שמני: אסור להכות; הקצין: אתה רוצה לייפות
אלוף פיקוד המרכז, גדי שמני, העיד בפרשת הקצין והחייל הנאשמים בהתעללות בפלסטינים: "יש כללי התנהגות ברורים. הכל ברור". הנאשם, סגן אדם מלול: "יש כאלה שמתלכלכים כדי להגן על ביטחון המדינה". אמו: "האלוף מנותק מהשטח"
מה מותר ומה אסור לעשות לפלסטינים? לשאלות הללו נדרש הבוקר (יום ה') לא אחר מאשר אלוף פיקוד המרכז, גדי שמני. "יש כללי התנהגות ברורים ביהודה ושומרון, מה מותר ואסור, הכל ברור. חיילים יודעים לשים קווים אדומים". שמני העיד במשפטם של סגן אדם מלול וסמ"ר א' מגדוד שמשון, הנאשמים שנקטו באלימות נגד פלסטינים במהלך פעילות מבצעית בכפר קדום בסוף שנת 2008. האלוף שמני הבהיר בעדותו כי "אסור להכות פלסטינים במהלך תישאול", ושיש להעבירם למתקני חקירה במידת הצורך.
הדברים גררו ביקורת נוקבת מצד סגן מלול: "האלוף רוצה להראות את הפנים היפות של צה"ל, אבל זה לא המצב בפעילות הזאת בשטחים. יש כאלה שמתלכלכים כל יום כדי להגן על ביטחון המדינה. אני מוכן לעשות את זה, אבל מצפה שיתנו לי גיבוי ולא יזרקו אותי לכלבים. המג"ד והמחט היו כאן, אמרו את כל האמת ועכשיו הוא הגיע לכאן לנסות ולתקן את המצב. האלוף לא מייצג את הצבא, הוא יושב במגדל השן ומורח את המציאות. אני לוקח אחריות על מה שעשיתי. נוצר מצב שהייתי צריך לתת כאפה לפלסטיני, אני לא מתבייש בזה. זה היה במהלך פעילות, אף אחד לא יודע להעריך כמוני מה היה שם בשטח. גם אם טעיתי, היו צריכים להגיד לי, להסביר לי, אבל לא להרוס את החיים שלי".
האלוף שמני בבית הדין הצבאי (צילום: עופר עמרם)
האלוף שמני אמר בעדותו כי המח"ט והמג"ד טעו בהבהרת ההנחיות, ו"הבינו את טעותם". שמני אמר ש"אם יש צורך לחקירה, יש להביא את הפלסטיני למתקן ולגורמים מוסמכים". במהלך העדות נשאל אלוף הפיקוד כמה שאלות על אופן פעילות צה"ל בשטחים, על ידי סנגורו של מלול, עו"ד שמי כהן. אלוף פיקוד המרכז ציין בעדותו כי לוחם רשאי להפעיל כוח לביצוע משימתו אם נדרש לכך. "לא כל המעצרים עוברים באופן חלק, יש מצבים שבהם אנו גם מגיעים למצב של ירי. ברור גם שאם נשקפת סכנה לחיי אדם או לאזרחים - ניתן להפעיל כוח".
עם זאת הבהיר האלוף, כי יש כללים ברורים ואם יש צורך להפעיל כוח במצבים שבהם לא נשקפת סכנת חיים, אז יש גורמים המוסמכים לכך ויש לפעול מול אותם פלסטינים בסיוע גורמים אלה.
במהלך העדות הודה האלוף שמני כי למפקד הזוטר בשטח יש את הזכות להפעיל שיקול דעת באשר למתרחש, עם זאת הוא צריך למצוא את האיזון הנכון בין המותר לאסור. "אני מצפה ממפקדים גם שנמצאים במצבי לחץ לדעת מה הם הקווים האדומים ולפעול לפיהם". לאחר שיצא מבית הדין אמר אלוף פיקוד המרכז, כי הוא מוקיר ומעריך את חיילי חטיבת כפיר שפועלים יומם וליל למען ביטחון המדינה.
"לא ייתכן שלא יקבל גיבוי"
עדותו של האלוף שמני בבית הדין היתה מתוחה, ובמהלכה נשמעו קריאות ביניים מצד חלק מהנוכחים, שטענו כי האלוף מציג תמונה "סטרילית" על פעילות צה"ל. בני משפחתו של הקצין, אדם מלול, הביעו תרעומת קשה נגד דבריו. אמו, רותי, אמרה כי שלחה את בנה לצבא ובמשך חמש שנים הוא סיכן את חייו. לדבריה, גם באירוע שבגינו נעצר, הוא סיכן את חייו ולא ייתכן שלא יקבל את הגיבוי מהמפקדים. האם הוסיפה: "האלוף מנותק מהשטח. לא יודע מה קורה. העדות מבזה".
הוריו של מלול מתרעמים (צילום: עופר עמרם)
בתום הדיון, כשיצא שמני מהאולם, צעק עליו אחד הנוכחים: "אתה פוליטיקאי קטן. אסור להפקיד את גורל בנינו בידיך. אני אזרח ששמע על המשפט ובאתי לראות כיצד צה"ל מתייחס לקצין מלול. לא ייתכן כי הוא לא יקבל גיבוי מהמפקדים".
האירוע, שעליו נסוב המשפט, התרחש בסוף חודש ספטמבר 2008 באזור השומרון. חיילים בכלי רכב צבאיים עצרו במהלך סיור סמוך לקבוצת פלסטינים, ועל פי כתב האישום שהגישה הפרקליטות לעניינים מבצעיים, נגח החובש בעזרת הקסדה באחד הפלסטינים, בעט בו באמצעות ברכו באזור הבטן וקרע את חולצתו, זאת בזמן שהקצין מאפשר לו לעשות מעשים אלה. כמו כן, היכה החובש פלסטיני נוסף שנכח במקום, ודחף פלסטיני שלישי.
בחודש שעבר קיבל בית הדין הצבאי את בקשתו סנגורו של הקצין מחטיבת כפיר לזמן לדוכן העדים את אלוף פיקוד המרכז - בין היתר, לאחר שהעיר
למפקד החטיבה שהסביר כי לעתים ניתן להשתמש באלימות מוגבלת.
במהלך המשפט העידו מח"ט כפיר, אלוף-משנה איתי וירוב, ומפקד הגדוד דאז, סגן-אלוף שמעון, והבהירו כי הפעילות בשטחים אינה סטרילית וניתן לנקוט באלימות מוגבלת במידת הצורך. דבריו של המח"ט עוררו סערה ואלוף הפיקוד שמני העיר לו בעניין, לאחר שגם הרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי, סבר כי המח"ט חרג מן המותר בדבריו ואין לנקוט כל אלימות.