החשוד הודה שצד צבי ים ואכל את בשרם
תושב ג'אסר א-זרקא, שנשא שקית עם שיריוני צבי-ים ירוקים וחומים נעצר בידי בלשי תחנת זכרון יעקב. בחקירה הודה שצד אותם, אכל את בשרם ומכר את חלקי השיריון של חיות הבר המוגנות, הנמצאות בסכנת הכחדה בישראל
בלשי תחנת זכרון יעקב עצרו בכפר ג'אסר א-זרקא את תושב המקום (40) החשוד כי צד צבי ים.
האיש נעצר בתחילת השבוע כשהוא נושא שקית מלאה בשיריונים של צבי ים חומים וירוקים - חיות בר מוגנות הנמצאות בסכנת הכחדה ואסורות בציד. הוא עוכב לחקירה ולמקום הוזעקו גם אנשי רשות הטבע והגנים - בן רוזנברג, אקולוג מרחב כרמל וגיא כהן, הפקח האזורי.
"זו לא הפעם הראשונה שבלשי התחנה נתקלים בתופעה של אחזקת שריונים של צבי ים חומים וירוקים בקרב תושבי הכפר", אמר רוזנברג ל-ynet. "בחיפוש בכליו של החשוד מצאנו שריון של צב ים ירוק צעיר כבן שלוש-ארבע שנים, ושלושה חלקי שריון של חזה, ככל הנראה של שני צבי ים ירוקים וצב ים חום, כולם גדולים ובוגרים".
השריונים שנתפסו (צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים)
לדברי רוזנברג, בתחילת החקירה טען האיש כי מצא את הצבים בחוף הים כשהם מתים, אך רוזנברג ציין כי לפגרים הרבים של צבי הים הנפלטים אל חופי הארץ יש ריח צחנה וריקבון חריף, ואילו לשריונים שנמצאו היה ריח נקי וטרי יותר, של חיות שנשחטו לא מכבר.
עוד על צבי ים בישראל:
- חשד: דקר צבת-ים שהפריעה לו לישון
- כתב אישום נגד אדם שדקר למוות צבת ים נדירה
- פקק בחוף הים: שבעה צבי ים הושבו לטבע
- מבצע ביצה: המירוץ למען דור העתיד של צבי הים (וידאו)
המשך החקירה הניבה תוצאות: "החשוד הודה שצד את צבי הים, אכל את בשרם ומכר את חלק משריוני הצבים", אמר רוזנברג. "הפעם מדובר לא רק באחזקה, אלא גם בפגיעה בחיות בר נדירות ובסחר בהן". חלקי השריון הוחרמו ובכוונת הרשות להגיש נגד החשוד כתב אישום בגין פגיעה, אחזקה וסחר בחיות בר מוגנות.
לפני כשנתיים, במהלך חיפוש משטרתי בביתו של חשוד בסחר בסמים בכפר, גילו בלשים מספר שריונים של צבי ים התלויים על הקיר. נגד האיש הוגש כתב אישום בגין אחזקת ערכי טבע מוגנים והוא הורשע ונקנס בבית המשפט ב-7,000 שקלים, ועוד 12 אלף שקלים קנס על תנאי לשלוש שנים.
רוזנברג הדגיש כי רק מספר מצומצם מתושבי הכפר פגעו עד כה בערכי טבע מוגנים. מנגד, רבים מהדייגים ומהתושבים המקומיים מסייעים רבות להציל צבי ים פצועים. בשנים האחרונות המודעות בקרב הדייגים עולה בהתמדה, והם מפגינים דאגה רבה לצבי ים שנלכדים ברשתות. במרבית המקרים הם משיבים אותם בחזרה לים, אך במידה ומדובר בצבים פצועים הם יוצרים קשר עם המרכז להצלת צבי ים במכמורת.
הצבים בארץ - בסכנת הכחדה
שמונה מינים של צבי ים מצויים בסכנת הכחדה עולמית; שניים מהם פוקדים את חופי ישראל. צבי ים חומים נחשבים אמנם לנפוצים ביותר מכל הצבים הימיים בעולם, אך באזורנו הם מצויים בסכנת הכחדה חמורה; המין השני הוא צבי הים הירוקים, החיים במימי הים התיכון ובמפרץ אילת.
להערכת יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים ברשות הטבע והגנים, ישנן כ-2,500 נקבות מטילות ובריאות של צבי ים חומים, ופחות מ-450 נקבות של צבי ים ירוקים באזור ישראל, ומתוכן יש לכל היותר עשר נקבות ירוקות המטילות בחופי הארץ.
אוכלוסיית צבי הים באזור הים התיכון וחופי ישראל סובלת מירידה מתמשכת במספרה ונתונה תחת איום מתמיד בשל פיתוח בחופים שפוגע בהטלות, זיהום ים וציד. פרויקטים לשימור אזורי הטלה, העתקת קיני צבים לאזורים מוגנים בעשורים האחרונים, מסייעת לבקיעתם של עשרות אלפי צבים.