המבקר: נפגעה זכות פולארד להליך משפטי ראוי
בדו"ח מיוחד, שרובו יישאר חסוי, סוקר מיכה לינדנשטראוס את אופן הטיפול של ממשלות ישראל לדורותיהן בפרשת המרגל הישראלי, שכלוא כבר 24 שנה בארה"ב בגין ריגול. לדבריו, יש "פגיעה לכאורה בזכותו של פולארד להליך משפטי ראוי"
מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, קובע בדו"ח מיוחד שפורסם בצהריים (יום ה') כי מחוות דעת שהגיש לו פרופ' קנת מן ומעדויות נוספות שנטענו בפניו, מתברר כי יש "פגיעה לכאורה בזכותו של פולארד להליך משפטי ראוי". רוב הדו"ח על "פעולות ממשלות ישראל לשחרור פולארד" יישאר חסוי עקב רגישות הנושא ורק תקציר שלו הותר לפרסום.
קרוביו של ג'ונתן פולארד מלאים בתלונות על מחדליהן של ממשלות ישראל, אבל מבקר המדינה, קובע כי "סוגיית פולארד עמדה לנגד ראשי הממשלה בישראל. פעולותיהם היו רציפות ועקביות והנושא עלה בפגישותיהם ובשיחותיהם עם נשיאי ארה"ב".
ג'ונתן פולארד כלוא מאז נובמבר 1985 בארה"ב בגין ריגול לטובת ישראל. ב-1995 הוא הוכר כאזרח ישראלי והחל ממאי 1998 גם כסוכן שפעל בשירות ישראל.
במהלך הבדיקה נפגש לינדנשטראוס וצוות מצומצם שהוקם במשרדו עם ראשי הממשלות בעבר ובהווה, שרים בעבר ובהווה, עם נושאי תפקידים ממלכתיים שעסקו בנושא ועם פרקליטיו של פולארד. בנוסף, נפגש המבקר עם אביו של פולארד, פרופסור מוריס פולארד, ופנה לקנת מן - מומחה למשפט האמריקני ולמשפט פלילי - בבקשה שיכין חוות דעת מקצועית על המהלכים שהיו קשורים במשפט.
מבדיקת המבקר עולה כי קיימת התנגדות עקבית וחריפה ביותר של הממשל האמריקני לדורותיו לשחרור פולארד, וכי מקורה בהתנגדות התקיפה של קהילת המודיעין האמריקנית. זאת, בטענה ששחרורו של פולארד נוגד את האינטרס הביטחוני של ארה"ב.
המלצה: הדיונים - בוועדת שרים מצומצמת
מהבדיקה - שהתרכזה בתקופותיהם של נתניהו, ברק, שרון ואולמרט כראשי ממשלה - עולה כי שחרור פולארד עמד לנגד ראשי הממשלה בישראל. פעולותיהם היו רציפות ועקביות והנושא עלה בפגישותיהם ובשיחותיהם עם נשיאי ארה"ב. עם זאת, קובע המבקר כי שיחות אלה לא תועדו וכי מדובר בליקוי בעל משמעות. לינדנשטראוס ממליץ לתעד שיחות מסוג זה בעתיד ואף להכין סיכום לקחי פעולות שננקטו.
"במסמכים אלו יוטמעו תובנות מצטברות מפעולות שבוצעו למען שחרור פולארד, והן יהוו בסיס משותף להבנה ומתווה לפעולות בעתיד", כותב המבקר. מלבד זאת, קובע לינדנשטראוס כי התקיימו מגעים רשמיים בין ישראל לבין גורמי ממשל, ונציגי קונגרס מול המערכת המשפטית והתביעה בארה"ב, כדי להשפיע על ההחלטה לחון את פולארד - אולם מאמצים אלו העלו חרס עד-כה.
המבקר מציע להציג את הנושא בפני ועדת שרים מצומצמת לענייני ביטחון שתכלול את שר החוץ, שר הביטחון ושר המשפטים, ולדון בו בעת הצורך. זאת, כדי לתאם פעולות וליצור שפה משותפת בעניין בסוגיית הטיפול בשחרור פולארד.
לבסוף קובע המבקר כי הנושא "תם ולא נשלם" וכי "ראש הממשלה וממשלתו חייבים לעשות כל צעד אפשרי כדי להביא לשחרורו של פולארד... מדינת ישראל חבה לפולארד חובה של קיום מצוות פדיון אסירים ומוטב שעה אחת קודם נוכח בריאותו הרופפת".