שתף קטע נבחר
 

שערוריה: המעצב העלה דוגמנית במידה 42

הסטייליסטית התפטרה, האורחים נפלו מהכסא, עיתוני האופנה כמרקחה. המעצב מארק פאסט העז לעלות על המסלול דוגמניות מעל מידה 34. צעד בכיוון הנכון או גימיק חסר משמעות?

אם שבוע האופנה של ניו יורק ייזכר בעיקר בזכות המעצבת אנה סואי, שדרשה מהדוגמניות שלה לעלות למסלול עם חיוך, שבוע האופנה הלונדוני ייזכר ככל הנראה בזכות המעצב מארק פאסט. ספק רב אם מישהו היה מוכן להפתעה שהכין המעצב לבאי התצוגה שלו בלונדון, ביום שבת האחרון. מי שהתחבב על מעריציו בזכות שמלות הסריג הקצרות והצמודות שלו נאלץ להתמודד לאחרונה גם עם ביקורת בנוגע לעיצוביו. לטענת המבקרים, עיצוביו המינימליסטיים מעודדים את תרבות הרזון כיוון שהם מחמיאים רק לדוגמניות המסלול הכחושות שמציגות אותם.

 

בתגובה החליט פאסט להתעלם מהטאבו החזק ביותר של עולם האופנה בעשרים השנים האחרונות. בלי לצאת בהודעות מוקדמות לתקשורת, פתח המעצב את התצוגה עם הדוגמנית היילי, מסוכנות הדוגמניות 12+. במושגים של עולם האופנה היילי היא בחורה עצומת ממדים. במציאות, ממדובר באישה צעירה ותמירה במידה 42. היילי הייתה אחת משלוש דוגמניות בתצוגה שמידתן נעה על הטווח שבין 40 ל-44 ושהציגו את השמלות של פאסט לצד דוגמניות במידה שאליה רגיל עולם האופנה. התגובה הראשונה לאקט החתרני של פאסט הגיעה מצד הסטייליסטית שלו, שהתפטרה יום לפני התצוגה במחאה על השימוש בנשים "רגילות". התגובות האחרות היו טובות בהרבה וכללו סיקור תקשורתי ניכר של הסיפור הלוהט (כאן תוכלו לצפות בתצוגה המלאה).

 

באשר לקולקציה של פאסט, אי אפשר להגיד ששמלות הצינור שלו, יפות עד כמה שיהיו, החמיאו לדוגמניות החדשות. בעיקר הפריעה התעלמותו של פאסט מהעובדה שלנשים רגילות יש שדיים, וגם צורך ממשי בחזייה. היעדרה של זו הפכה את מראה השמלות לזול ולא מחמיא. שיטוט מהיר באתר סוכנות הדוגמנות מראה כיצד הדוגמניות של 12+ נראות טוב יותר בבגדים תחתונים מאשר בשמלות של פאסט.


דוגמנית במידה "גדולה" בשמלת צינור של פאסט. לא מחמיאה לגוף הנשי (צילום: Getyimages Imagebank)

 

בנוסף לביקורת על עיצוביו, שכאמור הוכחה כמוצדקת, הושפע פאסט מהשתתפותו לאחרונה בתערוכת הצילום "All Walks Beyond the Catwalk" שמציגה בלונדון בימים אלה. בתערוכה, מוצגים בגדי מעצבים על נשים בגילאי 65-18 ובמידות 44-34. לטענת מארגנות התערוכה דיאן פליני וליז ווינדישמן על מעצבי האופנה לפנות לקהל רחב יותר מבחינת גילאים ומידות כאחד. באתר שלהן מוצג מעגל האופנה, שהשלב הראשון שלו מתחיל בבתי הספר לעיצוב, שם מלמדים את הסטודנטים לעצב בעיקר למידות קטנות. בשלב השני, המעצבים מייצרים דוגמיות לקראת התצוגות, ואותן דוגמיות שנועדו לדוגמניות המסלול (שהן ככל הנראה הדוגמניות הרזות ביותר בתחום) נשלחות להפקות האופנה במגזינים. הדימויים שמתפרסמים בסוף הם הדימויים שנמכרים לנו, הצרכנים.

 

כל זה מתרחש שבועות ספורים לאחר שעורכת ווג הבריטי אלכסנדרה שולמן,

 שיגרה מכתב זועם למעצבי האופנה. לטענתה, מידות הדגמים שמגיעות לצילומים ממסלולי התצוגות הן קטנות כל כך, שרוב הדוגמניות שהמגזין מעסיק לא יכולות ללבוש אותם. עקב כך, סיפרה שולמן, נאלצים במגזין להשתמש בפוטושופ כדי "להעלות" את הדוגמניות במשקל.

 

כל פעולה כזו היא מעודדת ומדכאת בו זמנית. ככלות הכל, כבר לפני שנתיים הוחלט בשבוע האופנה במדריד להוריד דוגמניות רזות מדי מהמסלולים בעקבות ריבוי מקרי מוות של דוגמניות אנורקסיות. והנה שנתיים אחר כך, אין סימן לצעדים דומים בשבועות אופנה של בירות נוספות בעולם. גם ההודעה המפורסמת של ג'ורג'יו ארמאני, שגינה את השימוש בדוגמניות רזות וטען שהוא מעדיף דוגמניות שמשדרות בריאות, עוררה הדים, אך לא הובילה לשינוי בשטח. בהתאמה, גם הפעולה של פאסט היא בגדר גימיק. למרות כל זאת, כשעלו הדוגמניות ה"גדולות" על המסלול, הבנתי אני לפתע למה נדהמה אמי לנוכח התצוגות של שבוע האופנה האחרון. מראה הנשים בעלות הקימורים על המסלול הבהיר למתבונן עד כמה המודל הרגיל שעל המסלולים רחוק שנות אור מכל בת אנוש נורמטיבית.


ככה זה נראה. דוגמניות מסלול רגילות (צילום: יפה עירון-קוץ)


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
על המסלול של פאסט, עם הדוגמנית היילי בראש. ככה נראית מידה גדולה?
צילום: Getyimages Imagebank
לאשה בפייסבוק
מומלצים