דיל חדש: לינה בגלבוע, שופינג בג'נין
יוזמה של ראש מועצת גלבוע ומושל ג'נין תציע לתיירים מחו"ל חבילות נופש משותפות: לינה בצימרים בישראל וקניות בשוק של ג'נין, סיורים מודרכים, חפלות ואירוח בסגנון "הכל כלול". משרד הביטחון: היוזמה תיבחן בחיוב
"מדובר במהפיכה תיירותית ומחשבתית, בנינו מודל ייחודי עם המושל הפלסטיני של מחוז ג'נין, שיארח עשרות אלפי תיירים לחבילת תיור של שלושה ימים בגלבוע ובג'נין", אמר עטר.
בצד הפלסטיני מדברים בהתלהבות על התוכנית. "התיירים שיגיעו אלינו לג'נין יוכלו ליהנות מהרבה אטרקציות", אמר ל"ממון" מוסא כדורא, מושל מחוז ג'נין ברשות הפלסטינית. "ג'נין נמצאת על המסלול שעבר ישו מנצרת לבית לחם, ובעיר קיימת הכנסייה הרביעית הכי עתיקה בעולם. לאחרונה התחילו להגיע אלינו תיירים, אחרי שהבינו שיש רגיעה ביטחונית ולא צריך לדאוג".
סיפור של אהבה
רעיון החופשה המשותפת נבט בחודשים האחרונים לאחר מפגשים רבים של עטר עם מושל ג'נין ונציגים אירופים ואמריקנים. לפני כ-4 שנים פגש עטר את כדורא בראשונה, ומאז מוגדרת מערכת היחסים ביניהם כסיפור של אהבה. הם נפגשים פעם בשבוע, ופועלים באינטנסיביות לקידום האזור.
"בכל הפגישות שלי בחו"ל אני מזמין את האורחים לבקר בגלבוע, ותמיד נענה בתשובות מנומסות", סיפר עטר. "בסיור האחרון בארצות הברית נפגשתי עם מנהיגים יהודים, והזמנתי אותם לביקור משותף בגלבוע ובג'נין. התגובות היו נלהבות. הבנתי שכולם כמהים לביקור משותף בישראל וברשות הפלסטינית. עבורם זה משהו חדש ומעניין, משהו מלהיב שכולם רוצים להשתתף בו".
מטיילים בגלבוע (צילום: בת פולק)
בימים האחרונים ישב צוות כלכלנים וגיבש כבר מחירים ראשונים לחבילת נופש בסגנון "הכל כלול". מהתחשיב עולה שמחיר החבילה לאדם, לא כולל הטיסה, יהיה פחות מ-500 דולר. ומה יקבל התייר בתמורה?
עטר: "התייר יטייל יום בגלבוע וייצא ליום סיור בג'נין. הוא יוכל לטייל בשוק הססגוני והתוסס של ג'נין, לאכול במסעדות המשובחות של העיר, לעשות שופינג בשוק ובקניון החדש והמודרני של העיר, התיירים יוכלו לישון במאות חדרי האירוח בגלבוע, או ללון במלונות מפוארים בנצרת שכבר שולבו בתוכנית. בגלבוע פועלים כיום כ-150 חדרי אירוח, ובכוונתנו להקים עוד מאות צימרים באזור". לפי התוכנית, כל קבוצת מטיילים תשתתף בחפלה בג'נין, מורי דרך ישראלים ילוו את הקבוצה בישראל ומורי דרך פלסטינים ילוו אותה באזור ג'נין.
"גן עדן של המזרח התיכון"
ומה מחכה לתיירים בצד הפלסטיני? בג'נין פועלים כמה בתי מלון בינוניים שמציעים עשרות חדרי מלון באווירה נעימה וכפרית, לצד לונה פארק חדיש וגדול. אחת האטרקציות שממתינה לתיירים היא קניון אל נימר, הקניון החדיש ביותר שהוקם בשטחים בשנים האחרונות. בעליו, עיסאם אל נימר, סיפר שבקניון, שמשתרע על פני 7,000 מ"ר, יש 125 חנויות ובהן מותגים ישראליים כמו פוקוס ורנואר. לדברי אל נימר, התיירים שיגיעו לקניון יוכלו לעשות שופינג במחירים נמוכים מהמחירים בישראל.סוחר בחנותו בג'נין, ובפתחה תמונתו של סדאם חוסיין, בשבת (צילום: AP)
"לתיירים ימתינו יותר מ-200 מסעדות מעולות. אורח שיגיע לארוחת צהריים מפוארת ישלם כ-30 שקל בלבד. ארוחת בוקר עם כל סוגי הסלטים והגבינות תעלה 10 שקלים בלבד", הוסיף המושל כדורא. "ג'נין יודעת לארח, ומוכנה לקלוט עשרות אלפי תיירים שיזכו לאירוח חלומי".
