שתף קטע נבחר
 

איך לבחור רופא שיניים מוצלח? 35 עצות זהב

בקשו לראות רשיון, לכו על מומחים בתחומם, הילחמו על כל שן בריאה והקפידו על תנאי ההיגיינה. 35 הכללים שיבטיחו לכם חיוך בריא ויפה

במשך שנים עשה חיים, קבלן בן 65 מחיפה, כל מה שהוא יכול כדי להתחמק מטיפולי שיניים. אבל לאחרונה המצב הגרוע של שיניו אילץ אותו להגיע למרפאת שיניים. רופא השיניים בנה תוכנית מקיפה לשיקום הפה, בעלות של עשרות אלפי שקלים, שכללה הרמת סינוס, השתלת עצם, עקירות שיניים ותותבות זמניות. לפני כחודשיים הוא עבר את הטיפול הראשון, שבו החדיר הרופא שני שתלים ללסת התחתונה שלו. זמן קצר לאחר הטיפול החל לחוש ברע ומצבו הידרדר במהירות. חיים הובהל במהירות לחדר המיון במרכז הרפואי כרמל, שם הועבר בדחיפות לחדר הניתוח. בשל הדם הרב שאיבד היה חיים בסכנת חיים ממשית.

 

המקרה של חיים קיצוני אמנם, אבל הוא בפירוש אינו היחיד שבו טיפול שיניים אצל הרופא הלא נכון הוביל לתוצאות אומללות. "אנו נתקלים לא מעט בסיבוכים של רופאי שיניים שמבצעים טיפולים כירורגיים", קובל ד"ר גוסטבו מואיגר מהמרכז הרפואי כרמל. "רוב האנשים אינם יודעים שטיפול כזה מצריך מומחיות, ושעדיף שהוא יבוצע על ידי רופא שיניים שהוא גם כירורג פה ולסת. כשם שלא הייתם עוברים ניתוח בטן אצל רופא המשפחה שלכם, כך גם לצורך טיפולים כירורגיים בפה צריך מומחה ולא רופא שיניים כללי".

 

אז איך יודעים באיזה רופא שיניים לבחור? אכן, מדובר באחד התחומים היותר קשים לפענוח. כדי לנסות לעזור לכם במשימה הקשה נעזרנו במומחים הבאים: ד"ר חיים נוימן, יו"ר ועדת האתיקה בהסתדרות רופאי השיניים; ד"ר לאון ארדיקיאן, מנתח פה ולסת במרכז הרפואי רמב"ם ויו"ר האגודה למנתחי פה ולסת; ד"ר גוסטבו מואיגר, מנהל יחידת הפה והלסת במרכז הרפואי כרמל; וזאב שדה, טכנאי שיניים, ואספנו עבורכם את כל הטיפים מאחורי הקלעים.

 

1. קבלו המלצה

התייעצו עם בני משפחה, חברים ומכרים ושאלו אותם לא רק אם הם מרוצים מהטיפול עצמו, אלא גם מהיחס של הרופא ומתנאי המרפאה.

 

2. התרחקו מפרסומות

אל תסתמכו על פרסומות בלבד, בררו מיהו הרופא שמחכה לכם מאחורי המודעה היפה.

 

3. הצליבו מידע

קיבלתם המלצה מחבר או משכן? בדקו עם עוד חברים ומכרים אם גם הם טופלו אצל אותו רופא. התייחסו בכובד ראש מיוחד להמלצות שליליות, ואם מדובר ביותר מחוות דעת שלילית אחת, מן הסתם עדיף להימנע. הפתגם "אי אפשר לרמות הרבה אנשים הרבה זמן" בהחלט תקף כאן.


הילד של השכן מרוצה? שאלו הורים נוספים (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

4. בררו את מידת הזמינות של הרופא

בררו אם הוא זמין למטופליו גם לאחר שעות הפעילות של המרפאה ומה קורה ולמי פונים במצבי חירום.

 

5. Google it

חפשו את רופא השיניים שאתם שוקלים ללכת אליו במנוע חיפוש באינטרנט. תוכלו להתרשם מהשתתפות של רופא השיניים בפורומים מקצועיים ומפרסים או תעודות הערכה שקיבל. אתם עשויים גם להיתקל בכתבי תביעה או פסקי דין. חשוב לציין שגם רופאים טובים נתבעים לא אחת, אבל אם תגלו תביעות מרובות או כאלה שידליקו לכם נורה אדומה, עדיף כנראה להתרחק.

