עובדי בריטניה: חרם על תוצרת ההתנחלויות
המהלך, שאושר באירוע השנתי של קונגרס איגודי עובדי המסחר, קורא להחרים מוצרים חקלאיים שמקורם מעבר לקו הירוק, ולהפסיק את סחר הנשק עם חברות ישראליות, בעקבות "עופרת יצוקה". ממשרד החוץ בירושלים נמסר כי יש קשר לפרסום דו"ח גולדסטון: "זה חלק מקמפיין מתוזמן ומתוזמר"
כשברקע האשמות חריפות בדו"ח גולדסטון, והניסיון הישראלי להילחם על דעת הקהל העולמית, החליטו אחר הצהריים (יום ה') איגודי עובדי המסחר בבריטניה לתמוך בחרם על סחורות ישראליות, במחאה על פעילות ישראל בעזה. המהלך, שאושר בוועידה השנתית של קונגרס איגודי המסחר, קורא להחרים מוצרים שיוצרו מעבר לקו הירוק, ולהפסיק את סחר הנשק עם חברות ישראליות.
גורמים באיגודי עובדי המסחר אמרו כי החרם כולל תמרים, תבלינים, פירות
וירקות, שיוצרו בהתנחלויות. בהודעה הרשמית שפורסמה נכתב כי "אנו תומכים בחרם של הסחורות והמוצרים החקלאיים שיוצרו בהתנחלויות הלא-חוקיות, במטרה לפתח חרם צרכני ממוקד". בנוסף, מגנה ההודעה את ירי רקטות חמאס לעבר ישראל.
מזכ"ל האיגוד, ברנדן ברבר, אמר בעקבות ההחלטה, כי "אין זו קריאה לחרם כללי על סחורות ושירותים מישראל, שעלול לפגוע בעובדים פלסטינים וישראלים מהשורה, אלא חרם ממוקד נגד עסקים שנמצאים ותומכים במפעל ההתנחלויות הבלתי חוקי". ההצעה לחרם הועלתה במקור על-ידי איגוד הכבאים במדינה.
הפצצה ישראלית ברצועת עזה, בזמן "עופרת יצוקה" (צילום: AFP)
איגוד עובדי המסחר הבריטי הוא ארגון גג המאגד 58 ארגוני עובדים, ומייצג כ-6.5 מיליון עובדים בבריטניה.
ממשרד החוץ בירושלים נמסר בתגובה: "ישראל מגנה את ההצהרה החד צדדית והקיצונית של האיגודים המקצועיים בבריטניה. עמדתם השלילית ידועה כבר מזמן. ישראל יודעת להבחין בין הצהרות פוליטיות מכוערות ככל שיהיו - לבין החלטות מחייבות. לכן יוצאים כאן בישראל בהנחה שהצהרות פוליטיות שכאלה אינן משפיעות לרעה על היקף הסחר בין ישראל לבריטניה". עוד ציינו במשרד החוץ, שהקשר הבולט בין החלטה על חרם כלכלי, לבין פרסום דו"ח גולדסטון אינה מקרית. "יש בכך עוד גילוי של עוינות נגד ישראל, כחלק מקמפיין מתוזמן ומתוזמר".
אין זאת הפעם הראשונה שארגונים בבריטניה מחליטים
להחרים את ישראל במחאה על פעולותיה בגדה המערבית וברצועת עזה. לפני כשנתיים החליט איגוד עובדים בריטי המייצג 1.3 מיליון עובדים לקרוא ל"חרם כלכלי ותרבותי" על ישראל במחאה על מדיניותה והמשך כיבוש העם הפלסטיני. בנוסף, ננקטו כמה יוזמות לחרם אקדמי על ישראל.
שגריר ישראל בבריטניה, רון פרושאור, כתב לפני כשנה טור דעה שהתפרסם בעיתון "טלגרף", ובו התייחס לנושא. פרושאור תקף בחריפות את מה שכינה "מסע השמצות" נגד ישראל. "בריטניה הפכה במרוצת השנים לחממה לדעות קיצוניות נגד ישראל. נשמעות בה קריאות לא כנות למען פתרון של מדינה אחת, שלמעשה פועלות ומטיפות לחורבן ישראל", כתב.