הממשלה אישרה את העברת טרה מת"א לנתיבות
הממשלה, שסירבה עד כה לסייע בהעברת המחלבה, תעניק לטרה כ-115 מיליון שקלים, במסגרת תוכנית חדשה לסיוע בהעתקת מפעלים. ההעברה עלולה לעלות בפיטורי מאות עובדים בתל-אביב אך תספק תעסוקה למאות עובדים בדרום
ועדה בין-משרדית בראשות מנהל מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת, חזי צאיג, אישרה את בקשת חברת טרה להעתקת המחלבה שלה, הנמצאת כיום בתל-אביב, לפארק התעשייה נע"מ בנתיבות. זאת, במסגרת תוכנית הממשלה לעידוד התעסוקה בפריפריה.
טרה נרכשה בשנת 2004 על ידי חברת קוקה קולה, שהחליטה, זמן קצר לאחר הרכישה, להעתיק את המחלבה לנתיבות וביקשה סיוע מהתמ"ת. ההחלטה לא יצאה לפועל בגלל דיונים מתמשכים בתמ"ת על הבקשה, בשל מחלוקת עקרונית, אם מפעל שמעביר מפעל זכאי לסיוע, שמנעה בעבר את מעבר מפעל קוקה-קולה מבני ברק לאשקלון. למרות האישור, ההערכה היא שהעברת המחלבה בפועל תתבצע בשלבים ותארך שנים.
במשרד התמ"ת מעריכים כי העתקת המפעל תאפשר את גיוסם של כ-500 עובדים בנתיבות ותספק תעסוקה לספקים ונותני שירותים שיעסיקו 1,500 עובדים נוספים. מאידך, עלולה ההעברה לכפות על מאות העובדים בתל-אביב פיטורים, פרישה מוקדמת או מעבר לעבודה בנתיבות.
החברה מתכננת להשקיע בהעתקת המחלבה ובהקמת המחלבה החדשה כ-515 מיליון שקלים. משרד התמ"ת יעניק לחברה מענק בהיקף של עד 20% מהיקף ההשקעה - כלומר, כ-100 מיליון שקלים, בנוסף ל"מענק העתקה" בהיקף של 15 מיליון שקלים. בטרה מתכננים לרכוש בציוד חדש ומתקדם אשר יגדיל את תפוקת המפעל וייעל את תהליכי הייצור. הקרקע היקרה בתל-אביב תימכר.
מטרה נמסר בתגובה: "האישור מהתמ"ת להעתקת המפעל טרם נמסר לנו ועד כה לא היה ידוע לנו על קיומו. עובדי המחלבה הקיימים הם הנכס היקר ביותר שלנו, ולכן, אם וכאשר נקבל אישור, בשיתוף עם ועד העובדים נעשה מאמץ כמה שיותר עובדים למחלבה החדשה".
שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, אמר: "עם כניסתי לתפקיד שר התמ"ת הצבתי בראש סדר העדיפויות של המשרד את נושא פיתוח הפריפריה והמאבק באבטלה. חברת מזון שמבצעת מגה-השקעה כזאת תביא ליצירת מקומות עבודה טובים ויציבים למשך שנים רבות. אני סבור שזאת ההזדמנות הרצינית הראשונה לפתח את אזור נתיבות. משרד התמ"ת ימשיכו לקדם את האזור כולו".
מנהל מרכז ההשקעות, חזי צאיג, מוסיף: "מדובר במפעל עוגן שמביא בשורה חדשה ומרעננת לאזור שהיה שומם ונטוש במשך שנים רבות. מניסיוננו, כניסת מפעל עוגן לאזור תעשייה תביא בעקבותיה לכניסת מפעלים נוספים שימלאו את פארק התעשייה".
מרכז ההשקעות החל בחודשים האחרונים בתוכנית חדשה, שבמסגרתה הוא מעניק מענקי הון למפעלים שמעבירים פעילות מהמרכז לפריפריה או מפעלים שמרחיבים את פעילותם בפריפריה. התנאי לסיוע הוא היקף השקעה מינימאלי של 300 מליון שקלים במפעל ותכנון להעסיק לפחות 400 עובדים. המענקים יינתנו לחמישה מפעלים לכל היותר בגולן, באזור צפת, באזור הכנרת ויזרעאל, עכו אשקלון והדרום.
שיעור המענק המקסימאלי שיקבל מפעל יעמוד על 20% מהיקף ההשקעה הכוללת, בנוסף למענקי העתקה.