שתף קטע נבחר

 

עובדת מ' החוץ: ליברמן פרובוקטור, כבר התרגלנו

בעקבות הנחיית השר שנחשפה ב-ynet, שלא לקבל לקורס צוערים מי שלא שירת בצבא או בשירות לאומי, אומרת עובדת המשרד, בוגרת הקורס: "אי אפשר לשנות סדרי עולם במחי התבטאות". גורם במשרד חושש: נפסיד דוברי ערבית. ומה הסיכוי המשפטי להעברת המהלך?

שר החוץ יורה לעצמו ברגל - כך סבורה עובדת משרד החוץ, בעקבות הנחייתו של אביגדור ליברמן שנחשפה הבוקר (יום ב') ב-ynet, לפיה מי שלא שירת בצה"ל או בשירות לאומי לא יוכל להשתתף בקורס הצוערים של המשרד, המכשיר דיפלומטים. "קשה לי להאמין שזה יגיע לפסים מעשיים", אומרת העובדת, בוגרת הקורס בעצמה.

 

"למזלנו, יש חוקים במדינה, בכללם חוקים נגד אפליה, ואדם לא יכול במחי התבטאות אחת לשנות סדרי עולם. בכלל, לשר החוץ יש כל מיני התבטאויות וכבר הפסקתי להתקומם מהן. זה האיש והוא מחפש פרובוקציות. זו לא אמירה עם חשיבה מאחוריה", אמרה הצוערת, שביקשה שלא להיחשף. "למרבה השמחה, ההשפעה של דעותיו עדיין לא מורגשת במשרד. אבל זה יכול להשתנות. תלוי מה הוא יעשה".

 

אותה עובדת מזכירה כי "יש הרבה מאוד אנשים שלא שירותו בצבא או בשירות לאומי, כי הם עלו בגיל מבוגר מדי או כי הצבא לא גייס אותם.

זה לא אומר שהם לא יכולים לשרת את המדינה בדרך אחרת. השר כולל באמירה הזו כל מיני אנשים שאולי חלקם אפילו משרתים אצלו בלשכה. הרבה אנשים שעלו יחד איתו לארץ לא שירותו בצבא ולא עשו שירות לאומי - האם הוא היה פוסל אותם? צוערים כאלו יכולים לשרת נאמנה את המדינה לא פחות טוב ממני, וחבל שאמירות כאלו יקשו עליהם".

 

ליברמן אמר שיבקש חוות דעת משפטית בעניין, ואם יש צורך, יפעל לשינוי החוק בכנסת. המשפטן ד"ר יורם רבין, מומחה לדין חוקתי מהמכללה למינהל,  מסכים כי הנחיית השר אינה יישימה מבחינה חוקית. לדבריו, זכויות של בני אדם ואזרחים ניתן לשלול רק באמצעות חוק או תקנות, וגם אז, לדבריו, השלילה צריכה להיעשות "באופן מידתי ועם תכלית ברורה".

 

"ההצעה הזו של שר החוץ פוגעת בזכויות אדם, כמו למשל בזכות לחופש העיסוק", מסביר ד"ר רבין. "לאור זאת, היא תהיה קבילה רק אם תיקבע בחוק. בדיקה משפטית פשוטה מובילה למסקנה שרק הכנסת תוכל לעגן את ההצעה הזו באופן מחייב, וגם אז צריך שהחוק לא יפגע בזכויות באופן לא מידתי. גם אם החוק יעבור בשלוש קריאות, הוא עדיין יכול להיפסל על-ידי בג"ץ, בטענה שהוא מנוגד לחוק חופש העיסוק". 

 

"עד כמה הם מרגישים נוח לייצג את המדינה?"

גורם אחר במשרד החוץ מוסיף כי אם הנחיית ליברמן תצא לפועל, אחת המשמעויות תהיה הפסד מקצועי של דוברי ערבית. אבל לדבריו, הוא מבין את הדרישה, ואף תוהה "עד כמה אותם עובדים מרגישים נוח לייצג את מדינת ישראל".

 

"הנושא הזה רגיש מכל הבחינות", אומר הגורם ל-ynet. "ברמה המקצועית, היבט אחד זה ידיעת שפה והיכרות של התרבות.

אין לנו מספיק דוברי ערבית ואנשים שמכירים את המזרח התיכון, וכל אדם שמתווסף זה יתרון. היבט נוסף הוא הפנים של ישראל כלפי חוץ. אנחנו רוצים להצטייר כמדינה שנותנת מקום גם לאוכלוסיה הלא יהודית, והייצוג בחו"ל הוא היבט סמלי בהקשר זה".

 

עם זאת, כאמור, הוא מצליח להבין מה העומד מאחורי הנחייתו של שר החוץ. "כשאדם לא משרת בצבא, לא עצם השירות הוא שהופך אותו פחות טוב, אלא התחושה שלו ויכולתו לייצג אותנו בחו"ל, בעיקר בזמנים לא קלים שם אנו נבחנים, כמו מלחמת לבנון והמבצע בעזה. אנו נדרשים לייצג את עמדת הרוב בציבור הישראלי, והאנשים האלו לא תמיד מצליחים בכך. אפשר להבין אותם ברמה האנושית, אך יש כאן דילמה מקצועית קשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"השפעתו עוד לא מורגשת במשרד". ליברמן
צילום: AP
מומלצים