דו"ח: מחסור חמור בפסיכולוגים ויועצים בבתיה"ס
לפי מסמך שיוצג מחר לוועדת החינוך בכנסת, רק 53% ממשרות הפסיכולוגים החינוכיים במערכת החינוך מאוישות. יו"ר הוועדה, ח"כ זבולון אורלב, מתריע מפני מחיר חינוכי וחברתי כבד
האמת המרה על הייעוץ הפסיכולוגי והחינוכי במערכת החינוך: מסמך של מחלקת המידע והמחקר בכנסת, אשר יוצג מחר (יום ד') בוועדת החינוך, מעלה כי במוסדות החינוך היסודי מאוישות רק 50 אחוז ממשרות היועצים החינוכיים הרצויות. בגני הילדים שיעור המשרות המאוישות הוא 14 אחוד בלבד.
לפי משרד החינוך, שמתריע מפני מחסור מסתמן ביועצים חינוכיים, כיום יש כ-4,300 כאלה בלבד בהיקפי משרה משתנים, שבין ארבע שעות שבועיות
לבין משרות ייעוץ מלאות. במשרד מצביעים על מגמה מדאיגה: סטודנטים המסיימים תואר שני בייעוץ אינם מעוניינים להשתלב בעבודה במערכת החינוך.
בשל חוסר משמעותי בהקצאת תקנים לפסיכולוגים חינוכיים, ברוב מסגרות החינוך שמתחת לחטיבת הביניים אין שירותים פסיכולוגיים. כמו כן, יש גם מסגרות חינוך לגילאי חובה ועד חטיבת הביניים שאינן מקבלות שירותים אלה.
על-פי חוזר מנכ"ל סל השירותים בשנת 2003, נדרשים בתחום
הפסיכולוגים החינוכיים 2,471.4 תקנים. בפועל מאויישים 1,279.9 תקנים קבועים, שהם 53% בלבד מהתקן הנדרש לפסיכולוגים חינוכיים. בנוסף, יש צורך ב-90 תקנים ייחודיים, כגון תקני חירום.
משרד החינוך: נגבש תוכנית ונציג לאוצר
בבתי הספר התיכוניים ובחטיבות הביניים הנתונים מעודדים יותר מאשר בבתי הספר היסודיים ובגני הילדים,
עם 99 אחוז ו-80 אחוז משרות מאויישות. הפסיכולוגים והיועצים ממלאים תפקידים קריטיים במערכת החינוך והם אמונים בין היתר על סיוע לתלמידים עם הפרעות התפתחויות או רגישויות וליקויי למידה, סיוע לתלמידים בעלי צרכים מיוחדים ומחוננים וסיוע למורים והורים. הם אחראים על הטיפול במקרה של ריבוי אירועים אלימים או התעללות מינית ובעיתות מלחמה הם מסייעים לתלמידים להתמודד עם ההשלכות.
יו"ר ועדת החינוך, ח"כ זבולון אורלב, הגיב לנתונים הקשים ואמר: "אין חולק כי לפסיכולוג החינוכי יש תפקיד מרכזי וחשוב בקיום תהליכים חינוכיים תקינים. המחסור בפסיכולוגים מחייב פיתרון דווקא מפני שתלמידי ישראל מצויים במתחים ובסביבת בעיות ייחודית למדינת ישראל, ארץ קולטת עלייה, פיגועי טרור, מלחמות וכדומה. למחסור יש מחיר חינוכי וחברתי כבד המשאיר בשולי הדרך תלמידים רבים שלא היה מי שסייע להם במערכת החינוך. משבר קיצוץ בשירותים חברתיים נוספים כמו פר"ח הינו חמור ביותר. מערכת החינוך מעסיקה 120 אלף מורים, אבל משום מה בפסיכולוגים היא נעצרת".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "במשרד החינוך מודעים למחסור בתקני הפסיכולוגים והיועצים החינוכיים, ומתכוונים לגבש תוכנית שתבטא את הצרכים החסרים במערכת בתקינת הפסיכולוגים והיועצים, ולהציגה בדיונים שיתקיימו מול משרד האוצר. במשרד מציינים, כי מהלך זה לא יבוצע בשנת הלימודים הקרובה. יוזכר, כי משרד החינוך העלה את אחוז השתתפותו בתקציב החזקת הפסיכולוגים בשלטון המקומי".