ישראל - מהמובילות בסרטן בלוטות הלימפה
על ההישג הזה היינו מוותרים: רמת התחלואה בישראל בסרטן בלוטות הלימפה מסוג הודג'קינס בקרב צעירים - מהגבוהות בעולם. מדובר באותו סוג סרטן בו חלו בשכיחות גבוהה טירוני בסיס הנח"ל. הסיבה המשוערת: חשיפה מאוחרת למחלות ילדים וירליות
ישראל בין המובילות בעולם בשיעור המקרים של סרטן בלוטות הלימפה מסוג הודג'קינס בצעירים ובני נוער. משנות ה-60 ועד לשנת 2005 נרשמה עלייה של פי אחד וחצי בשיעור התחלואה. עם זאת, החוקרים אינם יודעים להסביר מה גרם לעלייה בשיעור החולים אך מציינים כי נמצא קשר בין מחלות וירליות כמו חצבת להתפתחות המחלה.
לימפומה מסוג הודג'קינס היא סרטן התוקף את מערכת החיסון ומופיע לרוב באנשים צעירים, בני 15 עד 34. מדובר באותו סוג סרטן שנמצא בחיילי בסיס הטירונים של הנח"ל בשכיחות גבוהה.
בישראל אובחנו בשנים 1960 עד 2005 4,812 חולים יהודים בכל הגילאים. החוקרים חילקו את פרק הזמן הזה לחמש תקופות. ומצאו כי בשנים 1960-1969 נרשמו בישראל 2.27 מקרי תחלואה לכל מאה אלף גברים ו-2 מקרים לכל מאה אלף נשים. בשנים 1997-2005 עלתה שכיחות התחלואה ועמדה על 3.61 בגברים ו-3.36 בנשים - לכל מאה אלף איש. מדובר על עלייה של פי 1.6 בשכיחות המחלה בקרב נשים ופי אחד וחצי בקרב גברים.
התחלואה הגבוהה בעולם בבוגרים צעירים
"ישנה עלייה עקבית בשיעור המקרים המתוקננים לגיל ביהודים ילידי ישראל בעשורים האחרונים", כתבו החוקרים וציינו עוד כי "במבוגרים צעירים שכיחות המקרים טיפסה לרמה הגבוה ביותר בעולם"
את המחקר ערכו שמואל אריעד מנהל המחלקה לאונקולוגיה בסורוקה ומיכה ברחנא, מנהל רישום הסרטן במשרד הבריאות והוא התפרסם בעיתון ההסתדרות הרפואית IMAJ.
החוקרים ציינו כי בעבר עלה חשד ששכיחות סוג הסרטן הזה גבוהה יותר באזורים גאוגרפיים שונים בשל חשיפה למזהמים סביבתיים, אך באוכלוסיות אחרות של מהגרים בישראל, שחיו באותם אזורים, לא נמצאו שיעורי תחלואה דומים. כיום ההערכה היא ששכיחות הסרטן עולה באזורים בהם יש יותר ילידי ישראל.
עוד ציינו כי מגמה דומה של עלייה בתחלואה נרשמה במדינות מערביות נוספות בהן קנדה, מדינות סקנדינביה וארצות-הברית וההתפלגות של המחלה בישראל, בין הגילאים השונים, זהה למתרחש במדינות אחרות.
חשד לגורם לסרטן: מחלת הנשיקה או חצבת
החוקרים משערים שתחלואה בלימפומה ע"ש הודג'קינס במבוגרים צעירים קשורה בחלקה לחשיפה מאוחרת למחלות ילדים וירליות נפוצות. מחקרים בארצות-הברית ובקליפורניה מצאו כי חשיפה מוקדמת למחלות כמו אבעבועות רוח, חצבת,
חזרת, שעלת ואדמת היוותה גורם מגן מפני לימפומה ע"ש הודג'קינס.
מחקרים אחרים מצאו קשר בין הידבקות בוירוס אפשטיין-בר, הגורם למחלה הדומה למחלת הנשיקה, לבין תחלואה בלימפומה ע"ש הודג'קינס. לפי מחקרים שונים בין 30 אחוז ל-70 אחוז מחולי הודג'קינס נדבקו בעבר בווירוס. "אצל רוב מי שנדבק בווירוס הזה לא מתפתחת לימפומה ולא יודעים אצל איזה חלק כן מתפתחת, אבל זה הגורם היחיד שידוע כקשור למחלה", מסביר ד"ר ברחנא, מעורכי המחקר. "נמצא גם מתאם בין התפרצות של חצבת ועלייה בשכיחות הודג'קינס".
מחקר ישראלי שנערך בדרום הארץ מצא כי בקרב 54 אחוז מחולי הוד'גקינס נמצאו נוגדנים לחצבת וישנה השערה שיש קשר אפשרי בין תחלואה בחצבת להודג'קינס, אך מנגנון ההשפעה אינו ברור.
סרטן בלוטות הלימפה. ישראל מובילה בצעירים
מומלצים