עסקה בפרשת ההתעללות; צה"ל יודה: זו מסורת
ל-ynet נודע כי לבית הדין של פיקוד הצפון יוגש מחר הסדר הטיעון בין הפרקליטות הצבאית וסנגוריהם של שני הנאשמים. הצבא יקבל את הטענה לפיה טקסי ההשפלה בגדוד השריון היו מסורת ארוכת שנים, העונשים צפויים להיות קלים יחסית
האם פרשת ההתעללות בשריון שנחשפה לראשונה ב-ynet מתקרבת לסיום? ל-ynet נודע כי הפרקליטות הצבאית וסנגוריהם של כמה מהנאשמים בפרשה גיבשו עסקת טיעון שתוגש לאישורו של בית הדין.
במסגרת אותה עסקה, צה"ל מודה לראשונה כי מסכת ההתעללות שנחשפה בפלוגה ז' בגדוד 74 בשריון היא מסורת ארוכת שנים, ולפיכך יופחת בצורה ניכרת הרישום הפלילי לנאשמים בפרשה. בדיון פנימי שנערך הבוקר (יום ב') בין נציגי הפרקליטות הצבאית לנציגיהם של המעורבים בפרשה, נקבע עוד כי תועבר המלצה להקמת ועדה שתבחן את הנושא בצה"ל באופן קבוע. מנגד, אמרו בפרקליטות הצבאית כי העונשים הצפויים להיגזר עדיין משקפים את חומרת המעשים.
מדובר בהסדר שהושג מול נציגיהם של שני הנאשמים המרכזיים בפרשה: סמ"ר און בלומנזון וסמל שחר ניצן. בדיון שנערך הבוקר טענו הסנגורים כי האירוע שבגינו נפתחה החקירה לא היה אקראי,
אלא חלק ממסורת ארוכת שנים בגדוד, שמפקדים רבים היו חלק בלתי נפרד ממנו. עוד נטען, כי המפקדים שביצעו את הפעולות האלימות הללו - ספגו זאת בעצמם כשהיו חיילים צעירים וכן "הקורבנות" היו מודעים לעובדה שמדובר בהווי גדודי ותו לא.
טענה זו, שנדחתה בעבר על ידי נציגי הפרקליטות, הובילה הפעם לשינוי מהותי כאשר התקבלה החלטה על רקע החומר שהציגו הסנגורים. מהחומר עלה כי מזה שנים רבות מתקיימים טקסים אלימים בגדוד, ומפקדים זוטרים שהתקדמו בשנים האחרונות בסולם הדרגות - אף היו מודעים לעניין.
רישום פלילי - רק לשנתיים
עוד הוצגו במהלך הדיונים מכתבים של מספר חיילים שנפלו קורבן למעשים אלה בעבר. "אני מבקש להבהיר כי נראה לי שהדברים יצאו מכל פרופורציה", כתב אחת החיילים לפרקליטות והוסיף: "עוד לפני שהגעתי לפלוגה, ידעתי ושמעתי על ההווי והמסורת, הכולל גם ענישה גופנית של צעירים. דבר שלא הרתיע אותי מלהגיע לגדוד ולפלוגה". חייל אחר מהפלוגה שזכה ל"הכנת" קפה בתוך פיו, כתב כי כי "הדבר נעשה ברוח טובה של הווי הפלוגה".
לאור תמונת המצב החדשה והמלאה, הוחלט כי הסדר הטיעון יכלול אמירה ברורה לפיה המפקדים שנעצרו אינם עבריינים, אלא עשו את מה שעשו במסגרת אותה מסורת.
על שניהם ייגזר עונש מאסר של חמישה חודשי מאסר בפועל, ולאור העובדה כי כבר ריצו כ-70 ימי מאסר, ובניכוי שליש על התנהגות טובה - ישתחררו מהכלא בקרוב.
ההישג המרכזי לנאשמים נוגע לרישום הפלילי. לרוב, הרשעה נושאת רישום פלילי למשך 17 שנה. במקרה הזה, בתום שנתיים, תמליץ הפרקליטות לנשיא המדינה לקצר את התקופה. הסכמה זו של הפרקליטות ממחישה כי אכן היא לא רואה בשני הנאשמים הללו מרכזיים בפרשה, אלא רק כחלק מקבוצה כוללת שביצעה את המעשים. בנוסף, שני הלוחמים שהועמדו לדין לא יורדו כמקובל לדרגת טוראי, והפגיעה בדרגה תהיה מינורית יותר.
בדיון סוכם גם כי הפרקליטות תמליץ להקים ועדה קבועה שתעקוב במיוחד אחר אירועים מסוג זה בכל צה"ל, על מנת לאתר ניצנים כבר בשלבים הראשונים. על הרכב הוועדה ואופי עבודתה יסוכם בהמשך.
כזכור, כבר עם הגשתם של כתבי האישום הראשונים בפרשה עלתה הטענה כי מדובר בניסיון "להפיל את התיק" על הש"ג. אמו של אחד הנאשמים אמרה אז ל-ynet כי מה שכואב לה יותר מכל הוא
"שתיקתם של המפקדים לכל אורך שדרת הפיקוד של הצבא וחיל השריון. אני מחכה שיקום איזה צדיק שיגיד שצריך לטפל בתופעה הזו שאנחנו לא מסכימים לה בדרך חינוכית של עקירת התופעה מהשורש. מה שעושים במקום זה הוא משפט ראווה לש.ג. כל מה שהיה נהוג בפלוגה וביחידה הזו כל כך הרבה שנים ייפול עכשיו על הכתפיים של הבנים שלנו".
הדרג הבכיר בגדוד ובחטיבה נקרא להעיד במצ"ח במסגרת הפרשה, אך הקצינים הללו לא הועמדו לדין. במסגרת הליך פיקודי ולא פלילי, החליט מפקד עוצבת "געש", תת-אלוף אייל זמיר, לרשום הערה פיקודית בתיקיהם האישיים של מפקד גדוד 74 הנוכחי וקודמו בתפקיד.