שר החוץ המצרי: להקפיא בנייה גם במזרח ירושלים
במהלך ביקור בשבדיה אמר השר אבו אל-רייט, שהעולם הערבי מצפה מישראל לכלול את מזרח-ירושלים בהחלטה על הקפאת הבנייה בהתנחלויות, וכי הדבר צריך להוות תנאי לחידוש המו"מ. לדבריו, ירושלים היא עיר ערבית "ותמשיך להיות כזאת תמיד"
שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, הבהיר אתמול (יום ו') כי אזור מזרח ירושלים חייב להיכלל בהחלטה על הקפאת הבנייה בהתנחלויות מצד ישראל. בביקור בשטוקהולם אמר אל-רייט כי הדבר צריך להוות תנאי לחידוש המשא ומתן עם הפלסטינים.
בשיחה עם כתבים בשטוקהולם אמר השר המצרי כי ירושלים היא עיר ערבית, וכי "תמשיך להיות כזאת תמיד". לדבריו, העולם הערבי מצפה שהאזור יהיה כלול בהקפאת הבנייה
בהתנחלויות, וכי המשא ומתן עם הפלסטינים ייארך כמשך הקפאת הבנייה בהתנחלויות.
"אם הישראלים יודיעו שההקפאה תימשך שישה חודשים, גם המשא ומתן יימשך שישה חודשים", הבהיר אל-רייט במסיבת העיתונאים.
דבריו של שר החוץ המצרי נאמרו יום לאחר שפורסם כי במחצית הראשונה של שנת 2009 קודמו תוכניות בנייה של כ-150 יחידות דיור יהודיות בשכונות פלסטיניות בירושלים. בדו"ח שפרסמה עמותת "עיר עמים" נטען כי משמעות הדבר היא תוספת של כ-750 תושבים יהודים ל-2,000 שכבר גרים בשכונות הערביות במזרח העיר.
"ההתנחלויות האלה יוצרות רצף של אוכלוסייה יהודית בשכונות המקיפות את העיר העתיקה, ומיישבות מתנחלים באזור, שהוא לב המחלוקת הישראלית-פלסטינית", נכתב בדו"ח.
לפי המסמך, בין המקומות שבהם מקודמת הבנייה שכונת ראס אל-עמוד, שם מתוכננת הקמת 104 יחידות דיור כפי שפורסם בתחילת השבוע; מתחם 'ואדי חילווה' בשכונת סילוואן שבו מקודמת הקמת 20 יחידות דיור; ומתחם מלון שפארד בשכונת שייח ג'ראח, שבו מקודמת הקמת 30 יחידות שכאלה.
אל-רייט נפגש עם שר החוץ השבדי, קרל בילדט, שאמר כי הקפאת הבנייה "חשובה לחידוש מו"מ". "אנו עומדים בקשר עם הצדדים השונים בדיאלוג, אולם קשה לדעת כיצד הדבר יתפתח בשבועות הקרובים. המצב אינו יכול להימשך לנצח", אמר בילדט, שארצו מכהנת כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי.
מוקדם יותר השבוע הבהיר ראש הממשלה, המבקר באירופה, כי הקפאת הבנייה בהתנחלויות אינה כוללת בתוכה גם את הבנייה בבירה. "ירושלים היא לא התנחלות, היא הבירה הריבונית של מדינת ישראל. אנחנו בונים בירושלים כבר 3,000 שנה", אמר בתום פגישה עם ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון.
גם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ניצלה את פגישתה עם ראש הממשלה כדי ללחוץ בעניין הבניה בהתנחלויות. "אנו סבורים שיש לעצור את הבנייה בשטחים כדי לנצל את חלון
ההזדמנויות שפתוח בסתיו הזה ולא לאורך זמן. אנו מאמינים בפתרון שתי המדינות כפתרון נכון. אנו חושבים שעל הפלסטינים לעשות צעדים משלהם. פלסטין צריכה להיות לפלסטינים וישראל לישראלים", אמרה.
במסיבת עיתונאים משותפת עם מרקל הכחיש נתניהו פרסומים לפיהם הסכים להקפאת בנייה בהתנחלויות. "אין הסכמים ואין החלטות, יש שמועות שאינן מבוססות, יש ניסיון לצמצם פערים אבל הידיעות על כך שיש החלטות פשוט לא מבוססות", אמר.