 

6. בדקו אם הוא חבר בהסתדרות לרפואת שיניים

הרופאים החברים בהסתדרות כפופים לתקנון אתי מחמיר, מה שמקטין מאוד את הסיכון לתרמיות. בנוסף, להסתדרות יש מוסד שנקרא "בית דין חברים" – מוסד בוררויות שאליו יכול לפנות כל מטופל שאינו מרוצה מהטיפול או חושב שנגרם לו נזק או עוול. הפנייה לבוררות אינה כרוכה בעלויות ואינה מצריכה עורך דין שייצג אתכם. באתר של ההסתדרות יש מנוע חיפוש שמאפשר להקליד את שם הרופא ולבדוק אם הוא חבר בה. כתובת האתר: www.ida.org.il

 

7. התייחסו לשלט

כשאתם מגיעים למרפאה, חפשו את שלט הרופא ובדקו אם שם הרופא מופיע בו. שם הרופא הוא החותם של האחריות האישית שלו לטיפול בכם.

 

8. היו ערים לתאגיד

לרופאים המועסקים בתאגיד אין אחריות אישית כלפי מטופליהם, ואם חלילה יפשוט התאגיד רגל או שהבעלים יחליטו לסגור אותו, ייתכן שלא יהיה לכם עם מי לדבר ולעתים גם את מי לתבוע, וגם המידע הרפואי שלכם שנצבר במרפאה עלול לרדת לטמיון. דוגמה טובה לכך היא מה שקרה לרשת מרפאות שורש, שפשטה רגל והותירה עשרות אלפי מטופלים באמצע טיפול.

 

9. אל תתפתו למבצעים

מחירים גבוהים לא מעידים שמדובר ברופא הטוב בעיר. עם זאת, העלויות של אחזקת מרפאת שיניים גבוהות, ומחירים נמוכים מאוד עלולים להתבטא ב"עיגול פינות" כמו חיסכון באיכות החומרים או המעבדה, באיכות נמוכה של כוח האדם במרפאה, בחיסכון בכלים חד־פעמיים או בקיצור משך הטיפול כדי לצופף תורים.

 

10. בחנו את חדר ההמתנה

האם הוא אסתטי, ידידותי ומושקע. המרפאה אמנם לא עושה את הרופא טוב יותר, אבל חדר המתנה מוזנח עלול להעיד על רשלנות שתתבטא גם בטיפול.

 

11. עכשיו עברו למרפאה

האם היא נראית לכם אסתטית ונקייה? האם הסינר שהרופא "מלביש" לכם, הכוס, מוצצי הרוק, המזרקים, המחטים והמגשים הם חד־פעמיים? היזהרו מאוד ממרפאות שנראות מלוכלכות. כמו כן, בחלק מהמרפאות עדיין משתמשים בכוסות זכוכית ובסינרים רב־פעמיים, שגם מהם כדאי להיזהר. חשוב שתדעו שלחלק גדול מהציוד יש כיום אופציות חד־פעמיות, ורופאים שמקפידים על שלומם של החולים שלהם ישתמשו בציוד כזה, אף שהוא מייקר את הטיפול. ודאו גם שבמרפאה יש מכשיר לעיקור הציוד הרב־פעמי.

 

12. חפשו את הרישיון שעל הקיר

מרבית הרופאים תולים את הדיפלומה שלהם על הקיר ושם המקום לאתרה. במקרים רבים הרופא גם יציג תעודות של קורסים והשתלמויות שעבר, שמהן תוכלו להתרשם גם על הכשרות נוספות ועל התעדכנות בתחום.

 

13. אל תתביישו לשאול

אם אין תעודת רישיון על הקיר, שאלו את הרופא היכן למד, מהי הכשרתו ומה מספר הרישיון שלו. לפני כשלוש שנים נתפסה בתל אביב שיננית שהתחזתה לרופאה וגרמה נזקים קשים למטופלים. שאלו את הרופא כמה זמן הוא עוסק ברפואת שיניים – לוקח כמה שנים לצבור ניסיון ולהפוך לרופא שיניים טוב.

 

14. נבוכים בכל זאת?

גלשו ובלשו. אם בכל זאת אתם מתביישים לשאול, בדקו את המידע באתר של משרד הבריאות. פשוט מקלידים את שם היישוב שבו ממוקמת המרפאה ואת שם הרופא, וכך אפשר לדעת אם הרישיון בתוקף ומתי הוא ניתן לו.

