מחקר: עישון נרגילה יותר מסוכן לבריאות מסיגריות
חוקרים בבריטניה מצאו כי עישון של נרגילה בודדת מעלה את רמות חד-תחמוצת הפחמן בדם פי 5 לפחות, בהשוואה לאלה מעישון סיגריה בודדות. החומר הרעיל הזה עלול לגרום לנזק מוחי ולאיבוד הכרה
עישון נרגילה מסוכן כמו עישון סיגריות: כך לפי מחקר בריטי שמתפרסם היום (ב'), לפיו עישון טבק מנרגילה בודדת מעלה את רמות חד-תחמוצת הפחמן בשיעור של פי 5 לפחות, זאת בהשוואה לעישון סיגריה בודדת. רמות גבוהות של חד תחמוצת הפחמן עלולות לגרום לנזק מוחי ולאיבוד הכרה.
נרגילה היא מתקן המשמש לעישון טבק, לרוב בטעמי פירות. הנרגילה מורכבת מראש, גוף, צינורית עם פיה, וצנצנת זכוכית לאחסון המים. תהליך שריפת הטבק מתחיל בראש הנרגילה, בעזרת גחלי פחם בוערים שנמצאים סמוך לטבק. עשן הטבק עובר דרך הצינורית ונשאף לריאות, אחרי שעבר דרך המים שבגוף הנרגילה.
התדמית תמימה, התכולה הרבה פחות
תערובת הפירות התמימה לכאורה, שמצוירת על אריזת הטבק מכילה מולסה
לא כל כך בריאים
סטודנטים לסיעוד אוהבים לעשן נרגילה
ד"ר איתי גל
מחקר שנערך באיכילוב מצא כי שליש מהסטודנטים והסטודנטיות שישמשו אחים ואחיות בתי חולים מעשנים נרגילה בקביעות, 14% מהם מוסיפים חשיש ומריחואנה לתערובת העישון. המעשנים: הנרגילה תורמת לאווירה ידידותית
(חומר מתוק שמופק מסוכר) וכן זפת, בנזופירן, ארסן, כרומיום ועופרת, שעלולים לגרום מחלות סרטן שונות, כמו סרטן הריאה, החניכים, השפתיים ושלפוחית השתן.
במחקר, שנערך על ידי המחלקה לבריאות והמרכז לבקרת עישון בבריטניה, נבדקו רמות חד תחמוצת הפחמן בקרב מעשני סיגריות ומעשני נרגילה. הממצאים הראו כי רמות חד תחמוצת הפחמן אצל אדם שאינו מעשן באוויר הנשוף מגיעות לכאחוז בודד.
לאחר עישון סיגריה אצל מעשן קל, מגיעות רמות חד תחמוצת הפחמן בדם לכ-2% עד 4%, בעוד שאצל מעשן כבד מגיעות הרמות לכ-5% עד 7% אחוז. מנגד, נמצא כי רמות חד תחמוצת הפחמן בקרב מעשני נרגילה מגיעות ל-8% עד 12%.
"מצאנו כי עישון בודד של נרגילה במשך 30 דקות מביאות לרמות חד תחמוצת הפחמן הגבוהות פי 5 מעישון סיגריה", אמרו החוקרים. "אולם במקרים חמורים, רמות חד תחמוצת הפחמן בעקבות עישון ממושך של נרגילה עשויות להיות גבוהות פי 400 עד 450 מאשר לאחר עישון סיגריה".
מחקר שנערך לפני מספר שנים באוניברסיטת בר אילן העלה כי 37.7% מכלל התלמידים בבתי הספר התנסו לפחות פעם אחת בעישון נרגילה, זאת לעומת 27.7% תלמידים שהתנסו בעישון סיגריות. 23.8% מהתלמידים מעשנים נרגילה בקביעות, לעומת 13.2% שמעשנים סיגריות.
שכיחות העישון עלתה עם העלייה בגיל: נמצא כי 11.3% מתלמידי כיתות ו' מעשנים נרגילה לעומת 26.3% מתלמידי כיתות ח' ו-34.9% מתלמידי כיתות י'. הבנים מעשנים יותר: 31% לעומת 17% של הבנות. עוד נמצא, כי הורים מעשנים מגדילים משמעותית את הסיכוי שילדיהם יעשנו נרגילה.
נרגילה. מעילפון ועד סרטן
צילום: טל כהן
מומלצים