אובמה באו"ם: אין לגיטימיות להמשך ההתנחלויות
מסר של תקווה בפיו של נשיא ארה"ב, שנאם הערב בעצרת הכללית של האו"ם. הוא הדגיש ש"ארה"ב לא תקבל את הלגיטימיות של המשך ההתנחלויות". הוא קרא לפעולה עולמית נגד התפשטות הנשק הגרעיני באיראן ובצפון קוריאה
זה הזמן לשינוי עולמי, אך אמריקה לא תוכל לו לבדה - זה המסר העיקרי ששיגר נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, בנאום דרמטי שנשא הערב (יום ד') בעצרת הכללית של האו"ם. הוא זכה למחיאות כפיים סוערות כאשר קרא להפסיק את הבנייה בהתנחלויות, ודיבר ארוכות על הצורך בשלום בין ישראל לשכנותיה: "אנחנו קוראים לפלסטינים להפסיק את ההסתה נגד ישראל ואנחנו ממשיכים להדגיש שארה"ב לא תקבל את הלגיטימיות של המשך ההתנחלויות של ישראל". הוא קרא לישראל לכבד את הזכויות הלגיטימיות של הפלסטינים.
- להורדת נאומו המלא של אובמה בקובץ PDF - לחצו כאן
"אני לא תמים. אני יודע שזה יהיה קשה, אבל כולנו חייבים להחליט אם אנחנו רציניים לגבי השלום, או אם אנחנו רק משלמים מס שפתיים. כדי לשבור את התבניות הישנות - לשבור את מעגל חוסר הביטחון והייאוש - על כולנו לומר בפומבי את מה שאנו מכירים בו באופן פרטי. ארה"ב לא עושה לישראל טובה כשאנו נכשלים לזווג בין המחויבות הבלתי מעורערת לביטחונה עם עמידה על כך שישראל תכבד את הטענות הלגיטימיות וזכויות הפלסטינים. המדינות בגוף הזה אינן עושות טובה לפלסטינים כשהן בוחרות בהתקפות עוקצניות על פני הנכונות הקונסטרוקטיבית להכיר בלגיטימיות של ישראל, וזכותה להתקיים בשלום וביטחון".
הוא דיבר על המחיר הכבד שמשלמים אזרחים בשני הצדדים. "עלינו לזכור שאת המחיר היקר של הסכסוך הזה לא אנחנו משלמים. משלמת אותו הילדה בשדרות שעוצמת את עיניה מפחד שרקטה תהרוג אותה בלילה. משלם אותו הילד הפלסטיני בעזה שאין לו מים נקיים ולא מדינה שהוא יכול לקרוא לה שלו. אלו ילדיו של אלוהים. ואחרי כל הפוליטיקה, זה נוגע לזכותו של כל אדם לחיות בכבוד וביטחון. זה הלקח ששזור בשלושת הדתות הגדולות שמכנות פיסת אדמה קטנה ארץ הקודש. וזו הסיבה - שגם אם יהיו עיכובים וימים קשים - לא אוותר על החתירה שלי לשלום".
"איראן וצפון קוריאה יצטרכו לשאת בתוצאות"
נשיא ארצות הברית קבע כי צריך לעצור את התפשטות הנשק הגרעיני בעולם: "ממשלות צפון קוריאה ואיראן - אנו מכבדים את זכויותיהם, אני מחוייב לדיפלומטיה שפותחת דרך לשגשוג אם מדינות אלה יעמדו במחויבויותיהם. אך אם יבחרו לשים את הנשק הגרעיני לפני היציבות העולמית והאזורית, אם הם ישימו אותו לפני הפירוז הגרעיני - הם יצטרכו לשאת בתוצאות. עלינו להתעקש שהעתיד לא יהיה שייך לפחד".
המנהיגים מקשיבים לאובמה בעצרת הכללית (צילום: AFP)
הנאום כלל גם מסר של תקווה: "אני מכיר באתגרים העצומים של הרגע הזה בהיסטוריה. אני נמצא בתפקיד רק תשעה חודשים, אני מודע היטב לציפיות מנשיאותי ברחבי העולם. הציפיות הללו אינן רק ממני, ויש בהן גם תקווה ששינוי אמיתי אפשרי ותקווה שאמריקה תוביל את השינוי". הנאום התמקד בארבעה האתגרים הגדולים הניצבים בפני העולם, לדעת אובמה:
- פירוז גרעיני ופירוק
- שלום וביטחון
- שמירת כדור הארץ
- התקדמות כלכלית
הנשיא אובמה קרא בנאומו לפתוח "עידן חדש של מעורבות" עולמית, והתחייב לפעול ביחד עם מדינות אחרות כדי להגן על האינטרסים המשותפים של ארה"ב והעולם. "הגיע הזמן שהעולם ינוע בכיוון חדש. עלינו לפתוח בעידן חדש של מעורבות המבוסס על אינטרסים משותפים וכבוד משותף". הוא הכיר בכך שחוסר שביעות הרצון מהחד-צדדיות של מדיניות ארה"ב בעבר, שליבתה תחושות "אנטי-אמריקניות".
