שתף קטע נבחר

 

בורסת ההימורים נפתחה: מי יחליף את מזוז?

היועץ המשפטי לממשלה יעזוב את תפקידו רק בינואר, אבל קלחת שמות המועמדים להחליפו כבר רוחשת. בין השמות הבולטים - השופט נועם סולברג, הזוכה לאהדת שר המשפטים נאמן; עו"ד יהודה וינשטיין, אחד מפרקליטיו של אולמרט; והסנגורית הציבורית הראשית, עו"ד ענבל רובינשטיין

עזיבתו של היועץ המשפטי לממשלה בינואר הקרוב ממשיכה לייצר כותרות במערכת המשפט. למרות שטרם הושלם הרכב ועדת האיתור לבחירת מחליפו של מני מזוז - שתפקידה להמליץ לממשלה על שלושה מועמדים - הרי שלחלל האוויר נזרקים בינתיים שמותיהם של כמה מועמדים מובילים, שכמה מהם כבר מנהלים קמפיינים מטעם עצמם מאחורי הקלעים.

 

בין השמות המובילים ניתן למצוא, למשל, את שופט בית המשפט המחוזי בירושלים נועם סולברג, עוזרם לשעבר של היועצים המשפטיים למשלה, יוסף חריש, מיכאל בן-יאיר ואליקים רובינשטיין. סולברג

היה עד לא מכבר מועמד לכהונה בבית המשפט העליון מטעם חברי הוועדה לבחירת שופטים, השר גלעד ארדן והח"כים דוד רותם ואורי אריאל - אולם בעקבות התנגדותה של נשיאת העליון, דורית ביניש, הוא לא נבחר.

 

כבר במהלך דיוני הוועדה לבחירת שופטים, דיבר שר המשפטים יעקב נאמן עם כמה מחברי ועדה בקשר לרעיון העלאת מועמדותו של סולברג לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. סולברג נחשב לשופט מבריק, שרבים רואים בו עילוי משפטי - ואין ספק שנאמן רואה בו את אחד המועמדים הראויים לתפקיד.

 

מועמד נוסף המוזכר כמוביל הוא עו"ד יהודה וינשטיין, מהפרקליטים הבולטים במדינה העוסקים בעבירות צווארון לבן. וינשטיין כבר הוזכר בעבר כמועמד לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, וגם לתפקיד פרקליט המדינה. שמו עלה בקרב משפטנים שעמם מתייעץ נאמן בתקופה האחרונה.

 

וינשטיין משמש כיום בין היתר כאחד מפרקליטיו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. הוא צורף בהתחלה לצוותו המשפטי של אולמרט בפרשת "ראשונטורס", אולם לאחר הגשת כתב האישום המאוחד נגד אולמרט לפני יומיים, הוא מייצג אותו בכל הפרשות, כחלק מצוות הכולל גם את עו"ד אלי זהר, עו"ד נבות תל-צור ועו"ד רועי בלכר. לדברי גורם משפטי בכיר, עבודתו עבור אולמרט לא אמורה להפריע לו אם וכאשר יעלה שמו כמועמד לתפקיד היועץ.

 

ומה עם מועמדים מאנשיו של מזוז?

עוד בין המועמדים לתפקיד - הסנגורית הציבורית הראשית, ענבל רובינשטיין, ששמה עלה בקרב סנגורים פליליים ובקרב חלק מאנשי משרד המשפטים, המכירים את עבודתה מקרוב. מועמד נוסף הוא עו"ד דני שיינמן, שייצג ב-1997 את השר נאמן בפרשה שבמסגרתה הוגש נגדו כתב אישום בעבירות של עדות שקר ושיבוש הליכי משפט - אישומים שמהם זוכה לחלוטין.

 

בבורסת השמות טרם מוזכרים מועמדים מובילים מתוך המערכת עצמה - כלומר, מלשכת היועץ המשפטי לממשלה. עד כה הוזכר רק שמו של עו"ד מייק בלס, אך הוא אינו נחשב למועמד המוביל.

 

בשבוע הבא תיערך בוועדת החוקה של הכנסת הצבעה לבחירת נציג הכנסת לוועדת האיתור. ההערכה היא כי הוועדה תבחר בנציג הליכוד. בכך יושלם הרכב הוועדה, הכוללת את יו"ר הוועדה, השופט בדימוס תיאודור אור, פרופ' איל בנבנישתי מהחוג למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, נציג לשכת עורכי הדין, עו"ד אייל רוזובסקי, ונציג הממשלה - שר המשפטים (והאוצר) לשעבר, משה נסים.

 

על הפרק: פיצול סמכויות היועץ

לאחר שיושלם הרכב הוועדה, היא תתכנס ותבחר שלושה מועמדים, שאת שמותיהם תגיש לשר המשפטים - והוא יעלה אותם בישיבת הממשלה. זו תצטרך לבחור מביניהם את היועץ הבא, שימונה לכהונה בת חמש-שש שנים (עם אפשרות לחצי שנה נוספת).

 

ברקע לכל זאת - בחירת היועץ נערכת הפעם כשסימן שאלה גדול מרחף באוויר באשר לסמכויותיו. השר נאמן הצהיר לא פעם כי בכוונתן לפצל חלק מסמכויות היועץ,

והוא צפוי להודיע מראש למועמדים כי בזמן הכהונה הקרובה ייתכן שייקבע מתווה שיפצל בין שני תפקידיו של היועץ - ראש התביעה הכללית ויועץ משפטי לממשלה. טרם הוחלט מה בדיוק יהיה המתווה, ואם הדבר ייעשה בחקיקה.

 

גורם משפטי בכיר המכיר את הנושא מקרוב אמר כי יהיה קשה מאוד לנאמן להעביר, בהתחשב בכוחות הפוליטיים בממשלה, חקיקה שתאשר את השינויים. ובכל זאת, כל יועץ שימונה יהיה מודע לאפשרות שייתכן כי סמכויותיו לא יהיו כסמכויות היועץ הנוכחי. יש לציין כי לפיצול הסמכויות מתנגדים בחריפות מזוז עצמו ופרקליט המדינה, משה לדור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט סולברג. "עילוי משפטי"
צילום: בוצ'צו, אתר בתי המשפט
שר המשפטים נאמן
צילום: דודי ועקנין
עו"ד וינשטיין. "עבודתו עם אולמרט לא אמורה להפריע"
צילום: יריב כץ
צילום: עמית שאבי
רובינשטיין. שמה עלה בקרב סנגורים פליליים
צילום: עמית שאבי
צילום: דן בלילטי
יו"ר ועדת האיתור, השופט אור
צילום: דן בלילטי
מומלצים