זיהום אוויר והסוכרת: כך עולה הסיכון שלכם לחלות
15 שנה אחרי התפוצצות במתקן כימיקלים סמוך לעיירה איטלקית קטנה, ומספר האנשים שחולים בה בסוכרת סוג 2 - רק הולך וגדל. אילו חומרים מסביבנו משפיעים על הסיכון לחלות בסוכרת, ואיך ניתן לצמצם את הפגיעה? מזהמים והבריאות שלכם - כתבה שנייה בסדרה
באחד הימים החמים של יולי 1976 התפוצץ מתקן במפעל כימיקלים סמוך לעיירה האיטלקית סווסו, 25 ק"מ צפונית למילאנו, ושיחרר לאוויר אלפי קילוגרמים של דיוקסין. ענן של דיוקסין כיסה את סווסו וזיהם את כל האזור, עד לטווח של מאות קילומטרים. בתוך ימים נמצאו 3,300 בעלי חיים מתים. התושבים פונו מבתיהם, והאזור נחסם. מאות תושבים סבלו מנגעים בעור, ו15- ילדים אושפזו.
במשך זמן מה האמינו המומחים שבכך תסתכם הבעיה. ועדה בינלאומית שמונתה לחקור את התוצאות הבריאותיות של האירוע הכריזה שהנזק הוודאי היחיד מהחשיפה לדיוקסין היה כלור-אקנה, מחלת עור דמוית אקנה הנגרמת כתוצאה ממגע עם תרכובות כלור. אך הנזקים הבריאותיים האמיתיים עתידים היו להתברר רק מאוחר יותר.
15 שנים אחרי: השכיחות של סוכרת מבוגרים עלתה
מחקרים שנערכו כעבור שנים גילו שכיחות גבוהה של מחלות שונות בקרב התושבים שהתגוררו באזורים הסמוכים לאתר הפיצוץ, ועשר ואף 15 שנים אחרי הפיצוץ עלו שיעורי התמותה ממחלות אלה. הקשר של חלק מהמחלות, כמו סרטן, עם מזהמים סביבתיים ידוע זה שנים. אבל מה שהפתיע את החוקרים היה העובדה שגם השכיחות של סוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים) עלתה באופן משונה בקרב תושבי העיירה.
סוכרת מסוג 2 הוכרזה כמגפה לאחר שב15- השנים האחרונות הוכפל מספר החולים המאובחנים בעולם המערבי. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, כ180- מיליון בני אדם בעולם חולים בה, והצפי הוא שעד 2025 יגיע מספרם ל350- מיליון.
בישראל יש 400 אלף חולים מאובחנים, וההשערה היא שיש עוד 400 אלף חולים שטרם אובחנו. כמעט כל המומחים מצביעים על השמנה, על תזונה לא נכונה ועל היעדר פעילות גופנית כ"אשמים" הבלעדיים בעלייה בשכיחות המחלה, אך האם יכולים גורמי סיכון אלה לבדם להסביר את הקצב המבהיל שבו היא מטפסת?
"הגורמים האלה אינם היחידים שתורמים להתפתחות סוכרת מסוג ,"2 טוען ד"ר ארווין שטרן, מומחה לאנדוקרינולוגיה ולסוכרת והיועץ הארצי לסוכרת בשירותי בריאות כללית. "בשנים האחרונות מתברר שגם חשיפה למזהמים סביבתיים שונים מעורבת בהתפתחות המחלה. לצערי, בעוד הגורמים הקשורים לאורח חיים זוכים לתשומת לב רבה, ניכרת התעלמות כמעט מוחלטת מהגורם הסביבתי, אף שיותר ויותר מחקרים מוכיחים את תפקידו."
שמנים החשופים לחומר: יותר בסיכון לחלות
הסיפור של סווסו סיפק את הרמז הראשון על הקשר בין חשיפה למזהמים סביבתיים כמו דיוקסין לבין התפתחות סוכרת מסוג ,2 אבל הוא לא היחיד. "מחקרים רבים מצביעים על קשר כזה גם עם מזהמים נוספים מאותה קבוצה, שנקראת 'מזהמים אורגניים שרידיים - POPs - Persistent Organic Pollutants", אומר ד"ר שטרן. "הקבוצה הזו כוללת כימיקלים רבים, בהם חומרי הדברה, ארסן, כימיקלים בתעשיית הפלסטיק כמו ביספנול – BPA) A כימיקל שכיח המצוי באינספור מוצרי פלסטיק, שכיכב בכותרות בשל הוויכוח על הימצאותו בבקבוקי תינוקות,( פטלאטים (כימיקלים המשמשים כמרככי פלסטיק) ועוד."
