הקרב המשפטי: כמה שווים העטים של אולמרט?
כתב האישום נגד ראש הממשלה לשעבר חשף כיצד הונה לכאורה את מבקר המדינה, בעניין אוסף העטים היוקרתיים שלו. הפרקליטים מתגוששים: 1.3 מיליון או 70 אלף שקל?
עט לתת ועט לקחת: כתב האישום שהוגש היום (א') נגד אהוד אולמרט וראש לשכתו שולה זקן, מספק עוד הצצה לנבכי פרשות השחיתות לכאורה. מסעיפי האישום עולה בין היתר כי אולמרט החזיק באוסף עטים יוצא דופן ביוקרתו, והונה את מבקר המדינה לגבי שוויו. פרקליטי אולמרט מתעקשים שמדובר בהאשמות מופרכות.
בפרקליטות טוענים כי אולמרט החזיק באוסף עטים ששוויו עומד על כ-1.3 מיליון שקלים.
עם זאת, בכל הצהרותיו המוזכרות למבקר המדינה, כתב כי ערכו של האוסף כ-140 אלף שקלים בלבד. פרקליטיו של אולמרט טוענים מנגד כי העטים שווים "רק" 70 אלף שקלים.
לפי הפרקליטות, אולמרט מסר הצהרות כוזבות בטפסים המפרטים את נכסיו, ועשה זאת ביודעין: מחוות דעת שנמצאה ברשותו התברר כי שווי האוסף, עליו הצהיר אולמרט, עמד על כ-10 אחוזים בלבד מערכו הממשי. המסמך מעיד לכאורה כי אולמרט התכוון להונות את מבקר המדינה.
עם זאת, טוענים עורכי דינו כי ברשותם "חוות דעת מקצועית של בית ממכר עטים מן המפורסמים והאמינים בעולם, המעריך את שוויו של אוסף העטים". הסכום אליו מתייחסת הפרקליטות, הוא - לדבריהם - "מספר מופרך שאין לו כל ביסוס במציאות".
הבן טס, לקוחות "ראשונטורס" שילמו
במקרה אחר, מתברר כי בנו של אולמרט, אריאל, נהג לטוס לחו"ל על חשבון עודפי הכספים שקיבל אביו מארגונים וגופים ציבוריים - גם בעת כהונתו של אולמרט כראש ממשלה. בסעיף המתייחס לפרשת "ראשונטורס" נטען כי לאחר שהתמנה אולמרט לראש ממשלה, חדל אולמרט לטוס במימונם של אותם ארגונים, שמימנו בעבר את נסיעותיו כשר וראש עיריית ירושלים.
במועד זה, הועמד לרשותו חשבון שכונה "אולמרט פרטי" ואשר שימש כחשבון העובר-ושב שלו בחברת הנסיעות. בחשבון נרשמה יתרת חובה בהיקף של כ-11 אלף שקלים.
למרות הגירעון בחשבון - כך נטען בכתב האישום - המשיך בנו אריאל לטוס לחו"ל ולחייב את חשבונו במשרדי "ראשונטורס". בתקופה שבין ינואר 2006 ועד אוקטובר 2007, טס בסך הכל ארבע פעמים על חשבון אביו, בעלות של 2,741 דולר.
יבואו להעיד? אולמרט עם אנשי לשכתו - דינור ויחזקאל (צילום: מאיר אזולאי)
בעקבות מגעיו של אולמרט עם בעלי המשרד, העביר במאי 2007 חמישה צ'קים בסכום כולל של 12,460 שקלים. ההמחאות כיסו רק כרבע מיתרת החוב שיוחס לחשבונו במשרד "ראשונטורס".
שבעה חודשים לאחר מכן, כיסה משרד "ראשונטורס" את יתרת החובה, באמצעות העברות מחשבונות של לקוחות אחרים. ההנחייה להעביר כספים מחשבונות זרים התקבלה מבעלי המשרד, שלא בידיעתם של אותם לקוחות וללא הסכמתם, נטען באישום.
גם בהתייחס לסעיפים אלו הגיבו פרקליטי אולמרט בביטול: "יש התעלמות משורה של ראיות ועדויות, שאינן מותירות מקום לספק. אולמרט לא רימה את הגופים מטעמם נאם ועבורם גייס כספים, ובוודאי שלא את מדינת ישראל על מוסדותיה וגופיה השונים", אמרו.
מצעד העדים
כתב האישום החמור נגד אולמרט וזקן כולל עדויות של כ-280 עדים, בהם חבר כנסת וכמה אנשי עסקים מוכרים. רשימת עדי התביעה כוללת בין היתר את עו"ד אורי מסר, משה טלנסקי, רייצ'ל רז-ריסבי וכן את ח"כ נחמן שי (שהיה קשור לגוף שמימן נסיעות לאולמרט),
הח"כ לשעבר יהושע מצא (המכהן כנשיא הבונדס) ואנשי העסקים שלדון אלדסון ויצחק תשובה.
בנוסף מוזכרים בין עדי התביעה גם יוסי חביליו, היועץ המשפטי של עיריית ירושלים, ואנשי לשכתו של אולמרט - רענן דינור ועובד יחזקאל. עדי התביעה המוזכרים נחקרו במשטרה ובעדותם אמרו דברים שיכולים להצביע על העבירות אותן ביצע לכאורה אולמרט.
מדובר לא רק בעדויות מפורטות, אלא גם במכתבים ומסמכים שכתבו חלק מהעדים, והפרקליטות רואה בהם ראיה נגד אולמרט. אין ספק ש"מצעד הטייקונים" במשפטו יהיה אחד מרגעי השיא של המשפט בארץ.