"אי אפשר לצפות שאמריקה תפעל לבדה"
"נאומים כשלעצמם לא יפתרו את הבעיות ,עלינו לנקוט פעולות", אמר הנשיא. "ביומי הראשון בתפקיד אסרתי על כך שאמריקה תעסוק בעינויים, הוריתי על סגירת מחנה גואנטנטו", הוסיף וזכה לתשואות. "אמריקה תעמוד מאחורי ערכיה ותמשיך לפעול יחד עם בנות בריתה נגד אל קאעידה בכל העולם. בעיראק אנו ממשיכים לפעול לקראת הוצאת כוחותנו עד סוף 2011. שירטטתי יחד עם נשיא רוסיה את הדרכים להפחתה משמעותית בארסנל הנשק הגרעיני בעולם. במזרח התיכון אמריקה ממשיכה לקרוא לפתרון של שתי מדינות שתשמור על כבודם של שני העמים", המשיך אובמה.
אחרי כן המשיך הנשיא בסקירת השינויים שביצע ממשלו מאז החליף את ממשלו של ג'ורג' בוש. "זה מה שעשינו עד כה, אבל זו רק ההתחלה. אך כל זה אינו עבודתה של אמריקה לבדה. מדינות אחרות אינן יכולות לצפות שאמריקה תפעל לבדה. כעת זה הזמן לכולם לקחת אחריות לתגובה גלובלית לאתגרים גלובלים".
"קל לעלות לדוכן הנואמים ולהאשים מדינות אחרות" (צילום: AFP)
אובמה אמר כי "קל לעלות לדוכן הנואמים הזה ולהאשים מדינות אחרות, הרבה יותר קשה לקחת אחריות ומנהיגות. במאה ה-21 כוח אינו משחק סכום אפס, אין סדר עולמי המשפיע לטובה רק על מדינה אחת שיחזיק מעמד, כך גם קואליציות שנוצרו בימי המלחמה הקרה או קואליציות בין צפון ודרום. הקואליציות האלה גורמות לכך שיש מדינות שמצביעות בבניין הזה נגד האינטרסים של אזרחיהם".
אובמה סיים את הנאום בקריאה למדינות העולם: "אנו קוראים לכל האומות להצטרף אלינו בבניית העתיד שהאנשים כה ראויים לו". אחרי שסיים לנאום, יצא הנשיא האמריקני מההיכל ולא נשאר לשמוע את הנואם הבא אחריו - שליט לוב מועמר קדאפי, שנוכחותו בניו-יורק מסעירה את כלי התקשורת המקומיים.
מזכ"ל האו"ם: על העולם להתאחד
את מושב העצרת הכללית ה-64 של האו"ם פתח אחר הצהריים המזכ"ל באן קי-מון, בקריאה לכל אומות העולם להתאחד לטובת פירוז מנשק גרעיני והתמודדות עם העוני הגובר כתוצאה מהמשבר הכלכלי העולמי. הוא גם קרא לנשיאים, ראשי ממשלות ודיפלומטים מ-192 המדינות החברות בארגון להתגבר על המחלוקות ולהגיע להסכם עולמי בסוגיית האקלים. בהתייחס לנעשה במזרח התיכון קרא באן לחידוש המשא ומתן להסדר צודק שבמרכזו שתי מדינות - ישראל ופלסטין - החיות זו לצד זו בשלום.
קדאפי בזמן הנאום. נשיא ארה"ב לא נשאר לשמוע אותו (צילום: AFP)
אחריו דיבר הנשיא החדש של העצרת, ד"ר עלי טראקי מלוב, שאמר בנאום הבכורה שלו ש"עצרת האו"ם, עם המנדט שלה והלגיטימיות הבינלאומית, חייבת למלא את חלקה בתרומה בונה למימוש היעד של שלום כולל באזור". טראקי שהיה שר החוץ של לוב ויכהן כנשיא העצרת בשנה
הקרובה, יקבע גם את סדר היום שלה. על הסכסוך הישראלי-ערבי אמר: "יש הכרה עולמית שההתדרדרות בתנאים בשטחים הכבושים והמצב הפכו לבלתי נסבלים. דרוש בדחיפות הסדר קבע".
ברק אובמה שב היום אל בניין מטה האו"ם בניו-יורק, אחרי שאמש אירח בעיר פסגה משולשת, בהשתתפות ראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא הפלסטיני אבו מאזן. בפסגה הבהיר הנשיא האמריקני לשני המנהיגים שמאס בדיבורים וקרא להם להגיע במהירות למשא ומתן לשלום. "זה הזמן להפסיק לדבר על פתיחת משא-ומתן ולהתחיל לנוע קדימה. יש להתחיל במו"מ על הסדר קבע - ויפה שעה אחת קודם".