ישראלים שהעידו בוועדה: ישראל צריכה להתעורר
לעומת התגובה החריפה של גורמים רישמיים בירושלים, העדים הישראלים בוועדת גולדסטון דווקא התרשמו לחיוב מעבודת החקירה, ומקווים שישראל תשכיל להסיק מסקנות מהדו"ח: "לפסול במחי יד את עבודת הוועדה זה לא רציני"
מדינת ישראל גינתה אמש (יום ג') באופן רישמי את מסקנות דו"ח גולדסטון, המאשים את צה"ל בביצוע פשעי מלחמה במהלך מבצע "עופרת יצוקה" בעזה, אולם הישראלים שהעידו בפני ועדת החקירה המיוחדת שמינה האו"ם דווקא מברכים על הדו"ח החריף - וקוראים לממשלה שלא להתעלם ממסקנותיו: "ישראל צריכה להתעורר ולקחת על עצמה את החובה לחקור את הטענות", אמרו.
"המדינה צריכה ללמוד היטב את הדו"ח של גולדסטון, לחשוב עליו בכובד ראש, להבין את התשתית העובדתית שהוא הניח ולאמץ את מסקנותיו", אמר עו"ד מג'ד בדר, שהעיד בפני חברי ועדת גולדסטון מטעם הוועד הציבורי נגד עינויים.
לדבריו, כבר לאחר המבצע דרשו ארגוני זכויות אדם מהממשלה להקים מנגנון חקירה עצמאי - אולם זכו להתעלמות. "היועץ המשפטי והאמונים על אכיפת החוק במדינה אפילו לא חשבו על זה. פשוט פסלו את הדרישה הזאת על הסף. התוצאה היא שגורמים אחרים עברו לטפל בזה והגיעו למסקנות. לפי דעתנו עדיף מאוחר
מאשר אף פעם לא. מדינת ישראל ורשויות האכיפה צריכות להתעורר ולקחת על עצמן את החובה המוסרית והחוקית לחקור את הטענות. למה הם מחכים?", תהה.
עו"ד בדר סבור כי התגובה הישראלית אינה במקומה. "לגבי התרעומת בנוגע להשוואה עם חמאס – באותה מידה יגיד לך כל פלסטיני מה עם ההשוואה בין כוח כובש לעם שהוא נכבש? איך פתאום קרה שהקורבן והאיש האגרסיבי נשפטים באותה קנה מידה?
"השאלה היא למה קוראים לדו"ח מחוצף? הרי אף אחד מאותם מגיבים לא הספיק לקרוא את 547 עמודיו, אז על סמך מה? הם יורים תגובה אוטומטית שהוכנה מראש. צריך ללמוד את המלצות. הוועדה, לפחות על פי איך שהיא טיפלה בעדות שלי, בחנה לעומק ושמעה את הדברים באופן מאוד שקול ומעורר כבוד כלפי שני הצדדים. אני שמעתי איך בתום העדות של נעם שליט, למשל, אמרו לו חברי הוועדה שהם מזדהים איתו ומבינים את הכאב. לבוא ולפסול במחי יד את כל מה שהוועדה עשתה זה לא רציני", הוסיף.
פעיל השמאל יונתן פולק, שהעיד אף הוא בפני הוועדה, טוען שהדו"ח החריף איחד בין ארגוני זכויות האדם בארץ. "זה לא נכון להגיד שכולם דוחים את מסקנות הדו"ח, הממשלה יכולה להגיד מה שהיא רוצה אבל כל ארגוני זכויות האדם קוראים לישראל לפתוח בחקירה של אירועי ההתקפה בעזה ולא לדחות את המסקנות של הדו"ח על הסף. שיתוף פעולה כזה בין כל ארגוני זכויות האדם לא נרשם מזמן".
"להתייחס לישראל כאל מדינה פושעת"
פולק מאמין כי בדומה למקרים קודמים - גם הפעם לא תטרח הממשלה להסיק משנות מהממצאים ולפתוח בחקירה רשמית, ולכן על קהילה הבינלאומית הגיב בחומרה. "התגובה של ישראל הרישמית, כמו גם התגובה לדו"חות קודמים, מוכיחים למעשה שאין סיכוי שישראל תחקור את עצמה באופן נטול פניות", הסביר.
הוא סבור כי הפתרון היחיד ל"אדישות" ישראל הוא גוף חקירה חיצוני בעל סמכויות ענישה. "החקירה חייבת להיות דרך גופים בינלאומיים שיש להם הסמכות לחקור ולפעול נגד ישראל. הגיע הזמן שהחברה הישראלית והבינלאומית יתחילו להתייחס לישראל כאל מדינה פושעת ומפירה סדרתית של החוק הבינלאומי
והזכויות הפלסטיניות ולהטיל עליה חרם, סנקציות ומשיכת השקעות בדיוק כמו שהיה במקרה של שלטון האפרטהייד בדרום אפריקה", טען.
בדומה לעו"ד בדר, גם פולק התרשם כי עבודת הוועדה נעשתה ביסודיות ובאופן מאוזן, וכי אין דבר בטענות על אי-שוויון בהתייחסות לישראל ולפלסטינים. "הרושם שלי היה שמדובר בוועדה רצינית. ראיתי את כל העדויות של הישראלים וההתייחסויות הייתה ראויה. מצד שני, חברי הוועדה שמעו את העדויות אחרי שביקרו בעזה וראו את הקטסטרופה במו עיניהם. אי אפשר ולא צריך לצפות שיהיה לסבל הישראלי אותו יחס כמו לזה של הפלסטיני, כי הוא פשוט לא מתקרב", אמר.