טוני בלייר, ראש ממשלת בריטניה לשעבר שכבר נשבה בקסם של הגלבוע בג'נין, סייר כמה פעמים בג'נין, ואף קיים פגישות עבודה עם המושל כדורא ועם ראש המועצה עטר. בלייר, סיפר עטר, הגדיר את מערכת היחסים שפגש כ"גן עדן של המזרח התיכון", והסכים לקדם את הפרויקטים המשותפים באזור. בגלבוע מתכוונים לרתום אותו לשיווק הרעיון בקרב גורמים משפיעים בתחום התיירות בצפון אמריקה ובאירופה, להגיע לבקר באזור.
נשבה בקסם. בלייר (מימין), כדורא ועטר (צילום: ישראל פרץ)
גם עטר סבור שאין לתיירים סיבה לחשוש מפני המצב הביטחוני. "אני יכול להבטיח לכל האורחים והתיירים בג'נין שהעיר היום בטוחה לפחות כמו כל ערי ישראל. למושל יש אינטרס שהעיר תשגשג כלכלית. בעוד כמה ימים יגיעו בכירים במשרד החוץ הספרדי לביקור בגלבוע, והם צפויים לקדם את התוכנית החדשנית כבר במוסדות האיחוד האירופי. בפגישה עם שר הביטחון נבקש ממנו לאפשר זרימה חופשית של האוטובוסים מהגלבוע לג'נין ובחזרה," אמר ראש המועצה האזורית גלבוע.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "מדובר ביוזמה חיובית חשובה, והיא תיבחן בחיוב".
חזון אחרית הימים או טיול לכיוון אחד? / דני שדה מסתייג
אם כל הגורמים שמדברים על חבילות הנופש המשותפות לגלבוע ולג'נין לא היו נשמעים כל כך רציניים ואם טוני בלייר, מי שהיה ראש ממשלת בריטניה וכיום מתרוצץ במזרח התיכון ומנסה בתמימותו להביא לשלום אזורי, לא היה מעורב בנושא - הייתי רץ ללוח השנה כדי להיות בטוח שלא מדובר במתיחה של 1 באפריל.
עם כל הכבוד לרצון הטוב של מושל ג'נין ולכוונות הטהורות של ראש המועצה האזורית גלבוע, ביקורים בג'נין נשמעים לי כמשהו שלקוח מחזון אחרית הימים, או אולי אפילו כטיולים לכיוון אחד.
האם תיירים אירופים או אמריקנים יגיעו לכאן כדי לצאת למסע קניות בקניון החדש של ג'נין או לביקור בשוק הססגוני של העיר, שאינו מיוחד יותר משווקים אחרים, כמו זה של ירושלים המזרחית, לדוגמה? אני ממש בספק.
התיירים רוצים ריאליטי / ערן צחי מתלהב
הצלחת תוכניות הריאלטי ברחבי העולם מוכיחה שבני אדם אוהבים את הז'אנר המציאותי. מי שרגיל לשמוע על ג'נין בחדשות של הרשתות הזרות ולקשר את ישראל כמקום רווי מלחמות, יכול מעתה ליהנות מטיול שבו יראה את המקומות שמראים בסי.אן.אן ולהבין מה זה ריאליטי אמיתי.
כולם כבר הבינו ששיווק ישראל כאתר נופש מערבי לא מצליח. מי שרוצה ים ושמש ייסע ליוון, ולא לאילת. ומי שרוצה עיר מועדונים רועשת יבחר דווקא בניו-יורק או לונדון, ולא בתל-אביב.
הרעיון למשוך תיירים מחו"ל לטיול שמשלב בין הרי הגלבוע לבין השוק של ג'נין, בין מחלבה לחומוסייה, בין יהודים לפלסטינים יכול להאיר את עיני התיירים שיבואו, להראות להם שלא הכל שחור ולבן סביב הסכסוך המקומי. שלמעשה לא באמת מסוכן כאן כמו ששדרי החדשות הזרות מנסים לצבוע את ה"ריאליטי" הישראלי.