מדבדב: ייתכן שסנקציות על איראן הן בלתי-נמנעות
לראשונה רמז נשיא רוסיה כי ארצו תשקול להצטרף למאמצים להחרפת הסנקציות על איראן, אם סוכנות הגרעין תצהיר שטהרן לא עמדה במחויבויותיה. נציגי המעצמות וגרמניה דנו באו"ם בגיבוש עמדה מאוחדת לקראת הדיאלוג עם איראן
נשיא רוסיה דימיטרי מדבדב מוכן לדון בהחרפת הסנקציות על איראן, אם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית תצהיר כי טהרן לא עמדה במחוייבויותיה - כך עולה מדבריו הלילה (ה') בשולי עצרת האו"ם בניו-יורק.
כינוס העצרת הכללית של האו"ם - סיקור מלא ב-ynet:
- סרקוזי מציע: דצמבר - מועד לתום המו"מ עם איראן
- ההצגה של קדאפי: 'עייפים מהג'ט לג, האו"ם רחוק'
- אובמה באו"ם: אין לגיטימיות להמשך ההתנחלויות
- מזכ"ל האו"ם: לפעול נגד הגרעין והעוני בעולם
בתום פגישה עם מקבילו האמריקני, ברק אובמה, אמר מדבדב כי סנקציות עשויות להועיל רק במקרים נדירים, אולם "בחלק מהמקרים, סנקציות הן בלתי-נמנעות". מוקדם יותר אמר גורם רוסי בכיר כי ייתכן שרוסיה תשתף פעולה עם מאמצי מועצת הביטחון בנוגע לאיראן.
"אינני שולל את האפשרות שרוסיה תיקח חלק במאמצים להחלטות חדשות מצד מועצת הביטחון בנוגע לאיראן, אם יהיה בסיס עובדתי מספק מצד סוכנות הגרעין.
הודענו זאת גם לעמיתנו האיראנים", אמר גורם בפמלייתו של נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב.
דבריו של מדבדב הם האינדיקציה הראשונה לשינוי בעמדת רוסיה, שטרפדה עד-כה יחד עם סין את האפשרות להחמרת הסנקציות על איראן. במקביל, מקיימים נציגי חמש המעצמות במועצת הביטחון וגרמניה דיונים בשולי עצרת האו"ם לגיבוש עמדה משותפת, לקראת תחילת השיחות הישירות עם איראן בז'נבה ב-1 באוקטובר.
אם תצטרף רוסיה לקואליציה שמנסה לגבש ארה"ב לסנקציות קשות יותר כלפי איראן, תישאר סין כבעלת זכות הוטו היחידה במועצת הביטחון, המתנגדת לכך. מדובר בסבב סנקציות שיכלול ככל הנראה עיצומים על משק האנרגיה האיראני ובכלל זה על אספקת הנפט המזוקק אליה. למרות זאת, דיווח הבוקר העיתון "פיננשל טיימס" כי חברות ממשלתיות סיניות החלו לספק כ-30 עד 40 אלף חביות דלק מדי יום.
איראן היא יצואנית הנפט הגולמי הרביעית בעולם, אך בשל חוסר יכולתה לזקק נפט בכמות מספקת היא נאלצת לייבא כ-128 אלף חביות דלק מדי יום. מצב זה הופך את משק האנרגיה שלה לפגיע ביותר לסנקציות בינלאומיות אם וכאשר יוטלו עליה במועצת הביטחון.
ייתכן שהשינוי העמדה הרוסית קשור להסכם רחב יותר בין וושינגטון למוסקבה, ובמרכזו ביטול תוכנית הטילים האמריקנית במזרח אירופה. לפי ההחלטה החדשה, הטילים לא יוצבו תחילה על אדמת אירופה אלא על ספינות, זאת בעקבות השינוי בהערכת המודיעין האמריקני בנוגע לתוכנית הטילים ארוכי הטווח של איראן.
רוסיה הגיבה למהלך האמריקני בסיפוק רב והודיעה יומיים לאחר מכן על צעד בונה אמון מצדה: ביטול הצבתן של סוללות טילים לטווח קצר במובלעת קלינינגרד סמוך לגבול פולין. על-פי הערכות שונות, ההסכם בין רוסיה לארה"ב הוא ניסיון אמריקני להדק בצורה משמעותית את הלחץ על איראן לקראת הדיאלוג הישיר עמה.
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, התייחס בנאומו בעצרת האו"ם לסוגיית הגרעין האיראני ואמר כי הוא "מחוייב לדיפלומטיה שפותחת דרך לשגשוג גם באיראן וגם בצפון-קוריאה, אך אם מדינות אלה יעמדו במחויבויותיהם ויבחרו לשים את הנשק הגרעיני לפני היציבות העולמית והאזורית ולפני הפירוז הגרעיני - הם יצטרכו לשאת בתוצאות". נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, צפוי להתייחס אף הוא לסוגיית הגרעין בנאומו בעצרת הלילה.