אובמה זנח תוכנית הטילים של בוש: איראן במוקד
נשיא ארה"ב הודיע כי סוללות טילים לא יוצבו על אדמת אירופה אלא על ספינות. אובמה אמר כי זניחת תוכנית בוש רק תחזק את ביטחון ארה"ב ובעלות בריתה מפני האיום האיראני: "מתקפה על אחת מאיתנו היא מתקפה על כולנו"
תוכנית הטילים של בוש מתבטלת: הנשיא ברק אובמה הודיע הערב (יום ה') באופן רשמי על ביטול תוכנית הממשל הקודם לפרוס מערכת הגנה מפני טילים על אדמת אירופה. הוא הדגיש כי בכוונתו להשתמש בטכנולוגיות "מתקדמות יותר" כדי להגן על ביטחון ארצות הברית ובעלות בריתה באירופה מפני האיום האיראני. לפי ההחלטה החדשה, טילים לא יוצבו תחילה על אדמת אירופה, אלא על ספינות.
במסיבת העיתונאים שנערכה בבית הלבן פנה הנשיא האמריקני לרוסיה, שהתנגדה בתקיפות לתוכנית הטילים של בוש, ואמר כי המערכת מעולם לא נועדה לאיים על מוסקבה. "מטרת הפרויקט היתה ונותרה להגן מפני איראן", הבהיר.
גישה חדשה. אובמה במסיבת העיתונאים (צילום: AFP)
"ההחלטה שלנו מבוססת על שני עקרונות בסיסיים", אמר הנשיא. "ראשית, עדכנו את הערכת המודיעין שלנו על תוכנית הטילים של איראן, שמדגישה את האיום של הטילים לטווח קצר ובינוני המסוגלים להגיע לאירופה. התוכנית החדשה להגנה מטילים בליסטיים תתמודד בדרך הטובה ביותר עם האיום של התוכנית האיראנית".
אובמה הוסיף כי מערכת הביטחון עשתה "שיפורים מוכחים וספציפיים בטכנולוגיית הטילים להגנה, במיוחד בכל הקשור למיירטי טילים מהים ומערכות חישה התומכות בהם. גישתנו החדשה היא לפרוס טכנולוגיות מוכחות וזולות יותר כדי להתמודד עם האיום הנוכחי ובמהירות גדולה יותר. כך תהיה לנו הגמישות להתאים את ההגנה שלנו מאיומים ומהטכנולוגיות שבדרך".
אובמה סיפר כי שוחח עם ראשי ממשלת צ'כיה ופולין ובישר להם על ההחלטה לבטל את התוכנית. הוא הדגיש כי ביטול הפרויקט הישן לא יפגע בביטחונן של בעלות בריתה של ארה"ב בארגון נאט"ו. "אנחנו מחויבים לשיתוף פעולה למען חיזוק ביטחוננו המשותף", אמר הנשיא והוסיף: "מתקפה על אחת מאיתנו היא מתקפה על כולנו".
מוושינגטון למוסקבה: צעד בונה אמון
שר ההגנה, רוברט גייטס, כינס אף הוא מסיבת עיתונאים לאחר אובמה והסביר את החלטת הממשל. גייטס אמר כי מערכת הטילים שנהגתה בתקופת ממשל בוש נועדה להגן מפני טילים ארוכי-טווח, "אולם איום זה אינו מיידי כפי שחשבנו", אמר השר על איראן.
מדבריהם של אובמה וגייטס עולה כי ארה"ב מתכוונת לפעול בשני שלבים עיקריים: הראשון, שיתרחש עד 2011, יכלול הצבת מערכת טילים קיימות מסוג אייג'יס על על ספינות שישוטו בדרום אירופה ובצפונה. השלב השני ייצא לפועל בשנת 2015 כאשר תוצב מערכת טילים קלה יותר מזו שתכנן בוש, מסוג SM3, על אדמת פולין וצ'כיה.
סגן מפקד צבא ארה"ב, הגנרל ג'יימס קרטרייט, הוסיף כי לפי תוכנית הפנטגון, בכל רגע נתון יהיו שלוש ספינות בים התיכון כדי להגן "על מקומות חשובים".
ממשל אובמה מעוניין "לאתחל" את היחסים עם רוסיה, כדי לאפשר לשתי היריבות הוותיקות מימי המלחמה הקרה לשתף פעולה במגוון של נושאים: איראן,
המאבק בטליבאן באפגניסטן, וצמצום הארסנל הגרעיני. ואולם מדינות מזרח אירופה - במיוחד פולין והמדינות הבאלטיות - ראו בתוכנית הטילים סמל למחויבות ארה"ב להגנה על האזור מפני האיומים ממוסקבה.
התוכנית להציב מערכת להגנה מפני טילים במזרח אירופה קודמה על-ידי הממשל האמריקני הקודם, במטרה להגן על אירופה וארה"ב מפני מתקפת טילים מצד מדינות "סוררות" כגון איראן וצפון קוריאה. ואולם רוסיה ראתה בתוכנית כאיום על ביטחונה הלאומי, ובמיוחד על כושר ההרתעה שלה.