שתף קטע נבחר

 

ישראל מבקשת מפרו: הסגירו את השופט שנעצר

השופט המחוזי לשעבר, דן כהן, נמלט מישראל ב-2005 בעקבות חשד שקיבל שוחד של כמיליון אירו תמורת הטיית מכרזים בחברת החשמל לחברת סימנס הגרמנית. אמש נעצר בלימה. בישראל מבקשים להסגירו לצורך העמדה לדין בעבירות שוחד וקבלת דבר במרמה

סוף הבריחה: שופט בית המשפט המחוזי לשעבר, עו"ד דן כהן, החשוד שקיבל שוחד בהיקף של עשרות מיליוני שקלים כאשר שימש דירקטור בחברת החשמל - נעצר בפרו. ממשרד המשפטים נמסר הבוקר (יום ג') כי ישראל מבקשת להסגירו לידיה.

 

  • להורדת כתב האישום נגד השופט לשעבר לחצו כאן

 

השופט כהן נעצר בעקבות בקשת הסגרה של המחלקה לעניינים בינלאומיים בפרקליטות המדינה שנשלחה לרשויות התביעה בפרו. בישראל מבקשים להסגירו לצורך העמדה לדין בעבירות שוחד וקבלת דבר במרמה, בעת תקופת כהונתו כדירקטור בחברת החשמל, וכן בעבירת שיבוש הליכי חקירה. על-פי החשדות המיוחסים לו, כתוצאה מפעולותיו, נגרמו לחברת החשמל נזקים בסכומים גבוהים ביותר מכספי משלם המסים. 

 

לאחר שחומר הראיות נבחן ע"י עו"ד ד"ר אילנה מודעי ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה), הוחלט על דעתו של פרקליט המדינה, על הגשת הבקשה להסגרתו. הבקשה הועברה בערוצים הדיפלומטיים ולאחר שרשויות התביעה בפרו בחנו את הבקשה ואת הראיות התומכות בה, היא הועברה לבית משפט בפרו, שהורה על מעצרו של כהן. נציג משטרת ישראל באמריקה הלטינית, רב-פקד יוסי קליין, ליווה מקרוב את הטיפול בהסגרה. משרד המשפטים הודה לרשויות בפרו על שיתוף הפעולה המקצועי לאורך כל הדרך.

 

כהן, בן 66, שימש במשך כעשור דירקטור בחברת החשמל ויו"ר ועדת המכרזים בה. הוא חשוד כי בין השנים 2003-2004 קיבל שוחד מחברת סימנס, ובתמורה לכך "דחף" את חברת החשמל לרכוש מהחברה הגרמנית טורבינות ללא מכרז. 

 

החשדות נגד כהן נחשפו במהלך חקירה אחרת שניהלה נגדו מחלקת החקירות של רשות ניירות ערך בחשד לקבלת שוחד. החקירה התנהלה במשך מספר שנים על ידי צוות בראשותו של עו"ד ניר בר-און, כיום מנהל מחלקת חקירות ומודיעין של רשות ניירות ערך. 

 

על-פי החשד השני, קידם כהן בשנת 1995 עסקת נדל"ן מפוקפקת, שבה נרכשו 400 דונם הצמודים לתחנת הכוח באשדוד מחברת "רוגוזין" תמורת מחיר מופקע של 62.5 מיליון דולר. מתחקיר שערך "ידיעות אחרונות" עלה כי רוכשת הקרקע היתה חברה בבעלותו של איש העסקים עזרא הראל, שהוא גם בעל השליטה ברוגוזין. ב-1997 קבע מבקר המדינה כי הליך רכישת הקרקע נעשה ברשלנות, ללא הבדיקות הנדרשות ועל חשבון משלם המסים. הראל הלך לעולמו שש שנים לאחר מכן.

 

כחלק מהתביעה האזרחית בפרשת רוגוזין, ערכה המשטרה חיפוש במשרדו של כהן והחרימה מסמכים רבים. המסמכים העלו חשד שכהן מעורב בפרשת ההונאה עם סימנס, בה היקף המכרזים נאבד בכ-300 מיליון דולר. סכום השוחד שקיבל היה כמיליון אירו. הרשות לניירות ערך ביקשה לחקור את כהן ב-2005, אולם התעכבה בבקשת צו איסור היציאה מהארץ - דבר שאפשר לכהן לצאת לארה"ב ומשם לפרו, לה כאמור אין הסכם הסגרה עם ישראל.

 

עילוי משפטי, מחותנו לשעבר של ברק

כהן הוא מחותנו לשעבר של נשיא בית המשפט בדימוס, אהרן ברק. בתו אורנית היתה נשואה לבנו של הנשיא בדימוס, אבנר. ב-2000 אף התמזג משרדו של כהן עם משרד עורכי הדין "ברק-זמיר ושות'", בבעלותם של אבנר ברק ויורם זמיר (בנו של שופט העליון בדימוס יצחק זמיר).

 

התארכות החקירה נגד כהן והימנעות הפרקליטות מלפעול להוצאת צו איסור יציאה מהארץ, הן אלה שאפשרו את יציאתו של כהן מישראל. לאחרונה הורה היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, על האצת הטיפול למיצוי הדין עם כהן בשל התפתחויות בחקירה.

 

כהן נחשב כבר בצעירותו לעילוי משפטי והיה לשופט המחוזי הצעיר ביותר בתולדות המדינה, כשמונה לתפקיד בגיל 36. אולם בשנת 1981 הוא התפטר במפתיע משיפוט וחזר אל עריכת הדין הפרטית. ב-1983 נקשר שמו לשערוריה אחרת.

 מנהל החשבונות במשרדו פוטר בלי לקבל פיצויים שחשב שמגיעים לו, וכנקמה הלשין לרשויות כי כהן ושותפו מעלימים מס. כהן נעצר ונכלא לארבעה ימים - דבר שעורר סערה תקשורתית. הוא הואשם בהעלמת מס שנמשכה שש שנים, אולם בעקבות לחצים כבדים שהפעילו מכריו וידידיו הומר כתב האישום בתשלום כופר גבוה.

 

במהלך התחקיר התייחס כהן לעזיבתו לפרו ואמר: "מעולם לא ברחתי. יצאתי מישראל כאדם חופשי, ללא כל מגבלה מטעם גוף או רשות, לשנת שבתון, שתוכננה זמן רב מראש... אני מתכוון לשוב לישראל בבוא המועד. לכן כל השמועות על בריחתי כביכול הינן בדותות ומצוצות מהאצבע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט בדימוס דן כהן
צילום: אסף לוי
מומלצים