טורפדה הזרמת ההון לצים
רשות ני"ע והמוסדיים - פסגות, מנורה, הפניקס ואקסלנס - סירבו לאשר הזרמה של 100 מיליון דולר מהחברה לישראל לצים. ניר גלעד: "מצפה מהממשלה לשמור על צים"
לאחר חמישה ימים של התייעצויות מרתוניות בין בכירי עורכי הדין במדינה המייצגים את החברה לישראל לבין רשות ני"ע, דיווחה אתמול (ג') החברה לישראל כי העסקה להזרמת 100 מיליון דולר לחברה הבת צים לא אושרה.
- צים רוצה הסדר חוב - ועדיין משלמת לאחים עופר
בהצבעה השתתפו 13.9% מבעלי מניות החברה מקרב הציבור. 6.1% מקרב בעלי המניות הצביעו נגד העסקה. רק 2.15% מבעלי המניות שאין להם עניין אישי הצביעו בעד העסקה. מאחר ומדובר בעסקת בעלי עניין הרי שקולות אלו הם שהכריעו את ההצבעה שכאמור לא התקבל בה הרוב הדרוש מקרב בעלי המניות שאין להם עניין אישי.
מעבר לכך, משפחת עופר (47.35%) בנק לאומי (18%) ו-5.6% מבעלי המניות שהצהירו שהם בעלי עניין אישי בהצבעה - הצביעו בעד. אולם מאחר ומדובר בעסקת בעלי עניין הרי שקולם לא נספר לצורך ההכרעה.
בין הגופים שאינם נגועים ואישרו את ההזרמה, ניתן למנות את סיטיבנק, אפסילון, ילין לפידות, קווטרו, יובנק, יהב, איביאיי ורמקו. בין המתנגדים לעסקה היו פסגות, מנורה מבטחים, הפניקס ואקסלנס. פועלים סער המליץ למשקיעים המוסדיים להתנגד לעסקה.
צים נדרשה להזרמה על רקע קשיי נזילות אליהם הגיע בעקבות המשבר החריף בענף הספנות. לפי תחזית שפרסמה, ללא הסדר לפריסת חובות מחדש וקבלת הזרמת הון בהיקף כולל של כ-450 מיליון דולר, ייווצר לחברה גרעון תזרימי של מיליארד דולר עד לשנת 2013.
בפועל החברה לישראל כבר הזרימה סכום של 40 מיליון דולר לצים (בגינם קיבלה בטחונות) וזאת ללא קבלת אישורם של בעלי המניות של החברה לישראל. הסיבה שהכספים הוזרמו ללא אישור בעלי המניות הוא המצב החריף אליו הגיע צים שהצריך את ההזרמה המיידית.
אסיפת בעלי המניות התבקשה לאשר בדיעבד את ההזרמה שכבר בוצעה וכן לאשר הזרמה נוספת של כ-60 מיליון דולר. בשלב השני תיכננה החברה לישראל להביא לאישור בעלי המניות שלה תוכנית הבראה כוללת לצים במסגרתה תזרים החברה לישראל עוד 350 מיליון דולר.
הרקע: עמדת רשות ני"ע לגבי סיווג בעלי המניות
הרקע להיעדר רוב באסיפת בעלי המניות לאישור ההזרמה לצים הוא עמדת רשות ני"ע לפיה יש לסווג בעלי מניות בחברה לישראל שהינם בעלי חוב של צים כבעלי עניין אישי בהצבעה. בשל עמדה זו קולותיהם של משפחת עופר בעלת השליטה בחברה לישראל סווגו כבעלי עניין אישי בהצבעה מאחר ולצים התחייבויות בהיקף של כ-600 מיליון דולר על פני חמש שנים כלפי חברות מקבוצת עופר בגין חכירת אוניות מהן.
גם קולו של לאומי המחזיק ב-18% ממניות החברה לישראל סווגו במניין הקולות הנגועים בעניין אישי. זאת מאחר וצים חייבת ללאומי כ-30-40 מיליון דולר ומצוייה בקשרים מסחריים עם משפחת עופר. באופן דומה סווגו כבעלי עניין אישי גם קולותיהם של גופים מוסדיים רבים אשר במקביל לאחזקתם במניות החברה לישראל הם מחזיקים גם באגרות חוב של צים.
אתמול, עם היוודע תוצאות האסיפה כונסו במשרדי החברה לישראל בתל אביב כל בכירי החברה לישראל ובכירי צים יחד עם עורכי דינם על מנת לדון באמצעים שינקטו. בדיווח לבורסה מהשבוע שעבר דיווחה החברה לישראל, כי לא יתקבל הרוב הדרוש באסיפת בעלי המניות בכוונת החברה לערער על עמדת הרשות לפיה בנק לאומי ומשפחת עופר הינן בעלות עניין אישי בהצבעה.
החברה לישראל דיווחה בשבוע שעבר כי קיים ספק רב אם לבעלי השליטה בחברה יש עניין אישי באישור העסקה וכי אסיפת בעלי המניות זומנה רק מטעמי זהירות ושמרנות.