כתובת האתר: www.health.gov.il

 

15. העדיפו מומחיות

בדומה לרופא מומחה, שלאחר סיום לימודי הרפואה הכללית התמחה בתחומו, גם רופאי שיניים מומחים עוברים התמחות בתחומם, שמצריכה 4־5 שנות לימוד אקדמיות נוספות מעבר ללימודי הבסיס (שנמשכים שש שנים). קיימים שבעה סוגי התמחויות: כירורגיית פה ולסת, מחלות חניכיים, טיפולי שורש, רפואת שיניים לילדים, שיקום הפה (טיפולים המצריכים שיקום מורכב), רפואת הפה (טיפול במחלות חלל הפה, וכן טיפול בחולים בסיכון גבוה, כגון חולי לב או סרטן), ורפואת שיניים קהילתית. לא בכל טיפול שורש צריך מומחה, אבל במצבים מורכבים, ואם אתם סובלים ממחלה ונמצאים בסיכון גבוה, עדיף לא לקחת סיכון ולבקש מהרופא לראות רישיון מומחה.


אם המחיר נמוך מדי, חוסכים עליכם במקום אחר (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

16. בדקו אם הרופא מעודכן

שאלו אותו עד כמה הוא מעודכן בשיטות חדשות. הסתדרות רופאי השיניים מציעה לרופאים החברים בה מסלול השתלמויות המאפשר להם לקבל תעודת "רופא שיניים מעודכן". שאלו אותו אם הוא "רופא שיניים מעודכן".

 

17. בררו מה מידת הניסיון שלו

כשמדובר בפרוצדורה מורכבת, שאלו את הרופא כמה ניסיון יש לו בטיפולים מסוג זה – גם אם ההמלצות שקיבלתם לגביו מצוינות.

 

18. שימו לב לכפפות

ודאו שהרופא, הסייעת והשיננית עובדים עם כפפות. גם אם מדובר בבדיקת שיניים בלבד, אל תניחו לרופא להתקרב לפה שלכם ללא כפפות חד־פעמיות.

 

19. עקבו אחר מהלך הבדיקה הראשונית

שימו לב כמה זמן הוא משקיע בבדיקה הראשונית ובקליטת הנתונים. האם הוא בודק ביסודיות את כל השיניים? אם הגעתם עם צילומי שיניים מוכנים, האם הוא בודק אתכם או מסתפק בבחינת הצילומים. אם הגעתם בלי צילומים, ודאו שהוא מבצע צילומי רנטגן או מבקש מכם כאלה כדי להשלים את המידע המתקבל מהבדיקה הפיזית.

 

20. אל תתעלמו מההיסטוריה

שימו לב אם הרופא מתעניין בהיסטוריה הרפואית שלכם. מחלות, אשפוזים, אלרגיות למיניהן – כל אלה פרטים חשובים לטיפול בכם.

 

21. אל תוותרו על האמפתיה

ביקור במרפאת שיניים היא לא חוויה נעימה ולכן חיוני שהרופא יהיה לא רק מטפל טוב, אלא גם ידבר אליכם בגובה העיניים ויהיה סבלני וקשוב לבעיותיכם.

 

22. התעמקו בתוכנית הטיפול

אם אתם זקוקים לטיפול ממושך, ודאו שהרופא מכין לכם תוכנית טיפול והצעת מחיר מפורטת. בררו איתו כל שלב בתוכנית, לאיזה צורך נועד, עד כמה הוא נחוץ, כמה זמן הוא יימשך ומה החלופות והסיכונים.

 

23. התייחסו גם למידת השיתוף

טיפול שיניים ושמירה על תחזוקת השיניים בהמשך הם תהליך הדורש שיתוף פעולה בין הרופא וביניכם, ולכן דו־שיח כזה הוא חיוני. חשוב לבחור ברופא שישתף אתכם בשיקוליו, ינמק את פעולותיו וישיב ברצון על שאלותיכם.

 

24. בדקו את השיננית

אם אתם זקוקים לטיפול שינני, חפשו גם את תעודת הרישיון של השיננית על הקיר. בניגוד למקצוע הסייעת שאינו דורש רישוי, מקצוע השיננית דורש רישיון ממשרד הבריאות. בתעודה יצוין גם מספרו.

 

25 מדדו זמנים

שימו לב כמה זמן נמשך הטיפול השינני. טיפול נאות לא יכול להסתיים בפחות מחצי שעה, שכן הוא צריך לכלול גם הדרכה בהיגיינה אוראלית. אם הטיפול נמשך 15־20 דקות, ספק אם הוא יעיל.

 

26. הילחמו על כל שן בריאה

אל תמהרו להסכים לטיפול המצריך עקירת שיניים בריאות, בין אם מדובר בשן בינה, או בעקירת שיניים לצורך הרכבת שתל, משום שאין תחליף לשיניים האמיתיות. גם כשמדובר בעקירת שן חולה, ודאו שהיא אכן הכרחית. אם יש לכם ספק, התייעצו עם רופא נוסף, רצוי מומחה לבעיה המסוימת שלכם. גם אם הרופא יסביר שהטיפול עשוי רק לעכב את העקירה בכמה שנים, עדיף לטפל בשן ו"למשוך" ככל האפשר זמן עם השן האמיתית.


