שתף קטע נבחר

היעד של נתניהו: חידוש המו"מ המדיני בתוך חודש

בישיבת הממשלה שהתקיימה היום, הודיע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי "יש כוונה להתחיל בשיחות עם הפלסטינים בסוף חודש ספטמבר". ביום רביעי ייפגש נתניהו בלונדון עם השליח המיוחד, ג'ורג' מיטשל. ליברמן סקפטי: "גם בעוד 16 שנה לא יהיה שלום"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מסמן יעד לחידוש המשא ומתן המדיני. בישיבת הממשלה היום (א'), הודיע כי "יש כוונה להתחיל בשיחות עם הפלסטינים בסוף חודש ספטמבר". 

 

לקראת פגישתו עם השליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, ביום רביעי בלונדון, אמר נתניהו שיש התקרבות מסויימת בין הצדדים, "אני לא אומר שיש הסכמה מוחלטת. יש ניסיון לצמצם את תחומי אי-ההסכמה, וניסיון לדבר באווירה חיובית.

הפלסטינים נגד הפשרה
לא ל"גידול טבעי" / עלי ואקד
ברשות הפלסטינית הביעו מורת רוח מהפשרה המתגבשת בין וושינגטון לירושלים, והבטיחו שיפעלו כדי לסכל אותה
לכתבה המלאה

זה לא יהיה המפגש האחרון לפני השקת תוכנית השלום האמריקנית לחזור לשיחות. עם זאת יש הערכה שניתן לעשות זאת (לשוב לשיחות עם הפלסטינים) בסוף ספטמבר. זה מותנה בהבנות בינינו לבין האמריקנים, לבין הפלסטינים. זה פחות או יותר הכיוון והזמן שהיינו רוצים להשיג".

 

נתניהו ייצא מחר בבוקר לביקור בן שלושה ימים בלונדון, שבמהלכו ייפגש עם מיטשל ועם ראש הממשלה הבריטי גורדון בראון. לאחר מכן יבקר בברלין וייפגש עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. "יש לנו נושאים בילטרליים עם הבריטים והגרמנים", אמר היום נתניהו, "במהלך הנסיעה צפויה פגישה עם השליח מיטשל כחלק ממערך מהשיחות והמגעים, שמתקיים באווירה טובה".

 

מתקרבים לפשרה עם האמריקנים

שליחיהם המיוחדים של ראש הממשלה ושר הביטחון, יצחק מולכו ומייק הרצוג, שבו בסוף השבוע מפגישות עם בכירי הממשל האמריקני ועדכנו את פורום השישייה בנוסחה המתגבשת מול האמריקנים: הקפאת הבנייה בהתנחלויות עם הקלה שתאפשר השלמת מבנים שבנייתם החלה.

 

בדיון שנערך במסגרת השישייה ביום חמישי בערב בקריה בתל-אביב, הוצגו הסיכומים שהושגו עם בכירי הממשל לקראת הפגישה בלונדון. השליחים עדכנו כי תיתכן פשרה שתאפשר סיום הבנייה בכ-2,500 יחידות הדיור שבבנייה. עם זאת, האמריקנים עדיין עומדים על הקפאה מוחלטת של הבנייה להמשך, ודאי של התחלות בנייה, כולל בגושי ההתנחלויות והיישובים בעוטף ירושלים, שישראל סבורה שיוותרו בידה לאחר הסכם הקבע.

 

בשעה שנתניהו מתכוון לחדש את המשא ומתן המדיני, הציג שר החוץ, אביגדור ליברמן, חזון קודר על האפשרות לקידום תהליך מדיני, ואמר בשיחה עם כתבים: "16 שנים (אחרי הסכמי אוסלו) לא הבאנו שלום, למרות שנתנו הכול, ואני מהמר שגם עוד 16 שנים לא יהיה שלום, ודאי לא על בסיס שתי מדינות לשני עמים. יש סכסוכים שלא הסתיימו שנים, כמו אנגליה וארגנטינה על פוקלנד וכמו הוויכוח בין ספרד ואנגליה על גיברלטר".

 

ליברמן הסכים לא להפריע לאובמה 

ואולם, למרות הלשון הפסקנית, הבהיר השר כי לא הוא יהיה זה שיתקע גלגלים במאמצים להגיע להסכם שלום. "אנחנו לא נפריע לאובמה. הוא יכול להמשיך לנסות", אמר. "אני מוכן לתת פרק זמן לממשלה הזאת, לכל מי שחושבים שיכולים להביא פתרון מדיני. אני רוצה לתת פרק זמן, לתת סיכוי. לפעול בהיגיון. אני לא רוצה לקומם את האמריקנים, לא רוצה להתסיס. אני חושב שראש הממשלה מאמין בזה, ולכן אני נותן לו להוביל. זה לא שאני לא רוצה פתרון, אבל אני אדם ריאלי. אני מקווה שאטעה, ואז אהיה הראשון להודות בזה, בבחינת מודה ועוזב ירוחם".

 

שרת התרבות והספורט, ח"כ לימור לבנת, העלתה הבוקר לדיון בישיבת שרי הליכוד את הצורך להשלים את הליכי האישורים לשכונות ביהודה ושומרון שהקמתן החלה לפני 2001. לדבריה, הפרקליטות מעבירה לבג"ץ תשובות שלפיהן יישובים שהוקמו על-ידי משרד השיכון וקיבלו אישורים מתאימים ממוסדות המדינה אינם חוקיים בשל היעדר חותמת שר הביטחון. מדובר ביישובים שהוקמו לפני שנת 2001 ועל פי החלטת ממשלה, יש להכשיר אותם.

 

"נוצר מצב אבסורדי בו יישובים לגיטימיים לחלוטין, עליהם אין עוררין, עומדים בפני סכנת הריסה וכל זאת בשל הליך ביורוקרטי ארוך", אמרה לבנת. לאחר דיון בנושא, הנחה נתניהו את מזכיר הממשלה צבי האוזר לרכז עבודת מטה שתגבש פיתרון לסוגיית תשובות הפרקליטות, שלעתים מובילות לפסיקות של בג"ץ להרוס שכונות קבע שנבנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה, בנימין נתניהו
צילום: פלאש 90
"נושאים בילטרליים". קנצלרית גרמניה מרקל
צילום: AP
מומלצים