זמנם מסתתרים הנחשים מתחת סלעים או מאחורי סלעים. רוב פעילותם הינה באביב בשעות הערב המוקדמות. הם לרוב אינם תוקפים בני אדם, אלא מתגוננים. טרם התקיפה, עשויים הנחשים להשמיע קולות איום כדוגמת לחישה, חיכוך גופם או תנועות מאיימות.
הנחש מכיש באמצעות נשיכה: ארס הנחש חבוי בבלוטות ומוזרק לנפגע דרך שיניהם החלולות. רוב הנפגעים נבהלים, מחווירים, וסובלים מהזעה מרובה ואף עשויים להגיע למצב של איבוד הכרה.
אז מה עושים לאחר הכשת נחש?
- יש להרגיע את הנפגע ולהשכיבו במנוחה מוחלטת כדי להקטין ככל האפשר את התפשטות הארס בגוף. אם אפשר – קבעו את גופו כדי להפחית למינימום כל תזוזה.
- הזעיקו בדחיפות צוות מד"א אשר יפנה את הנפגע לבית החולים. אם אפשר הביאו את הנחש לבית החולים כדי לקבוע את סוג הארס ואת הטיפול הנכון.
- אין למצוץ את הארס, אין להניח חוסם עורקים על האזור המוכש. אין לקרר את איזור ההכשה שכן הקירור אינו מועיל ועלול להחמיר את הנזק. יש להימנע ממתן משקה אלכוהולי לנפגע: האלכוהול מגביר את זרימת הדם ועלול להחיש את התפשטות הארס בגוף.
איזור העקיצה ברגלו של אלמוג
צילום: אלי דדון
מומלצים