70 שנה אחרי: רוב הישראלים אוהדים את גרמניה
מסקר חדש עולה כי 52% מהיהודים בישראל רואים בחיוב את יחס גרמניה למזה"ת. מעטים מחרימים את סחורותיה, ושליש צפו לאחרונה בסרט מתוצרתה. "לא כל גרמני מזוהה עוד כנאצי", מסביר עורך הסקר, פרופ' משה צימרמן. הערבים מרוצים פחות
אנשי השיווק של חברות אדידס, מרצדס וסימנס יכולים להתרווח בכסאותיהם. 70 שנה אחרי פרוץ מלחמת העולם השנייה, רק כ-5% מהישראלים מקפידים עדיין להחרים מוצרים גרמניים המשווקים בארץ - כך עולה מסקר חדש שערכה האוניברסיטה העברית, בשיתוף הקרן הגרמנית ע"ש פרידריך אברט.
"ממצאי הסקר מגלים, כי בניגוד לעמדה הרשמית ולעמדת התקשורת, הציבור הישראלי,
ובמיוחד הציבור היהודי בישראל, מתייחס לגרמניה לא רק באופן נייטראלי, אלא אף בצורה אוהדת", מסביר ראש מרכז קבנר באוניברסיטה, פרופור משה צימרמן. "העבר אינו מטיל את צלו על היחס לגרמניה בהווה, והציבור הישראלי סבור שהיא מתמודדת עם עברה כיאות".
מהסקר, שנערך בקרב מדגם מייצג של 1,200 יהודים ו-500 ערבים, עולה כי דווקא בקרב המגזר היהודי יש אהדה רבה יותר כלפי גרמניה מאשר במגזר הערבי. 52% מהיהודים בישראל מאמינים שגרמניה מטפלת באופן חיובי בסכסוך במזרח התיכון, לעומת 27% בלבד מהערבים.
פרופסור צימרמן סבור כי הסיבה לכך נעוצה ביחסי ציבור. "החברה הגרמנית התמקדה דווקא ביחסים עם יהודים, כי להם יש חשבון ארוך עם גרמניה. הגרמנים הצליחו להציג את עצמם בצורה מחמיאה לקהל הישראלי, והעבר נדחק לעומת ההווה. הערבים, לעומת זאת, חושדים שהאהדה הגרמנית באה על חשבון תמיכה באינטרסים פלסטיניים".
לפי הסקר, העמדה כלפי גרמניה מושפעת מהעמדה הפוליטית והזיקה הדתית של האדם. בתשובה על השאלה האם גרמניה תומכת כראוי בישראל השיבו בחיוב 30% מהיהודים החילונים, לעומת 20% מהדתיים ורק 10% מהחרדים.
דווקא המבוגרים מכלילים פחות
"המסקנה ברורה", קובע צימרמן, "ככל שאתה דתי יותר - אתה יותר שונא גרמנים". 30% מהמגדירים עצמם כמי שניצבים בצד הימני של המפה הפוליטית אמרו כי הם אינם מרוצים ממעורבות גרמניה במזרח התיכון, לעומת שלושה אחוזים בלבד בקרב השמאלנים.
גם החשיפה לתרבות הגרמנית נרחבת יחסית. 30% מהנשאלים העידו כי צפו לפחות בסרט קולנוע גרמני אחד בשנים
האחרונות. הסרט הגרמני הפופולרי ביותר בקרב הנשאלים היה "חיים של אחרים", ואחריו צועד "להתראות, לנין". רק 20% אמרו כי הם סבורים שעברה הנאצי של גרמניה העיב על טורניר הגמר של גביע העולם בכדורגל שנערך במדינה לפני כשלוש שנים.
"אם בעבר כל גרמני היה מזוהה באופן אוטומטי כנאצי, היום זה לא המצב", אומר צימרמן. "יש לנו עבר, ויש לנו הווה, והעבר לא משפיע על הראייה של ההווה. יש ציפייה שככל שהדור צעיר יותר, דעתו תהייה חיובית יותר, אבל מה שקורה זה בדיוק להיפך. ככל שהאדם מבוגר יותר, דעתו גורפת פחות ומפוכחת יותר כלפי הגרמנים. הם מבינים שיש גרמנים כאלה, ויש גם גרמנים אחרים".
תוצאות הסקר המלא יוצגו היום בכנס "בעיני המתבונן - ישראל-גרמניה", שיערוך מרכז קבנר להיסטוריה גרמנית באוניברסיטה העברית. הכנס ייערך בשיתוף עם עם קרן פרידריך אברט בישראל.