הטענה של החברה לישראל היא כי היקף הנשייה של בנק לאומי הינו מינורי ביחס לשווי האחזקות של הבנק במניות החברה לישראל והיקף החוב של צים כלפי הבנק הינו מינורי ביחס לתיק האשראי של הבנק. החברה לישראל טוענת טענה דומה ביחס לקולותיהם של הגופים המוסדיים המחזקים במקביל באג"ח של צים.
"ממשיכים לפעול לגיבוש הסדר פיננסי"
פיני רובין המייצג את החברה לישראל אמר באסיפת בעלי המניות שהתקיימה ביום חמישי, כי "אם ההזרמה לא תקרה בימים האלה אז יכול להיות שלא יהיה שלב נוסף בהסדר. אילו היינו חושבים שאנו יכולים להמנע מההזרמה הנוכחית זה היה עדיף מבחינת האינטרסים של החברה לישראל. אבל נכחנו שהחולה עלול בינתיים למות. אם ההזרמה לא תבוצע היום, אין תוחלת לחברה. אין מחר. אתם מוכרחים לקבל החלטות קשות אחרת אנחנו לא על המפה".
מנכ"ל צים רפי דניאלי אמר אתמול, כי "צים ממשיכה לפעול באינטנסיביות לגיבוש הסדר פיננסי כולל לחברה וזאת בתמיכתה העיקבית של החברה האם. כל שירותי הספנות והשירותים הנלווים של צים ברחבי העולם פועלים כסדרם וללא כל הפרעה, כאשר במקביל נעשה כל מאמץ להביא את הסדר הייצוב להשלמה ונבחרות הדרכים המיטביות לשם כך.
"מאז ראשית המשבר בשוק הספנות העולמי, משבר הנמצא עדיין בעיצומו והוא העמוק והקשה ביותר הזכור בענף, נקטה צים בכל הצעדים המתחייבים לצורך התמודדות עם המצב. לצד צעדים אופרטיביים ובהם שינוי והתאמת קווים, העמדת אוניות, דחיית קבלתן של אוניות חדשות, צמצומים וצעדי חיסכון וייעול מסיביים, גיבשה צים עם החברה לישראל תוכנית ארוכת טווח שמטרתה ייצוב פיננסי והבראה לקראת יציאה מהמשבר.
"כל הצעדים הללו ננקטו תוך שמירה קפדנית על ליבת הפעילות של צים ומתן דגש על המשך מתן מכלול השירותים ללקוחותיה ברחבי העולם כסדרם. צים גם ממשיכה בשגרת ההתנהלות מול ספקיה ועומדת בהתחייבויות כלפיהם. פעולות אלו יחד עם השיפור בסחר העולמי ובאווירה הכלכלית העולמית, מעניקים תנאים טובים יותר לתהליך ההבראה של החברה.
ביום חמישי האחרון התקיימה אסיפת בעלי מניות שהתכנסה על מנת לאשר עסקה להזרמה של 100 מיליון דולר לחברה הבת צים על מנת למנוע את קריסתה של החברה. רשות ני"ע הבהירה כי עמדתה היא שבנק לאומי, צריך להימנות בכבעל עניין אישי בהחלטה מאחר ולצים קיימים חובות כלפי הבנק בהיקף של כ-40-30 מיליון דולר.
כתוצאה מהחלטה זו של הרשות, חלק מהגופים המוסדיים המחזיקים במניות של החברה לישראל הצהירו באסיפת האג"ח כי גם הם עשויים להיחשב כבעלי עניין אישי מאחר והם מחזיקים במקביל באגרות חוב של צים.
ניר גלעד: "מצפה מהממשלה לשמור על צים"
ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל, אמר הערב, כי "החברה לישראל רואה בצים נכס אסטרטגי ממדרגה ראשונה לה, וכמו כן למדינת ישראל, ולצרכיה הכלכליים והביטחוניים. מדינת ישראל היא בעלת מנית זהב בצים ולא בכדי. הטעמים הביטחוניים והכלכליים לקיומה של צים כחברת ספנות לאומית ברורים וחד משמעיים, ואני מצפה מממשלת ישראל לעשות את כל שניתן במסגרת סמכויותיה לשמור על קיומה ופעילותה של חברת הספנות הלאומית לרווחת המדינה לרווחת עובדי צים."
"חברת צים מעסיקה מאות עובדים בארץ והיא מקום העבודה העיקרי של קציני הים במדינת ישראל, ואלפי משפחות מתפרנסות ממנה באופן ישיר ועקיף. תהיה זו בכייה לדורות אם נכונות כה גדולה בהיקפה של בעלי השליטה בצים, להזרים כסף לצים, כדי להעלותה על דרך ההבראה הכלכלית, תטורפד."
"דירקטוריון החברה לישראל תומך בהמשך פעילותה העסקית של צים וימשיך לפעול במלוא האחריות המתבקשת, כדי למצוא את הדרכים הראויות והנכונות לסייע לצים באופן שיאפשר את מימוש תכנית ההבראה של צים, ואת המשך פעילותה כחברת הספנות הלאומית של מדינת ישראל."