אובמה נזף: מספיק לדבר, הגיע הזמן למו"מ
בפסגה המשולשת בניו-יורק, העביר נשיא ארה"ב מסר חד וברור לנתניהו ולאבו מאזן: "זה הזמן להפסיק לדבר על פתיחת מו"מ ולהתחיל בהקדם במגעים על הסדר קבע - זה קריטי לעולם כולו". לאחר הדברים שוחח בארבע עיניים עם נתניהו במשך כעשר דקות. בשבוע הבא המשלחות חוזרות לוושינגטון
לוושינגטון נמאס מדיבורים - האמריקנים רוצים מעשים.
נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, קרא הערב (יום ג'), בפתח הפסגה המשולשת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא הפלסטיני אבו מאזן בניו יורק, להגיע במהירות למשא-ומתן לשלום. במסר שאינו משתמע לשתי פנים, אמר: "זה הזמן להפסיק לדבר על פתיחת משא-ומתן ולהתחיל לנוע קדימה. יש להתחיל במו"מ על הסדר קבע - ויפה שעה אחת קודם. זה מה שאמרתי למנהיגים שיושבים כאן: למרות העבר, למרות האי-אמון, למרות הבעיות - צריך למצוא את הדרך שתוביל קדימה. עלינו לבחור צעדים ראויים ולהתקדם".אובמה נואם, אבו מאזן ונתניהו משפילים מבט ומאזינים (צילום: AP)
"צריך לדון בכל הסוגיות העומדות על הפרק", הבהיר הנשיא, ייתכן ברמיזה לנושאים השנויים במחלוקת, כגון הקפאת ההתנחלויות. "כולנו יודעים שזה לא יהיה קל, אבל אנחנו כאן היום כי זה הדבר הנכון לעשות. בשבועות הבאים, בחודשים הבאים ובשנים הבאות. זה קריטי לא רק לפלסטינים ולישראל, זה קריטי לעולם כולו וזה קריטי גם לארצות הברית".
הנשיא חתם את הודעתו הלא-חגיגית בלחיצת יד לנתניהו, לאבו מאזן וגם לשרים אהוד ברק, אביגדור ליברמן, לשר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מליכי, למזכיר הוועד הפועל של אש"ף יאסר עבד רבו ולראש צוות המשא-ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת. גם נתניהו ואבו מאזן לחצו ידיים.
לאחר הפסגה שוחחו נתניהו ואובמה בארבע עיניים, במשך כעשר דקות.
נתניהו ואבו מאזן לוחצים ידיים, אובמה משגיח (צילום: AP)
"על ישראל לרסן את ההתנחלות"
"הייתה לנו פגישה מעשית שקידמה את העניין עם הנשיא עבאס ועם ראש הממשלה נתניהו", הוסיף אובמה בדברים שנשא בפסגה במלון וולדורף אסטוריה. "אני מודה להם על הנכונות. כמו שאמרתי בקמפיין שלי ובתחילת כהונת ממשלי - ארצות הברית מחויבת לשלום צודק ובר קיימא במזרח התיכון. הסכסוך חייב להיפתר בהקמת מדינה פלסטינית ולצדה מדינת ישראל שתחיה בשלום ובביטחון. על כן ביקשתי ממזכירת המדינה, הילרי קלינטון, ומהשליח המיוחד, הסנטור מיטשל, לפעול להשיג את זה".
אובמה פנה בנימה של נזיפה כלפי שני הצדדים, ואמר: "הפלסטינים צריכים לעשות יותר כדי להתקדם במשא-ומתן. הישראלים עשו צעדים, אבל עליהם לפעול עוד כדי לרסן את פעילות ההתנחלות".
מדבר מעל לראשם (צילום: רויטרס)
לדבריו, "הייתה התקדמות מאז נכנסנו לעניין בחודש ינואר, אך נותר עוד הרבה לעשות. הפלסטינים שיפרו את הקמת מערך הביטחון שלהם וישראל הקלה על החיים של הפלסטינים, אך כמו שאמרתי יש עוד מה לעשות וגם למדינות ערב יש מה לעשות בעניין הזה. הסנטור מיטשל ייפגש עם נציגי שני הצדדים בשבוע הבא. ביקשתי מראש הממשלה ומהנשיא להמשיך את הדיונים האינטנסיביים האלה ולשלוח את אנשיהם בחזרה לוושינגטון בשבוע הבא. כמו כן ביקשתי ממזכירת המדינה קלינטון לדווח לי על ההתקדמות במגעים אלה באמצע אוקטובר".
נתניהו: ישראל מעוניינת לקדם את השלום
לפני הפסגה המשולשת, נועד הנשיא אובמה בנפרד עם נתניהו ועם אבו מאזן. בהמשך הערב, כמה שעות לאחר הפסגה, ייפגש נתניהו עם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי. בפגישתו המקדימה עם אובמה, הבהיר נתניהו כי ישראל מעוניינת בקידום תהליך השלום. ראש הממשלה הגדיר את הפגישה כטובה, ומפמלייתו נמסר כי אובמה בירך את ממשלת ישראל על ההקלות לפלסטינים בחמשת החודשים שעברו, ששיפרו את חייהם.
מימין: קלינטון, אובמה, נתניהו, ברק, ליברמן וארד (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
ראש הממשלה אמר לאובמה שישראל התקדמה ועשתה צעדים לקידום המשא-ומתן עם המתווך האמריקני ג'ורג' מיטשל. נתניהו התייחס גם לדו"ח גולדסטון של האו"ם עם מבצע "עופרת יצוקה":
"זה מבחן לקהילה הבינלאומית, שאם תרצה שישראל תיקח סיכונים למען השלום, הרי שאינה יכולה למנוע מישראל להגן על עצמה".
לפסגה המשולשת הצטרפו מהצד הישראלי גם שר החוץ אביגדור ליברמן ושר הביטחון אהוד ברק, בהפגנה של אחדות קואליציונית ישראלית מול האמריקנים והפלסטינים. השניים השתתפו גם בפגישה המקדימה עם אובמה, ולצדם היועץ לביטחון לאומי, עוזי ארד. מהצד האמריקני, השתתפה מזכירת המדינה הילרי קלינטון.