הדרך לישיבה הליטאית עוברת במשרד הפנים
בגלל האפליה בחלק ממוסדות החינוך החרדים, בוחרות יותר משפחות ממוצא מזרחי ל"שכנז" את שמן כדי לשפר את סיכויי הקבלה למוסד. השבועון "משפחה" שוחח עם הורים שבחרו בשיטה ובדק האם היא עובדת. יואב ללום, הלוחם באפליה ל-ynet: "בסוף המנהלים עולים עליהם ומתנכלים לילדים"
הורים ממוצא מרוקני ביקשו לרשום את ילדתם לסמינר "בית יעקב" האשכנזי ונדחו בשל מוצאם העדתי. הם סרו למשרד הפנים כדי לבחור שם משפחה חדש - לב, וכשנשאלו לפשרו השיבו: אלה ראשי תיבות של "לא בוזגלו". נשמע כמו בדיחה מצחיקה? היום זו כבר בדיחה עצובה.
המאבק הציבורי והמשפטי למיגור האפליה העדתית במוסדות החינוך החרדיים נמשך, אבל מול ההצלחות יש גם כאלה שמרימים ידיים. השבועון "משפחה" מדווח בגיליון האחרון כי מדובר כבר בתופעה, כאשר משפחות חרדיות רבות ממוצא מזרחי מעברתות או "משכנזות" את שמן לפני רישום הילדים לסמינרים וישיבות, במטרה להעלות את סיכויי הקבלה למוסדות האשכנזים.
הפקידים בלשכות האוכלוסין שבריכוזים החרדיים
כבר רגילים: תורג'מן הופך לטרוזמן, מוסייב למוסקוביץ', שבו לשבן, ג'רבי לגרנביץ' ועוד כהנה וכהנה. עכשיו רק נשאר להיפטר מהעור השחום ובחלק מהמקרים גם מהגיית הח' והע'.
"אין זה סוד שמכסות הלימוד לספרדים במוסדות החינוך האשכנזים מוגבלת", מסביר דוד רוט (שם בדוי), לשעבר שטרית, "כל הורה ספרדי שרשם את בנו למוסד חינוכי נתקל בערימת קשיים, אלא אם כן יש לו שם מיוחס או מלא בפרוטקציות, או שהוא הניח על השולחן תרומה נכבדה ביותר למוסד והכסף כיפר על השם".
יאיר לב (שם בדוי), ששינה גם הוא את שם המשפחה, מוסיף: "הייתי מעדיף שלא לעשות את הצעד הזה, אבל העולם הזה הוא עלמא דשקרא. כולם מסתכלים רק על העטיפה החיצונית של השם. אם אין לך את השם הנכון, קשה לך יותר".
רוט מגלה כי לפני שפנה למשרד הפנים התייעץ בעניין עם מנהל תלמוד התורה שאליו רשם את בנו - לא פחות - שהוא במקרה גם ידיד אישי. "בתחילה הוא הרים גבה וצחק, אבל כששאלתי אותו בכנות: 'תגיד, לא יהיה לך ולוועד ההורים נוח יותר שברשימה הילדים שלי יופיעו כרוט ולא כשטרית - מה גם שהם לא בולטים חיצונית במוצאם הספרדי?', הוא הודה בחיוב שכן. אני צודק".
איך מגיבים החברים בשכונה ובבית הכנסת? "רוב המכרים והשכנים טרחו לומר משהו. היו דיבורים ממש לא נעימים, כמו: 'מה גרוע כל כך בלהיות מרוקני?', 'העולם לא טיפש. את מי אתה מרמה? נולדת מרוקאי וכזה תישאר. אל תחשוב שזה יעזור לך', 'מה קרה שהחלטת להתגייר/להתאסלם/להתנצר?'. והיו מבני כל העדות שעודדו: 'כל הכבוד על האומץ', 'משנה שם, משנה מזל'. 'תתחדשו', כאילו מדובר בבגד חדש".
גם לב התמודד עם תגובות דומות. "בתחילה שמענו הרבה אמירות מזלזלות, בנוסח: 'זה לא יעזור לכם. תהיו תמיד פרענקים'. או: 'למה ראיתם לשטות זו?' ועוד ועוד", הוא מספר, "אבל הגל הזה עבר. כמו בכל תופעה חריגה מעט, היו שקיבלו אותנו בעין עקומה, לעגו וצחקו והיו שחיזקו או הכי טוב - התעלמו וזרמו".