כיצד בדיוק גורמים הPOPs- לסוכרת? ד"ר דיוק הי-לי, מדען קוריאני החוקר כבר שנים את הנושא, מצא לא פחות מ25- סוגים של מזהמים אורגניים שרידיים הקשורים בהתפתחות המחלה. הממצא המרתק ביותר שגילה היה שהחומרים הללו, שמצטברים ברקמות, משמשים בעצם גורם מתווך בין השמנה לבין תנגודת לאינסולין - השלב הראשון בהתפתחות סוכרת מסוג .2
"כדי שהגלוקוז המגיע מהמזון יחדור לתאים, האינסולין המיוצר על ידי תאי הבטא בלבלב צריך להיקשר לקולטנים שלו שנמצאים על גבי התא," מסביר ד"ר שטרן. "במצב של תנגודת לאינסולין, אף על פי שתאי הבטא מייצרים כמויות תקינות של אינסולין, הוא אינו מצליח להיקשר לקולטנים. כתוצאה מכך הגלוקוז אינו יכול לחדור לתאים, ורמתו בדם עולה.
"המחקרים שביצעו ד"ר הי-לי ומדענים נוספים הראו שהPOPs- גורמים לתנגודת לאינסולין, וכך מעלים את הסיכון לסוכרת. בנוסף, הPOPs- מתאפיינים בכך שהם שוקעים בתאי השומן בגוף, לכן ככל שאדם שמן יותר ויש לו יותר תאי שומן, כך יהיה לחלקיקים האלה יותר סיכוי לשקוע בהם, ורמותיהם בדמו יהיו גבוהות יותר. המשמעות היא שהחשיפה למזהמים אלה מגדילה עוד יותר את הסיכון של אנשים שמנים להפוך לחולי סוכרת."
אפילו בריכוז נמוך - הארסן ארסי
עד לאחרונה, רוב ההוכחות לכך שחשיפה למזהמים גורמת לתנגודת לאינסולין ולסוכרת מסוג 2 הגיעו ממחקרים בחיות, אך עדויות מחקריות מתחילות להצטבר גם לגבי בני אדם. כך, למשל, מחקר בריטי שהתפרסם בספטמבר 2008 בכתב העת הרפואי 'JAMA' מצא שככל שרמות הכימיקל BPA (ביספנול (A בשתן של אנשים גבוהות יותר, כך עולה הסיכון שלהם
ללקות בסוכרת. החוקרים ניתחו נתונים של 1,455 מבוגרים בגילים 74-18 וגילו שהאנשים שרמות הBPA- בשתן שלהם היו הגבוהות ביותר נמצאים בסיכון כפול ללקות בסוכרת בהשוואה לבעלי הרמות הנמוכות ביותר.
"הBPA- נחקר רבות במעבדה, בתרביות תאים, בבעלי חיים ובקבוצות קטנות של מתנדבים, אך עד כה לא נערכו מחקרים על קבוצות אוכלוסייה גדולות, הנחוצים כדי לבסס את השלכות החשיפה על בני אדם," אומר ד"ר איאן לאנג מבית הספר לרפואה פנינסולה בבריטניה, שעמד בראש צוות החוקרים".המחקר שלנו בהחלט מספק עדות לנזק בבני אדם."
ממצאי המחקר היוו סטירת לחי לאנשי תעשיית הפלסטיק, שטענו שאין שום הוכחות לכך שהBPA- גורם נזקים בריאותיים לאדם. הממצאים היו גם בין הטריגרים שגרמו לוועדת מומחים שמינה מינהל המזון והתרופות האמריקאי להכריז בשנה שעברה כי ביספנול A עלול לגרום לסיכונים בריאותיים משמעותיים.
מחקר אחר, שפורסם גם הוא לאחרונה ב,'JAMA' העלה ממצאים דומים לגבי ארסן - רעל שבמינון מצטבר עלול לגרום למחלות רבות, המצוי במי השתייה ועד לא מזמן הותר בארץ כתוסף גדילה לעופות. החוקרים מצאו שגם ריכוזים נמוכים יחסית שלו במי השתייה עלולים להעלות את הסיכון לסוכרת מסוג .2 ככל שריכוז הארסן בשתן של המשתתפים היה גבוה יותר, כך הסיכון שלהם ללקות בסוכרת עלה, כאשר לבעלי הרמות הגבוהות ביותר של ארסן בשתן היה סיכון גבוה פי ארבעה לחלות בה.
כתבה נוספת בסדרה: זיהום לא בריא: למה באזור חיפה חולים יותר?
הכתבות הבאות בסדרה:
- מחלות אוטואימוניות: הכימיקלים שמשגעים את מערכת החיסון.
- מומים במערכת הרבייה: מתקפה של משבשי ההורמונים.
- הפרעות קשב וריכוז: עדויות מרשיעות נגד חומרי הדברה.
- מחלות הסרטן: החשיפה משנה את הדי-אן-איי.