אחמדינג'אד ינאם - סטודנטים יפגינו למען החופש
שורת ארגונים ישראליים ויהודיים חברו לפעילות מחאה לקראת נאום נשיא איראן באו"ם. "הצעירים שם סובלים יותר, כי המבוגרים עדיין מפחדים", אמר ל-ynet ישראלי שעלה מאיראן
הצעיר הישראלי מואשם לעתים כמי שמתעניין רק בדל"ת אמותיו, אבל התארגנות חדשה של כמה ארגוני סטודנטים וצעירים ישראלים ויהודים פועלת למען מי שנמצא אלפי קילומטרים מהם - באיראן. לקראת נאומו הקרוב של הנשיא האיראני מחמוד אחמדינג'אד בעצרת האו"ם, התעוררה פעילות ההסברה לטובת האיראנים שסובלים מדיכוי המשטר.
בחודשים האחרונים, לנוכח גלי המחאה בעקבות תוצאות הבחירות באיראן, שמרו סטודנטים ישראלים על קשר הדוק עם צעירים איראנים המבקשים עזרה ומתארים סיפורי זוועות על המתרחש במדינתם.
במקביל, הם עוקבים אחר הדיווחים על האלפים שנפגעו בהפגנות ואף עונו ולעתים נאנסו בכלא, רק בשל התנגדותם לשלטון.
בזמן נאומו של אחמדינג'אד יפגינו בניו יורק חברי תנועת "עמנו" (תנועת העבודה הציונית בצפון אמריקה) ותנועת הנוער היהודית העולמית "הבונים-דרור", בשיתוף תנועות וארגונים חברתיים וסטודנטיאליים נוספים.
"הצעירים באיראן סובלים יותר, כי המבוגרים עדיין מפחדים", מסביר בשיחה עם ynet כמאל פנחסי, שעלה לארץ מאיראן ב-1979. הוא עורך העיתון בפרסית "שהיאד" ונמצא בקשר הדוק עם האופוזיציה האיראנית וצעירים מדוכאים שם. "המבוגרים יותר מושרשים, לצעירים יש חשיפה למה שקורה מחוץ לאיראן - עם צלחות לוויין, למרות שאסור, טוויטר ופייסבוק. כל העולם צריך לקום נגד המשטר הזה ולכן החלטנו כעת לפעול". לפני כמה שבועות הוא העיד בבלגיה במשפטה של איראנית, פסיכולוגית של ילדים, שביקשה מקלט מדיני.
"רוצים חיים דמוקרטיים כמו שלנו"
מאחורי היוזמה עומדת קבוצת צעירים וסטודנטים - חברים בקונגרס היהודי העולמי, בתנועת העבודה הציונית העולמית, התאחדות הסטודנטים הארצית, ועוד ארגונים. במנשר שהופץ בימים האחרונים ברחבי העולם הם קוראים "די למשטר הטרור באיראן!".
כמקובל בימינו, המסר מופץ ברשתות החברתיות. ביום רביעי מאות צעירים מישראל אמורים לשנות למשך 24 שעות את שורת הסטטוס שלהם לשורה בעברית ובאנגלית: "צעירים ישראלים מתגייסים למען צעירים איראנים! Young Israelis fighting for young Iranians!".
לדברי יו"ר צעירי תנועת העבודה הציונית העולמית, יוני יצחק, "אנו עורכים את הקמפיין הזה כדי להראות לעולם שצעירים ישראלים מגלים אחריות כלפי צעירים וסטודנטים ממדינה אחרת שרוצים לחיות חיים דמוקרטיים כמו שלנו, ולוקחים אחריות לעתידם".
אומיד סולימני, שעלה מאיראן לפני מספר שנים, פועל בנושא, ואחראי על תחום איראן בתנועת העבודה הציונית העולמית. לדבריו, "עקבנו אחר התקשורת הזרה ונחרדנו לראות
את הצעירים הרבים שספגו איומים, התעללויות ועינויים. הפעילות הסולידרית הזו מחייבת אותנו, הצעירים, לקחת בה חלק".
בין הזוועות סיפרו הצעירים האיראניים למי שדיבר איתם על בחורה שבניגוד לחוק, שערה האסוף ביצבץ מהרעלה - והיא נשלחה לכלא, שם עברה אונס ועינויים. בכלא "קהריזק" מחוץ לטהרן דווח על התעללויות קשות שעברו עצורים בגל המחאה, ולאחר חשיפת הדברים השלטון סגר את הכלא, "כדי לא להשמיד ראיות", טוענים צעירי האופוזיציה.
גם איחוד הסטודנטים האירופי שלח מכתבי תמיכה לארגונים סטודנטיאליים באיראן, וההתאחדות הסטודנטים בישראל מנסה לסייע. "לנו קשה ליצור קשר עם סטודנטים איראנים, כי עוקבים אחריהם", אומרת לילך מאיר, ראש מחלקת קשרי חוץ בהתאחדות. "אנחנו כל הזמן עוקבים ומנסים לעזור".