"הנפת דגל לבן של החרדים המזרחיים"
יואב ללום, יו"ר עמותת "נוער כהלכה" למאבק באפליה העדתית במגזר החרדי, אומר ל-ynet כי הוא מכיר את התופעה ("היא קיימת אבל לא רחבה") אך כמובן מתנגד לה, משום שהוא רואה בה הנפת דגל לבן של המזרחיים המקופחים. לדבריו, מדובר ב"פיתרון הקל", שהרי "המנהלים לא מפעילים חברות חקירות כדי לברר את העדה האמיתית של התלמיד ומסתמכים בעיקר על השם, ואין להם דרך אחרת לבדוק את זה". עם זאת הוא מוסיף כי במקרים רבים מגלים המנהלים במהלך שנת הלימודים כי יש מי שרימה אותם ואז מתחילים להתנכל לתלמידים ה"משוכנזים".
"יש קהילה חרדית שלמה בירושלים – 'שובו בנים' של ברסלב – שבה החוזרים בתשובה הספרדים מחליפים את שם המשפחה כדי להתקבל למוסדות אשכנזים", מספר ללום, "שם זה הרבה יותר קשה כי הם הולכים לתלמודי תורה חסידיים וצריכים גם ללמוד יידיש...". גם חבר טוב שלו בחר לאמץ את שם משפחתה של אשתו האשכנזית – "נטו בשביל הילדים".
אז אם לא החלפת השם - מה הפיתרון? "את כל ה'מחנכים' שיש להם את הדבר הזה במוח צריכים להוציא מעמדות ניהול ומטיפול בילדים ולשלוח אותם לפנות זבל", הוא קובע. "אני בחיים לא אשנה את שם המשפחה כדי שהילד שלי יתקבל למקום כזה, אבל אני יודע שיש אנשים שמגיעים לפינות האלה ועושים את זה. אין מה לעשות".
ראשי המוסדות האשכנזים כבר מכירים את השיטה ומנסים להילחם בה – לא תמיד בהצלחה. האגדה מספרת על משפחות שהחליפו את השם פעמיים, והסבירו: זה למקרה שיבקשו מאיתנו להציג מסמכים ולבדוק מה היה השם הקודם - שיראו שגם הוא אשכנזי.
ומה אומרים המנהלים? "חבל שמשפחות ספרדיות מפוארות מגיעות למצב שכזה", מקונן רב מתלמוד-תורה אשכנזי בירושלים, "מדובר ביהודים יראים ושלמים, אפילו יותר מאיתנו, ואני אומר זאת באחריות מלאה".
הדובר מכחיש
כל אפליה עדתית במוסד שבראשותו, ומוסיף: "יש משפחות ספרדיות, שגם אם תשנינה את שמן לבאראגליצ'סקי זה לא יעזור, משום שהמנטאליות שלהן היא אחרת, שונה לחלוטין ולא מתאימה למוסדות שלנו. זה לא בגלל העניין העדתי. הניסיונות בעבר הוכיחו שהם לא נקלטים ולא נטמעים וחבל על התסכול שלהם ועל כאבי הלב של שאר התלמידים והצוות".
"אצלנו לומדים תלמידים עם השמות הספרדיים המובהקים ביותר, שהפרמטר היחיד לקבל אותם הוא בית אמיתי של תורה ויראת שמים, כמו כל בתי התלמידים האחרים שלנו. בתים שאפשר לקבל מהם תלמידים בלב שקט ורגוע, ולדעת שהם לא טובים פחות מאיתנו, אלא אפילו טובים יותר, וכך מתברר בסופו של דבר. על הציבור הספרדי אי אפשר לעשות הכללות, כי יש ספרדים שמתאימים, ויש שלא מתאימים, ואין זה משנה אם שינו את שמם או לא. אתם יכולים להיכנס לכיתות ולראות שלומדים אצלנו תלמידים ספרדים מצטיינים בכישרונות ובמידות, ואנחנו שמחים שהם אצלנו ולא היינו מוותרים עליהם".
אז חושבים להחליף את השם? כדאי שתלמדו מהטעות של שמעון נתנשווילי, שבחר כתחליף דווקא ב'בן-נתן', וכשבא לרשום את הילד לתלמוד תורה, נשאל: "אתם בעלי תשובה?". אבל יחס המוסדות החרדים כלפי הקבוצה הזו כבר שווה כתבה נפרדת...