ח"כ הנגבי סייר בגוש עציון: זה לב הקונצנזוס
על רקע ההתקפלות האמריקנית מהדרישה להקפאה מוחלטת בשטחים, באו חברי ועדת החוץ והביטחון לשכונה שמיועדת להריסה. "משנת 2003 לא הקמנו אף מאחז חדש", אמר ראש המועצה, אחרי שיולי תמיר הטיחה בו: אתם שוברים את הקונצנזוס
אובמה ויתר על הקפאת ההתנחלויות ועבר ל"ריסון" , אבל הוויכוח סביב הבנייה בשטחים לא יתפוגג ביום אחד. בסיור של חברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת היום (ג') בגוש עציון, הם עברו בשכונה שלמבנים בה הוצאו צווי הריסה, הנידונים בבג"ץ. חברת הכנסת יולי תמיר הטיחה במתיישבים, שביקשו מהמדינה לסייע להם במאבקם: "במעשים שלכם אתם שוברים את הקונצנזוס".
ראש מועצת גוש עציון, שאול גולדשטיין, השיב לתמיר והתעקש כי "משנת 2003 אין אף מאחז חדש רשמי בשטח. הבנו שהשתנו כללי המשחק ולא הוקם מאחז חדש".
פסגה בניו-יורק - כל הדיווחים והפרשנויות:
- ביילין: לא זוכר דבר עלוב כזה
- אבו מאזן מתעקש על הקפאת הבנייה בהתנחלויות
- נתניהו: הסכמנו שיש לחדש המו"מ ללא תנאים
- כמו אובמה: גם המתנחלים רוצים מעשים
- "בלתי מספיק" לתלמידים הנזופים - פרשנות
יו"ר הוועדה, ח"כ צחי הנגבי, אמר לאחר הסיור ל-ynet ש"גוש עציון נמצא בלב לבו של הקונצנזוס הישראלי - הן הימין והן השמאל מאוחדים בדרישה לראות את גוש עציון כחלק בלתי נפרד מהריבונות הישראלית, בכל הסדר עתידי עם הפלסטינים".
ח"כי הגבעות מדברים על קרקע במחלוקת (צילום: גיל יוחנן)
לדברי הנגבי, "כמעט ואין כאן מאחזים, ובכל מקרה - נושא המאחזים הוא נושא אחר שלגביו יש החלטה של כל הממשלות, כולל הנוכחית, לממש את מפת הדרכים ולהסיר מאחזים שהוקמו שלא באישור הממשלה לאחר מרס 2001. שר הביטחון הצהיר בשבועות האחרונים מספר פעמים על כוונתו לבצע את המהלך הזה, ואני מניח שכך יהיה".
"אם תושלם הבדיקה, המאחז יהיה אדמת מדינה"
שכונת נתיב האבות הוקמה לפני תשע שנים ומתגוררות בה כיום 35 משפחות. היא מכונה בפי התושבים "שכונת הצעירים של אלעזר". לאחרונה הגישה תנועת שלום עכשיו עתירה יחד עם משפחה פלסטינית - בטענה כי זו קרקע פרטית, ויש להרוס את הבנייה שם. בג"ץ הורה למדינה להשיב עד סוף חודש אוקטובר מתי ימומשו צווי ההריסה והעניין נמצא בבירור, מה שהביא את חברי הכנסת לשטח.
לבקשת היו"ר הנגבי, דיבר סגן מפקד המינהל האזרחי, אלוף-משנה אחוות בן-חור, על הסטטוס של הקרקע. לדבריו, "המאחז הזה היה בשנת 2000 ברובו 'אדמות סקר', ועד 2004 נמשך הליך שנועד לבדוק אם אלו אדמות מדינה. התהליך לא הושלם (הוא לא ציין מדוע - א.ו). אם הדרג המדיני ייתן את ההוראה לסיים אותו, אני מעריך שרובו של המאחז יהיה אדמות מדינה".
כאשר נשאל לגבי בנייה בלתי חוקית של פלסטינים, הוא השיב שהמינהל פועל בשני הצדדים. חברי הכנסת מהימין מחו על חוסר שוויון בעניין. לדברי ח"כ משה (מוץ) מטלון מישראל ביתנו, "לא יעלה על הדעת שהבנייה הבלתי חוקית בגוש עציון על-ידי הפלסטינים היא פי ארבעה מהבנייה היהודית".
ח"כ אריה אלדד אמר לאל"מ בן-חור שהמינהל אולי מוציא צווי הריסה לכל מבנה בלתי חוקי - אבל הדרג המדיני מחליט היכן להרוס בפועל. "המינהל הפך זרוע פוליטית בשליטת השמאל", טען אלדד, והוסיף שההוכחה לכך היא מבנים "שעשויים לגרום לשינוי אסטרטגי" לאורך כביש ירושלים-יריחו, ולא נהרסים למרות צווים.
התושבים: אנחנו מלח הארץ, יש פה גם טייס
התושבים ביקשו מאנשי הוועדה לסייע להכשיר את השכונה, והזהירו כי אם הם לא יישארו בשטח, יגיעו אליו פלסטינים שייצרו חיץ בגוש עציון. "חשוב לנו שלא יחשבו שאנחנו פורעי חוק, אנחנו מצטיירים כחוליגנים וזו לא התמונה", אמר תושב השכונה, חנניה נחליאל.
"נשלחנו על-ידי ממשלות ישראל, אם זה בקריצת עין, ואם בעידוד של תשתיות והשקעה. ראינו צורך התיישבותי, אידיאולוגי וביטחוני בהקמת השכונה". הוא הוסיף ש"יש פה חיילים ביחידות מובחרות, גם טייס. יש פה אנשים מלח הארץ".
חבר הכנסת עתניאל שנלר (קדימה) ביקש לקדם את הפיכת השכונה לחוקית באופן רשמי והדגיש כי "המשימה הכי חשובה בגוש עציון היא לשמור על הסכמה לאומית סביב הגוש, שצריך להיות חלק בלתי נפרד מישראל. מה שקורה כאן זה מחדל של הממשלות כולן - זה לשים בור, לעבור על החוק". נגד התכנון להתיישבות פלסטינית במקום, טוען שנלר, "כולם צריכים לעמוד כאיש אחד, מימין ומשמאל".