חרדים יתרמו איברים? הכדור אצל הרב אלישיב
החלטת הרבנות להכיר במוות המוחי, שנחשפה ב-ynet, תעסיק בימים הקרובים את בכירי הפוסקים החרדים שיידרשו להכריע האם הם מצטרפים למהלך. הערכה: הרב עובדיה יתמוך, סימן שאלה בקשר לעמדת הרב אלישיב
הרבנות הראשית הצהירה כי חוק מוות מוחי-נשימתי מקובל עליה והיא אף מקדמת את "תכנית ערֵבים" לתרומת איברים על פי ההלכה. האם ההחלטה הדרמטית שנחשפה ב-ynet תביא לעלייה משמעותית במספר התורמים בציבור הדתי והחרדי שאינו רואה עצמו מחויב לפסיקת הרבנות?
ההערכה היא כי הרב עובדיה יוסף יאשר את מפעל ההתרמה האלטרנטיבי - דבר שיביא לתמיכת הרב הראשי שלמה עמאר ביוזמה ולהסכמת רבים בציבור החרדי-ספרדי לתרום את איבריהם. באגף האשכנזי צפוי הפוסק הליטאי הרב יוסף שלום אלישיב להתנגד למהלך ולהורות לרב הראשי יונה מצגר - שכיום מקדם אותו – להביא לטרפודו. בציונות הדתית, שחלק מרבניה תומכים כבר היום בחתימה על כרטיס אד"י, עשויה "תכנית ערֵבים" להקפיץ את מספר התורמים.
הצהרת מועצת הרבנות הראשית לפיה החוק תואם את ההלכה התקבלה בניגוד לעמדת הרב אלישיב, הסובר שרק הפסקת פעולת הלב קובעת את מותו של אדם. נוסח ההחלטה טרם פורסם וברבנות חוששים מלחץ חרדי שיביא לשינויה, כך שלא ניתן יהיה לתרגמה להיתר הלכתי מעשי לתרומת איברים.
למרות ההערכה כי "פוסק הדור" הליטאי יטרפד את המהלך הנרקם ברבנות הראשית, קיים בילבול גדול ביחס לעמדתו ההלכתית בסוגיה. הרב שלמה זלמן אויערבאך, מבכירי הפוסקים אז, והרב יוסף שלום אלישיב פרסמו בתחילת שנות התשעים גילוי דעת בעניין, ושללו נטילת איבר להשתלה לפני דום הלב. הם כתבו כי "כל זמן שהוא מונשם ולב התורם פועם, ואפילו במקרה שכל מוחו כולל גזע המוח אינו מתפקד כלל, הנקרא 'מיתת המוח' - עם כל זה דעתנו שאין שום היתר להוציא אף אחד מן איבריו, ויש בזה חשש שפיכת דמים". עם זאת, לקראת ההצבעה על חוק "מוות מוחי-נשימתי" בשנה שעברה נמנעו חברי סיעת יהדות התורה מהתנגדות פומבית – בהוראת הרב.
מחכים לרב
גורם המעורב במהלכים האחרונים אמר ל-ynet כי למרות שיחות רבות שקיים איתו בנושא - עדיין לא ידוע האם הרב אלישיב לא מכיר במות המוחי כרגע המוות או שהוא רק חושש שהרופאים לא יקפידו בעניין ולמעשה "יהרגו" חולים שמבחינה רפואית הם במצב בלתי הפיך אך הלכתית הם עדיין חיים.בגזרה הספרדית המצב פשוט יותר,
כאשר עמדת הרב עובדיה יוסף היא שמוות מוחי-נשימתי הוא רגע מותו של אדם מבחינה הלכתית, אולם עד כה נמנע הרב לקרוא לתרומת איברים משום שהוא אינו סומך מספיק על הממסד הרפואי בעניין. הערכה היא כי בעקבות אישור החוק המגדיר מהו מוות ולקראת הבשלת "תכנית ערֵבים" המאפשרת פיקוח הלכתי - הוא יצטרף לתומכים.
ומה מתרחש בציונות הדתית? בשנים האחרונות גברו קולות הרבנים הקוראים לחתום עד כרטיס אד"י, וכמענה לסוגיה ההלכתית מסתפקים בהתניה "באישור איש דת". באתר האגודה מופיעים שמותיהם של הרב יהודה עמיטל, הרב שלמה אבינר, הרב יובל שרלו ואחרים. הרב אבינר אף אמר בשיחה עם ynet כי "לעניין תחיית המתים, אם אלוקים יכול לקחת אדם מת, והוא יכול, ולהפוך אותו לאדם חי אז הוא יצליח לעשות זאת עם אבר או בלעדיו".
כרטיס ההתרמה המפוקח יותר שבו דנה כעת הרבנות – ביוזמת חבר המועצה הרב שמואל אליהו – עשוי לצרף לרבנים הסרוגים המתונים גם רבנים דתיים-לאומיים שמרניים יותר.