שתף קטע נבחר

 

סרקוזי: חייבים להחריף את הסנקציות על איראן

נשיא צרפת ביקר את טהרן על הדיכוי האלים של מחאת האופוזיציה ועל סירובה להשעות את תוכניתה הגרעינית. סרקוזי הטיל ספק בטענות איראן כי הבחירות היו הוגנות וכי תוכנית הגרעין נועדה למטרות שלום: "מישהו באמת מאמין להם?"

נשיא צרפת תקף הערב את שלטון האייתוללות באיראן לאור הדיכוי האלים של מחאת האופוזיציה בעקבות הבחירות השנויות במחלוקת לפני חודשיים. ניקולא סרקוזי גם לא היסס לבקר את טהרן על תוכנית הגרעין ואמר כי יש להחליט על סנקציות "חריפות".

 

סרקוזי הבהיר כי ארצו תומכת בסבב נוסף של סנקציות על איראן אם הרפובליקה האיסלאמית לא תשעה את תוכנית הגרעין לאלתר. לדבריו, יש להעניק סמכויות רחבות יותר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית על מנת שאלה יוכלו לאכוף את החלטות האו"ם.

 

בנאומו השנתי העוסק במדיניות החוץ של צרפת, אמר הנשיא כי "המנהיגים האיראנים שאומרים לנו שתוכנית הגרעין שלהם נועדה למטרות שלום הם אותם האנשים שאומרים לנו כי הבחירות לנשיאות היו הוגנות. מישהו באמת מאמין להם?"

 

סרקוזי הביע עמדה שונה לגמרי כלפי בעלת בריתה של איראן - סוריה - והציע למשטרו של בשאר אסד לפתוח בשיחות שלום עם ישראל. הנשיא הצרפתי שב והציע לתווך בין ירושלים לדמשק, בתנאי "ששני הצדדים ירצו בכך". הוא התייחס גם לסכסוך בין ישראל לפלסטינים ואמר כי "לא יהיה שלום כל עוד תימשך הבנייה בהתנחלויות".

 

ב-12 ביוני נערכו באיראן הבחירות לנשיאות, בהן התמודד מחמוד אחמדינג'אד נגד כמה מועמדים, כאשר הבולט בהם היה מנהיג המחנה הרפורמיסטי, מיר-חוסיין מוסווי. הכרזת ועדת הבחירות לפיה אחמדיינג'אד זכה ברוב קולות הבוחרים עוררה זעם בקרב מאות אלפי בני אדם מתומכי האופוזיציה, שיצאו לרחובות בהמוניהם על מנת להביע את מחאתם. שלטון האייתוללות מיהר לדכא את ההפגנות ביד קשה, דבר שעורר ביקורת חריפה מהמערב.  

 

בעוד סרקוזי מביע עמדה תקיפה ביחס לאיראן, נראה כי המדינה זכתה לחיבוק חם מרוב מדינות העולם. 118 מדינות החברות בארגון "המדינות הבלתי מזדהות" הביעו בצהריים תמיכה במאמצי איראן לגרום לקהילה הבינלאומית

לאסור על ישראל לתקוף את מתקני הגרעין שבשטחה. במכתב ששיגר הארגון לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית תמכו המדינות בהצעת ההחלטה בנושא, שתעלה איראן בחודש הבא באסיפה הכללית של סוכנות הגרעין.

 

האסיפה הכללית של סוכנות הגרעין, בה חברות 150 מדינות, תיפתח ב-14 בספטמבר. במהלך האסיפה צפויה לעלות להצבעה גם הצעת החלטה שתכריח את ישראל לשתף פעולה הסוכנות ולפתוח את מתקני הגרעין שלה לפיקוח בין לאומי, ולא תעמוד בפני סנקציות בינלאומיות. ההצעה נגד העמימות הישראלית עולה מדי שנה בכינוס האסיפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקפה. סרקוזי
צילום: AP
לא אמין. אחמדינג'אד
צילום: AFP
מומלצים