נלחמים גם על שיני בינה (צילום: index open)

 

27 זקוקים לשתל מורכב? לכו לכירורג

אם אתם זקוקים להשתלות שיניים, דאגו שהרופא יפנה אתכם למומחה ובקשו מהמומחה להציג בפניכם את רישיון משרד הבריאות המעיד על קבלת רישיון מומחה בתחום. רופא השיניים הכללי שלכם הוא זה שמופקד על בריאות הפה שלכם. במקרים רבים הוא יכול לבצע את כל הטיפול או חלק גדול ממנו, אבל במצבים מורכבים יותר הוא אמור לנתב אתכם למומחה המתאים ולפקח על הטיפול כולו. השתל הוא למעשה בורג טיטניום בצורת סליל המוחדר לעצם, והחדרתו היא פעולה כירורגית לכל דבר.

 

28. חפשו את הסייעת

כשהרופא עובד ללא עזרה, בייחוד אם מדובר במרפאה גדולה, טיב העבודה נפגם, וספק אם יהיה לו זמן להקפיד על חיטוי הכלים ולשמור על היגיינה נאותה.

 

29. למדו דבר או שניים על כתרים

אם הטיפול כולל הזמנת כתרים, שאלו את הרופא מאילו חומרים עשוי הכתר שהוא מזמין מהטכנאי ומה איכותם. יש ארבעה סוגי חומרים שמהם עשויים כתרים: מתכת לא אצילה (כרום או קובלט), מתכת חצי אצילה (סגסוגות כסף או זהב עם פלדיום), מתכת אצילה (שילוב של זהב עם פלטינה), זרקוניה (חומר טבעי, חדש יחסית בתחום רפואת השיניים, שיתרונו הגדול בכך שהוא שקוף, כך שהחרסינה המולבשת עליו נראית טוב יותר). העלויות הן על פי הסדר הזה - החל במתכת הלא אצילה שהיא הזולה ביותר וכלה בזרקוניה שהיא היקרה ביותר. אם אתם הולכים על מתכת, עדיף לבחור בזהב, או לפחות במתכת חצי אצילה שמכילה שיעור גבוה ככל האפשר של זהב. העלות תהיה גבוהה יותר, אבל כך גם יקטן הסיכון לדלקת חניכיים.

 

30. הכירו את הטכנאי

כדי להתרשם מעבודת הטכנאי, בקשו מהרופא לדבר עם מטופלים שאותו טכנאי ביצע את עבודת הכתרים אצלם ולשאול אותם אם הם מרוצים מהתוצאה – מהתחושה, מצבע השיניים וכו’.

 

31. נשארתם אצל הרופא הכללי? בדקו עד כמה הוא מנוסה

אם בכל זאת החלטתם לעבור השתלת שיניים אצל רופא שיניים כללי, שאלו אותו כמה שתלים ביצע בחודש האחרון. כדאי

 גם לבקש מהרופא לשוחח עם מטופלים שעברו אצלו השתלה.

 

32. "מומחה לשתלים"? אין חיה כזאת

בכל מקרה, אל תתפתו לפרסומות של רופאים שמכריזים על עצמם כעל "מומחה לשתלים" או "מומחה לאסתטיקה של השיניים" – פשוט אין חיה כזאת.

 

33 "שתלים ללא ניתוח"? גם את החיה הזאת עוד לא המציאו

אל תלכו שבי גם אחר פרסומות או הבטחות ל"שתלים ללא ניתוח" – אין דבר כזה. כיום ישנם אמנם טיפולים המאפשרים חתך מינימלי, זעיר פולשני, אבל עדיין כדי להחדיר שתל לעצם יש צורך בהתערבות כירורגית.

 

34. התחקו אחר השתל

שאלו את הרופא באיזה שתל הוא משתמש, והאם יש לשתל אישור משרד הבריאות. מרבית השתלים עשויים טיטניום, חומר התואם ביולוגית לרקמות העצם והחניכיים, ועמיד בפני הכוחות המופעלים עליו בפה.

 

35. צאו עם תוכנית תחזוקה

בתום הטיפול ודאו שהרופא הכין לכם תוכנית לתחזוקת הפה, המפרטת מה צריך לעשות כדי שהבעיות שטופלו לא יחזרו על עצמן.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש לה רשיון על הקיר?
צילום: דלית שחם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים