"ילדי טהרן" בבית המשפט: המדינה סוחבת אותנו
התובעים, שהגיעו לארץ מאירופה דרך טהרן, דורשים לקבל כספים שהועברו לישראל במסגרת הסכם השילומים עם גרמניה בשנות ה-50. התובעים אמרו כי המדינה סוחבת במשך שנים את הטיפול בעניינם כדי שבסופו של דבר לא יהיה עבור מי לשלם
שבע שנים לאחר שהגישו את תביעתם הראשונה לבית המשפט התקיים הבוקר (יום ה') דיון ראשוני בעניינם של מי שמכונים "ילדי טהרן" בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.
התביעה נסובה סביב מאות ניצולי שואה שהועברו לישראל דרך טהרן במהלך מלחמת העולם השנייה. במסגרת הסכם השילומים - שנחתם עם גרמניה בשנות ה-50 - הועברו
לישראל כספי שילומים עבורם. המדינה לא העבירה להם את הכסף. בין היתר טענה המדינה שכיוון שהם הגיעו לישראל במהלך המלחמה הם אינם זכאים לכספי השילומים, למרות שהכסף הועבר למדינה.
כמה עשרות מה"ילדים" הגיעו היום לבית המשפט ואמרו בזעם כי המדינה סוחבת במשך שנים את הטיפול בעניינם כדי שבסופו של דבר לא יהיה עבור מי לשלם את הכספים, בשל גילם המבוגר. יצויין כי עשרות מ"ילדי טהרן" אשר היו שותפים לתביעה הראשונית נפטרו וכיום שותפים לתביעה 216 תובעים.
"זה רגע האמת של מדינת ישראל והסוכנות היהודית ואפשרות לעשיית צדק היסטורי, מוסרי וכספי עם ניצולי השואה", אמר לפני הדיון עו"ד גד ויספלד, המייצג את "ילדי טהרן" בהתנדבות.
"עד היום התנהלות המדינה והסוכנות היתה מחפירה. לו הבנקים השוויצרים, או חברת הביטוח ג'נרלי היו מעלים את אותן טענות שהן השמיעו נגד הניצולים, הציבור בישראל ובעולם היה מזדעזע. מדינת ישראל בחרה לנהל מאבק משפטי מתיש על גבם של הניצולים הקשישים. הם כבר עייפים מהבטחות ועיכובים. מספרם של הניצולים הולך ומתמעט וזהו הזמן לעשות איתם צדק לפני שיהיה מאורח מדי".