בהוראת הממשלה: נצל וזרוק
החלטה חדשה שתאפשר לסלק עובדים זרים מבלי שיוכלו לתבוע את זכויותיהם, מצטרפת למדיניות הניצול הישראלית
הפורום הממשלתי לנושא העובדים הזרים, מציע להעניק לכל משפחת עובדים זרים עם ילדים 3,000 דולר תמורת עזיבת הארץ. החלטה שקיבלה פחות פרסום, היא זו שעניינה הקשחת התנאים לעובדים הזרים. גירוש משפחות עם ילדים יפגע בכמה מאות. הקשחת התנאים לעובדים תפגע בעשרות אלפים.
זאת, כיוון שהקשחת תנאי העבודה תעשה ל"עובדים החוקיים", לא למי שאין להם היתר. מה חטאם? הפרטים עדיין לא ידועים: איך בדיוק יוקשחו התנאים? אלו תנאים? ממתי?
עם זאת, כבר פורסם כי עובד שיתנתק ממעסיקו יצטרך לעזוב את הארץ מיידית. חשוב להבין: בתחום הסיעוד, בו רבים מהעובדים הם זרים, התנתקות ממעסיק מתבצעת כשהעובד מתפטר, כשהמעסיק נפטר או מוכנס לבית אבות או כשהמעסיק מפטר. ההחלטה תחול, כך הנראה, על כל המקרים בהם עובד יתנתק באשמתו או שלא באשמתו ממעסיקו. זאת על אף שהתנתקות ממעסיק בתקופת השהייה של העובד בארץ, צפויה ואף שכיחה מאוד בענף הסיעוד.
"גירוש עובד בסמוך להתנתקות מהמעסיק" - זו ההמצאה האחרונה מבית היוצר הממשלתי. המשמעות היא כי לא תהיה שהות בידי העובד לתבוע את הזכויות המגיעות לו בדין, כמו הלנת שכר, פיצויי פיטורים וזכויות סוציאליות שלא שולמו. תארו לעצמכם: מעסיק יפטר עובד ובה בעת יקרא למשטרה, ליחידת עוז, לקחת את העובד ולגרשו. וכבר היו דברים מעולם.
האבסורד זועק לשמיים: מלכתחילה זקוק עובד זר למסלול תביעה בבית הדין לעבודה משום שהמדינה לא דאגה להבטיח את זכויותיו. ההיתרים להעסקת עובדי סיעוד ניתנים ללא בדיקת היכולת הכלכלית של המשפחה לשלם לעובד כחוק, וללא תשלום ערבויות להבטחת התשלומים לעובדים.
יתרה מזאת, השר אלי ישי פעל בשנה שעברה להוציא את ענף הסיעוד מסמכויות האכיפה של משרד התמ"ת על מעסיקים בענף הסיעוד. כעת מעוניינת המדינה להקשות ואף לבטל דה פאקטו את האפשרות של עובדי ענף הסיעוד לתבוע את זכויותיהם, שנגזלו ב גיבוי המדינה.
במצב כזה, אין פלא שרק עובדים מחו"ל מועסקים בענף הסיעוד. עובדים ישראלים לא ניתן לגרש, אי אפשר להעסיק אותם 24 שעות מבלי לשלם להם שעות נוספות, אין סיכוי שהם ישלמו למתווכים וחברות כח-אדם אלפי דולרים, ויותר קשה להתעמר בהם.
רק עובדים מיובאים מועסקים בענף וכל הכלים כשרים למנוע מהם את זכויות האדם הבסיסיות ביותר, את החירות לעזוב מעסיק ואת האפשרות לתבוע את זכויותיהם ממי שניצל ועשק אותם.
יחידת עוז היא אחד הכלים החדשים (פקידי משרד הפנים עוסקים במלאכה במשך שנים), שנבנו למטרה זו. ההחלטה החדשה של ועדת השרים נועדה לתת ליחידה לגיטימיות, גם אם מפוקפקת, למתן שירות למעסיקים בענף הסיעוד, כדי להימנע מתשלום חובותיהם לעובדים.
מדינת ישראל החליטה להפקיד את הטיפול בקשישים ובנכים בידי עובדים המובאים מחו"ל, כי הם זולים וחסרי הגנה. אך מה עושים כשחוקי העבודה חלים גם עליהם, וגם אמנות בינלאומיות שישראל חתומה עליהם? מחוקקים חוקים ומתקינים תקנות ונהלים, המקלים על המעסיקים לעבור על חוקי העבודה ולהפר את זכויות העובדים.
ללא ספק, יצא המרצע מן השק: כוונת ממשלת ישראל היא למנוע בכל מחיר מכל מהגר עבודה את הזכות להתקיים ולהתפרנס בכבוד, תוך החלת חוקי עבודה שוויוניים לכל אדם באשר הוא. חייבים לעצור את החלטת הפורום הממשלתי לפני שיהיה מאוחר מדי, ולא נוכל להסתכל לעצמנו בעיניים.
חנה זהר, מנהלת עמותת קו לעובד