הטיפ היומי: כמה אומגה 3 תרוויחו מכל דג?
אכילת דגים מסוימים תבטיח לכם שתיהנו מיתרונותיהן של חומצות השומן מסוג אומגה 3, הנלחמות בין שאר התחלואות גם במחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי ודיכאון. כמה גרם אומגה 3 תמצאו בדגים הפופולריים?
יש מי שכל השנה מקפיד לאכול דגים, ויש מי שרק בראש השנה עושה זאת כדי "להיות לראש ולא לזנב". בשני המקרים אכילת דגים מסוימים תבטיח לכם שתיהנו מיתרונותיהן של חומצות השומן מסוג אומגה 3.
חומצות שומן אלה יעילות למניעת מחלות רבות ולטיפול בהן, החל ממחלות לב וכלי דם, תנגודת לאינסולין, שבץ מוחי ודיכאון, וכלה במחלות אוטואימוניות (מצב שבו מערכת החיסון של הגוף תוקפת איבר או מערכת בגוף) ואפילו סרטן. התפקיד החשוב שהן ממלאות במגוון גדול כל כך של מחלות נובע מכך שהן מהוות חלק מן השכבה השומנית של קרומי התאים, שומרות על גמישות התאים ומפקחות על חדירותם לחומרים שונים. לפיכך הן חיוניות לתפקודו התקין של כל תא ותא בגופנו - החל מתאי המוח והלב, וכלה בתאי העור. כמו כן נמצא שהן פועלות במנגנונים נוספים, בהם למשל פעילות נוגדת דלקת, פעילות נוגדת קרישת דם, הפחתת טריגליצרידים ועוד.
כמה לאכול?
המלצת איגודי הבריאות ברחבי העולם לאוכלוסייה הבריאה היא לצרוך 2 מנות דג בשבוע (כ־0.65 גרם ליום של חומצות השומן אומגה 3 DHA + EPA, כלומר כ־4.5 גרם לשבוע). המקור העיקרי הם דגי ים הגדלים במים עמוקים, כגון מקרל, הרינג, סרדינים וסלמון. לעומתם, דווקא הקרפיון – המלך של ראש השנה, שהוא דג בריכה - עני באומגה 3. עם זאת, ישנם כיום דגי בריכה ה"מועשרים" באומגה 3. ההעשרה מתבצעת על ידי העשרת מזונם של הדגים באומגה 3.
הטבלה הבאה מפרטת את הכמות (בגרמים) בכל דג:
סרדינים |
0.3 |
דג סול |
0.48 |
טונה משומרת בשומן | 0.8 |
הליבוט | 0.9 |
טונה טרייה | 1.2 |
סלמון | 1.4 |
סדרינים | 1.7 |
הרינג | 1.7 |
מקרל | 2.2 |