אחמדינג'אד: השואה - תירוץ לדיכוי הפלסטינים
הנשיא האיראני ממשיך לעורר מחלוקת בדרך לנאומו בעצרת האו"ם. בראיון לסוכנות הידיעות AP הוא אמר כי אין ברצונו להתווכח על הפרטים ההיסטוריים - אך השווה בין השמדת היהודים לבין מותם של מיליונים אחרים במלחמת העולם השנייה
מחמוד אחמדינג'אד לא מרפה: בראיון לסוכנות הידיעות AP אמר הלילה (יום ד') הנשיא האיראני כי השואה משמשת את ישראל כאמתלה לדיכוי הפלסטינים - והשווה בין השמדתם השיטתית של היהודים לבין מותם של מיליוני בני אדם אחרים במהלך מלחמת העולם השנייה.
הנשיא האיראני לא הטיל ספק בעצם קיומה של השואה כפי שעשה בנאום בטהרן בשבוע שעבר, ואמר כי הוא לא מעוניין בוויכוח על הפרטים ההיסטוריים. לדבריו,
הוא רוצה להתמקד ב"עוול" שנעשה לפלסטינים שאיבדו את אדמותיהם עם הקמת מדינת ישראל.
בראיון שהעניק במלון בו הוא שוהה בניו יורק, לקראת נאומו היום בעצרת האו"ם, התייחס הנשיא האיראני גם לדיאלוג עם המערב ואמר שהוא מצפה לדיון "חופשי ופתוח" בפגישה שתתקיים בשבוע הבא עם ששת המעצמות. עם זאת, הוא הבהיר שארצו לא תסכים לשאת ולתת בנושא תוכניתה הגרעינית ואמר כי על ארה"ב ומעצמות אחרות לוותר על נשק גרעיני ולאפשר לכל המדינות להשתמש בגרעין למטרות שלום.
"שמעתי שמר אובמה אומר שהאיום הבא הוא איראן", אמר אחמדינג'אד, "איראן היא הזדמנות לכולם". התבטאויותיו בראיון נראו כאילו נועדו לרכך את הדימוי של ארצו ולהציג אותה כפתוחה לדיאלוג. הוא חזר על הטענה שאיראן לא מפתחת נשק גרעיני ואמר כי הוא מקווה שהנשיא האמריקני ברק אובמה "ינוע בכיוון של שינוי". במהלך הראיון אמר גם כי "יש לדון בגורמים לחוסר הביטחון ברחבי העולם".
"רחמנות מירבית כלפי העצורים האמריקנים"
אחמדינג'אד נשאל גם על שלושת המטיילים האמריקנים שנעצרו באיראן בחודש יולי לאחר שחצו את הגבול מכורדיסטן לאיראן. הוא הבהיר כי הם הפרו את החוק כשחדרו לארצו באופן בלתי חוקי, אך הוסיף כי ביקש מהמערכת המשפטית לנהוג כלפיהם ב"רחמנות המירבית".
הוא סירב להתייחס למקרה של מזיאר בהרי, העיתונאי האיראני-קנדי שנעצר כשסיקר עבור המגזין "ניוזוויק" את המהומות שפרצו ברפובליקה האיסלאמית בעקבות הבחירות השנויות במחלוקת. עם זאת, לאחר הראיון אמר שגריר איראן באו"ם כי הוא מקווה שגם מקרה זה ייפתר.
הנשיא האיראני הביע צער על מותם של המפגינים במהומות שפרצו בחודש יוני, אך
הכחיש כי הממשלה מעורבת במותם. לדבריו, המפגינים "לא היו אשמים" והאחריות למותם מוטלת על האופוזיציה ועל "פוליטיקאים אירופים ואמריקנים", שהתערבו בנעשה בארצו. "אנחנו מאמינים שמה שהם עשו היה שגוי", אמר. הוא הדגיש כי הורה לחקור את כל מקרי המוות.
אחמדינג'אד הוסיף כי ארצו מעוניינת לסייע בשיפור המצב הביטחוני באפגניסטן ובעיראק, אבל האשים את ארה"ב ובנות בריתה ביצירת כאוס באזור. "המדיניות שלהם הובילה לעוד חוסר יציבות", אמר, "מה הם רוצים שנעשה? מה אנחנו יכולים לעשות בשביל מכונית שהחליטה להאיץ את המהירות ולהתרסק? אני לא יודע מה אנחנו יכולים לעשות בתרחיש כזה".