שתף קטע נבחר

ירדן: המשבר העולמי פוגע במפעלים הישראליים

שווי הייצוא מאזור התעשייה שבאירביד, שבו חלק גדול מהמפעלים הם בבעלות ישראלית חלקית או מלאה, ירד ב-19% מאז תחילת המשבר, בשל ירידה בביקושים בארה"ב. המפעלים הישראלים מספקים את עיקר התעסוקה לתושבי אירביד

המשבר העולמי מנחית מכה נוספת על אחד המיזמים המשותפים הגדולים ביותר לישראל ולעולם הערבי. תקופת השגשוג של אזור התעשייה אל-חסן שבאירביד – אחד מכתריסר אזורי ה-QIZ, פרויקט הסחר החופשי הישראלי-ירדני-אמריקני - הלכה חלפה לה. 

 

לפי נתונים שפורסמו ביום שלישי בירדן וצוטטו בעיתון "דוסתור", שווי הייצוא מאזור חסן הסתכם במהלך אוגוסט 2009 בכ-35 מיליון דולרים, שהיוו כ-86% מסך כל היצוא ממחוז אירביד. מדובר בירידה תלולה בהשוואה לנתוני השנים הקודמות.

 

יצוין כי הסכם ה-QIZ מאפשר למפעלים הירדניים למכור את מוצריהם בשוק האמריקני בתנאים מועדפים, בתנאי שלפחות 8% מחומרי הגלם שבהם נמצאים בבעלות ישראלית. חלק גדול מהמפעלים באזור הם בבעלות ישראלית חלקית או מלאה.

 

המפעלים הישראלים מספקים את עיקר התעסוקה לתושבי אירביד ופעילותם עומדת בבסיס הפעילות הכלכלית של המחוז. בחודש שעבר הצטמצם הייצוא מאירביד בכ-10% לעומת אוגוסט 2008 והסתכם בכ-40 מיליון דולרים. במהלך שמונת החודשים הראשונים של שנת 2009, הסתכם הייצוא מאירביד ב-256 מיליון דולרים, ירידה של למעלה מ-19% בהשוואה לשמונת החודשים הראשונים של שנת 2008, אז הסתכם הייצוא מהמחוז הנמצא צפונית לעמאן בכ-317 מיליון דולרים.

 

ראיד סמארה, ראש לשכת המסחר והתעשייה באירביד, ייחס את הירידה בייצוא למשבר העולמי ובייחוד השלכותיו על השוק האמריקני. לפי סמארה, יעד הייצוא המוביל של המפעלים באירביד הוא השוק האמריקני וירידת הביקושים מצידו הובילה לפגיעה קשה במפעלים המקומיים.

 

רוב רובו של הייצוא מאירביד מתרכז בענף ההלבשה השולט על כ-95% מסך כל הייצוא. לאחריו במרחק ניכר עומד ענף התרופות הוטרינריות עם 3.3%.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים