משרד החינוך: "הפשרה בפ"ת - מאחורי גבנו"
יותר מ-100 ילדים יוצאי אתיופיה עדיין לא יודעים היכן ילמדו. אחרי שראש העיר הכריז חגיגית על פשרה, במשרד החינוך מאשימים אותו ב"תרגיל פוליטי", וההורים ממשיכים לאיים בהשבתה
השעות לפני תחילת שנת הלימודים נוקפות, והמשבר סביב שילובם של יוצאי אתיופיה בבתי ספר בפתח-תקווה שוב נראה רחוק מפתרון. "הסכם הפשרה של העירייה עם בתי הספר הוא תרגיל פוליטי שנעשה מאחורי גבו של המשרד", אמר הערב (יום א') ל-ynet גורם בכיר במשרד החינוך.
שעה קלה לאחר ההכרזה החגיגית בלשכת ראש העיר, יצחק אוחיון, על הפתרון המסתמן, הודיעו ועד ההורים של פתח-תקווה ו"פורום ההורים הממלכתיים דתיים" בעיר כי הם נחושים בדעתם להשבית את הלימודים מחרתיים. "המאבק למניעת אפליית תלמידים עולים בפתח תקווה יימשך עד שתהיה קליטה שוויונית בעיר", נמסר בהודעתם.
דובר עיריית פתח תקווה, חזי חקק, מסר בתגובה כי גם מנכ"ל משרד החינוך לא רואה עילה להשבתת הלימודים מצד ועד ההורים בעיר ואף כתב מכתב בנושא ליו"ר הוועד. הוא הוסיף ואמר כי מה שמקובל על מנכ"ל משרד החינוך צריך להיות מקובל גם על ועד ההורים.
ההורים רוצים פגישה עם שר החינוך
לפי הפשרה, שהשיג ראש העיר עם מנהלי כלל בתי-הספר בעיר, התלמידים שטרם שובצו - 109 בסך-הכל - ייקלטו בכיתות רגילות, ללא מבחני כניסה, בכל מוסדות החינוך של פתח-תקווה, ובהתאם למקום מגוריהם. לכל תלמיד תותאם תוכנית אישית לקידום, אשר תמומן על-ידי משרד החינוך, כדי שכלל התלמידים ישתלבו עם חבריהם לכיתה בהקדם.
גם שלושת בתי-הספר ה"סוררים", שיצרו בסירובם את המשבר מלכתחילה, ניאותו לקלוט תלמידים יוצאי אתיופיה - 30 במספר. המנהלים עצמם סיכמו את העניין כולו כ"סערה גדולה בכוס תה".
לפי ההורים, הסערה ממש אינה מינורית. מחר בבוקר תתקיים ברחבת העירייה הפגנה משותפת לארגוני העולים מאתיופיה, פורום בתי-הספר הממלכתיים-דתיים וועד ההורים העירוני. לדברי יו"ר הוועד, גדי יפה: "מבחינתנו ההצעה שהוצעה היא לא פשרה. אין שיוויון, לא לפי מספר התלמידים ולא לפי אופן קליטתם בבתי הספר השונים. הגיעו לפשרה בלעדינו ואנחנו הגוף היחיד שמוסמך לקבוע אם זה טוב או לא לתלמידים. אנחנו קוראים לשר החינוך לזמן אותנו לפגישה דחופה בכדי שנסביר לו מדוע אנחנו לא מסכימים להצעת הפשרה".
היום, בעוד מנהלי בתי-הספר המדוברים מסרבים להגיע לשימוע אצל מנכ"ל משרד החינוך,
התייחסו ראש הממשלה, נשיא המדינה ואישי ציבור רבים לפרשה העגומה. "הדבר הזה מעליב ופוגע בכולנו", אמר פרס. "זה פיגוע מוסרי", המשיך נתניהו.
יאיר צבן, לשעבר שר הקליטה וחבר בחבר הנאמנים של "טבקה", ארגון למען עולי אתיופיה, אמר היום כי הוא חרד לנוכח גילויי גזענות ואפליה כלפי העולים. "אני קורא לאנשי הרוח בישראל להשמיע את קולם", אמר, "אנחנו קוראים לכל הגורמים הרלוונטיים - הממשלה, הסוכנות היהודית, הרשויות המקומיות והג'וינט - לא להסתפק בגינוי תופעות של אפליה וגזענות אלא להעמיד לרשות האתגר של קליטתם הטובה והשתלבותם המלאה את כל האמצעים הדרושים".