סרי לנקה: 20 שנות מאסר נגזרו על עיתונאי טמילי
ג'י-אס טיסאינאיגם לא היסס לבקר את הממשלה על פעולותיה נגד המורדים הטמילים. בית המשפט קבע כי מאמריו היוו תמיכה בטרור. סניגורו: הרשיעו אותו רק בגלל שעשה את עבודתו
בית המשפט בסרי לנקה גזר היום (ב') 20 שנות מאסר על עיתונאי שהורשע בעבירות טרור. האיש, בן המיעוט הטמילי, הועמד לדין משום שביקר את הממשלה על רקע מאבקהּ בארגון המורדים "הנמרים הטמילים"
ג'י-אס טיסאינאיגם היה עורך ובעל טור במגזין "נורת'איסטרן מונת'לי" שפעל בסרי לנקה בין 2006 ל-2007. במאמריו הוא ביקר בחריפות את פעילות הממשלה והאשים את הרשויות במניעת אספקת מזון לאזורים בהם פועלים המורדים הטמילים. הוא טען כי הרעבה היתה כלי נשק בידי המדינה במסגרת המאבק במורדים.
טיסאינאיגם נלקח מבית המשפט לבית הכלא, היום (צילום: AFP)
טיסאינאיגם נעצר לפני כשנה וחצי בעקבות חוק "מניעת הטרור" שאושר במדינה, המתיר לרשויות לעצור כל אדם המביע תמיכה בארגון טרור. מאז אישור החוק נשפטו כמה בני אדם בעבירות טרור, אך זו הפעם הראשונה שבה מורשע עיתונאי בשל כתיבתו.
במהלך מלחמת האזרחים בסרי-לנקה, שנמשכה 26 שנים והסתיימה לפני כשלושה חודשים, נהרגו לפחות 100 אלף בני אדם ו-300 אלף נאלצו לעזוב את בתיהם. צבא סרי לנקה הכריז על נצחונו רק לאחר היוודע דבר מותו של ולופילאי פרבקרן, מייסד ארגון המורדים, בתום מבצע ארוך של הצבא ל"טיהור" בצפון המדינה ממעוזי מורדים.
ארגוני זכויות אדם טוענים כי מאז סיום הקרבות בחודש מאי פועלת הממשלה באופן מודע לחבל בחופש העיתונות. ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" אף הגדיר את טיסאינאיגם בתור "אסיר מצפון", מונח המתאר אסירים פוליטיים.
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אף הזכיר את שמו של העיתונאי הטמילי במהלך נאום שנשא ביום הבינלאומי לחופש העיתונות בחודש מאי. אובמה השתמש בטיסאינאיגם בתור דוגמה לעיתונאים הנכלאים רק משום שמילאו את תפקידם.
השופטת דיפלי וויג'סונדרה אמרה כי מאמריו של טיסאינאיגם מפרים את החוק, מכיוון שהם נועדו להמריד ולהתסיס את הציבור. היא אף הרשיעה אותו בעבירות של מימון טרור, לאחר שהתביעה הוכיחה כי הוא גייס כספים למען הצלחת המגזין שבו עבד.
"החוקה מבטיחה את חופש העיתונות, אבל לאף אזרח אין את הזכות לפרסם
דיווחים שקריים שעלולים לשלהב את הרוחות ולהוביל לאלימות", אמר התובע סודרשנה דה-סילבה.
סניגורו של העיתונאי, אניל סילבה, אמר כי הוא מאז ומתמיד נאבק למען זכויות אדם. "הוא מעולם לא היה גזען ובשום שלב הוא לא ניסה ללבות שנאה. עכשיו הענישו אותו על כך שעשה את עבודתו כעיתונאי. מדובר בלקח חשוב לשאר העיתונאים בארצנו", אמר.