שתף קטע נבחר
 

האו"ם קורא ליצירת רזרבות מט"ח חדשות

סוכנות הפיתוח והסחר של האו"ם קוראת בדו"ח השנתי שלה להשתמש בתערובת של מספר מטבעות כדי לצמצם את התלות בדולר. כלכלני הסוכנות טוענים כי ההתאוששות מהמשבר עדיין רחוקה

כלכלני ארגון האומות המאוחדות אמרו אמש (ב') כי העולם לא יתאושש במהרה מהמיתון הגלובלי, והזהירו כי צעדים לצמצום תוכניות התמריצים של הממשלות יחמירו את המשבר.

 

 

בדו"ח השנתי של סוכנות הפיתוח והסחר של האו"ם (UNCTAD) קראו הכלכלנים גם ליצירה של מערכת רזרבות מט"ח חדשה, שתתבסס על מספר מטבעות, ולא רק על הדולר האמריקני. בנוסף, קראה הסוכנות להידוק הפיקוח על הזרמות הון בין מדינות.

 

"הסבירות של התאוששות בכלכלות המפותחות הגדולות שתהיה חזקה מספיק כדי להחזיר את הכלכלה העולמית למסלול הצמיחה שבו היתה לפני המשבר בשנים הקרובות היא די נמוכה", נאמר בדו"ח.

 

במסיבת עיתונאים שקיימו לרגל פרסום הדו"ח, מזכ"ל ה-UNCTAD, סופאצ'אי פאניטצ'פאקדי ועוזרו הבכיר היינר פלאסבק התייחסו בביטול לטענה כי "ענפים ירוקים" של התאוששות החלו להופיע בכלכלות המפותחות כבר השנה.

 

לדברי סופאצ'אי, לשעבר יו"ר ארגון הסחר העולמי וסגן ראש ממשלת תאילנד, "אנחנו לא רואים התאוששות אמיתית. אין שום סימן להתחזקות של הגורמים הכלכליים הבסיסיים". 

 

 

נתוני האו"ם סותרים נתונים כלכליים וסקרים שמצביעים על התאוששות בארה"ב ובאירופה, וכן התאוששות במגזר היצרני בסין. לטענת פלאסבק, "העלייה המסונכרנת במגוון רחב של שווקים שלא נעים באופן רגיל באותו כיוון מראה לנו שמה שראינו במחצית הראשונה של השנה מונע על ידי ספקולציה".  

 

"מה שקורה זו ספקולציה לגבי התאוששות, ניסיון לצפות התאוששות. אבל זה בדיוני, אנחנו עוד לא שם. זה יהיה מאוד מסוכן מצד ממשלות להתחיל לדבר על אסטרטגיות יציאה ממדיניות התמריצים".

 

בדו"ח הסוכנות נאמר כי "הצניחה ברווחים בכלכלה האמיתית, השקעות יתר בעבר בנדל"ן והגידול באבטלה ימשיכו לפגוע בצריכה הפרטית ובהשקעות בעתיד הנראה לעין". ההתאוששות באינדיקטורים הפיננסיים במהלך המחצית הראשונה של 2009 מעידה, לפי מחברי הדו"ח, על "התאוששות זמנית מרמות נמוכות באופן חריג במחירי הנכסים הפיננסיים והסחורות, בעקבות צניחה חדה מדי, שהיתה לא רציונלית כמו הגיאות החזקה שבאה לפניה".

 

עוד נאמר בדו"ח כי שימוש בתערובת של מטבעות כנכסי רזרבה ואמצעי לתשלומים בינלאומיים יכול להקטין את הסיכון שנובע מהתלות בדולר האמריקני. 

 

הסוכנות דחתה טענות כי תוכניות התמריצים הממשלתיות הגדולות מעלות את הסיכון לסחרור אינפלציוני, ואמרה כי הדפלציה היא האיום האמיתי במדינות רבות, "מכיוון שממשלות יתקשו יותר לייצב כלכלה צונחת כאשר יש צניחה מקיפה במשכורות ובצריכה".


פורסם לראשונה 07/09/2009 21:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים