שתף קטע נבחר

האמריקניות שנעצרו בצ' קוריאה שוברות שתיקה

חודש אחרי ששבו עם ביל קלינטון מצפון קוריאה לארה"ב, איונה לי ולורה לינג פרסמו את גרסתן לאירועים שהובילו ללכידתן. הן טענו שנחטפו מצדו הסיני של הגבול ולא שללו את האפשרות שנטמנה להן מלכודת. לדבריהן, "המדריך שלנו התנהג באופן משונה"

שתי העיתונאיות האמריקניות שנכלאו בגין חדירה בלתי חוקית לשטחה של צפון קוריאה שברו שתיקה לראשונה מאז חולצו על-ידי הנשיא האמריקני לשעבר ביל קלינטון, וטענו שנגררו בכוח אל תוך המדינה הסטליניסטית מסין בידי חיילים. קודם לשחרורן, נידונו כתבות הטלוויזיה לורה לינג ואיונה לי ל-12 שנות עבודות פרך.

 

בהודעה ארוכה שפרסמו באתר של הערוץ שבו הן עובדות, "Current TV", תיארו לי ולינג כיצד חיילים צפון קוריאנים רדפו אחריהן וחטפו אותן בצדו הסיני של הגבול ב-17 במרס, אחרי שחצו את הגבול לזמן קצר. "היינו בתוך שטח סין כשהחיילים תפסו אותנו", טענו הנשים, שסיפרו ששקדו באותה עת על סיפור בנושא סחר בבני אדם באזור.

 

"ניסינו בכל כוחינו לאחוז בשיחים, בקרקע, בכל דבר שישאיר אותנו בשטח סין, אך לא יכולנו לגבור על החיילים הנחושים. הם גררו אותנו באלימות אל מעבר לגבול הקפוא לשטח צפון קוריאה והצעידו אותנו לבסיס צבאי סמוך, שם נעצרנו", שיחזרו לי ולינג. הן סיפרו שב-140 הימים שבהם הוחזקו בשבי, הן היו בנפרד, נחקרו ובסופו של דבר נשפטו ל-12 שנות עבודות פרך.


איונה לי ולורה לינג על רקע ביל קלינטון (צילום ארכיון: AFP)

 

שתי העיתונאיות הדגישו כי למרות שאין שום סימון המבחין בין שטח סין לצפון קוריאה בגבול, הן היו מודעות לכך שהן הולכות לכיוונו כשחצו רגלית את נהר טוּמן הקפוא. הן הלכו בעקבות מדריך קוריאני-סיני, שהצביע על כפר שבו נאמר להן ששוהים מהגרים לא-חוקיים. לדבריהן, בשלב זה הן נתקפו חרדה והחליטו לחזור, לחצות את הנהר ולשוב לסין.

 

"חזרנו במהירות לשטח סין, וכשהיינו באמצע הדרך שמענו צעקות. הבטנו אחורה וראינו שני חיילים צפון קוריאנים חמושים ברובים רצים לעברנו. באופן אינסטינקטיבי, ברחנו", סיפרו העיתונאיות. המדריך שלהן, ומפיק שהיה עמן, מיטש קוס, הצליחו לברוח, אך לי ולינג נלכדו. "לא שהינו יותר מדקה על אדמת צפון קוריאה לפני שחזרנו, אך זו דקה שעליה אנחנו מצטערות עמוקות".

 

השתיים רמזו שייתכן שהובלו לשם במסגרת מלכודת שנטמנה להן בעזרת המדריך, שהתנהג באופן "משונה" באותו בוקר. "עד היום, אנו לא יודעות אם נטמנה לנו מלכודת. בדיעבד, המדריך התנהג באופן מוזר, שינה ברגע האחרון את נקודת תחילת חציית הנהר ולבש מעיל של המשטרה הסינית רגע לפני כן - צעדים שהנחנו שנבעו מסיבות ביטחוניות".

 

"אך בסופו של דבר", סיכמו, "החלטנו ללכת בעקבותיו, ואנו מוסיפות לשלם את המחיר על ההחלטה הזאת עד היום עם זכרונות אפלים מימינו בשבי". הן הוסיפו כי חלק מהזכרונות שלהן מהמעצר "כואבים מדי לשחזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לי ולינג עם נחיתתן בארה"ב. ארכיון
צילום: רויטרס
על המטוס עם ביל קלינטון. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים