שתף קטע נבחר
 

לראשונה: חיסון לאיידס מנע הדבקה ב-HIV

במחקר רחב היקף פרי שיתוף פעולה בין ארצות-הברית ותאילנד נמצא כי שילוב של שני חיסונים הצליח להפחית את הסיכון להדבקה בנגיף ה-HIV ב-31%. על אף שמדובר בתוצאות ראשוניות, החוקרים סבורים כי מדובר בפריצת דרך

חיסון נסיוני המשלב שני חיסונים הצליח למנוע הדבקה בנגיף ה-HIV בשיעור של כ-31% בקרב 16 אלף מתנדבים בתאילנד. את הניסוי רחב ההיקף ערך המכון האמריקני לאלרגיה וזיהומים בשיתוף צבא ארצות-הברית.

 

אף שתוצאות הניסויים עדיין ראשוניות, הרי שמדובר באחד הניסויים הגדולים ביותר והחוקרים הביעו שביעות רצון רבה מהתוצאות. "זוהי לא סופה של הדרך", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר אנתוני פאוצי, "אולם זוהי העדות הראשונה לכך שניתן ליצור חיסון יעיל לנגיף האיידס".

 

המחקר נערך בתאילנד משום שבעבר כבר בוצע מחקר דומה במדינה זו וזני נגיפי HIV כבר בודדו שם, מה שהקל על הכנת החיסונים לצורך המחקר. כמו כן מעודדת ממשלת תאילנד את חקר האיידס בתחומה.

 

משרד הבריאות התאילנדי שערך את המחקר, השתמש בשני חיסונים שהכילו רכיבים מזני נגיפים השכיחים בתאילנד. עדיין לא ברור אם חיסונים אלה יצליחו למנוע תחלואה במקומות אחרים בעולם, שם שכיחים זנים אחרים של הנגיף.

 

במחקר נבדקו שני סוגי חיסונים שיוצרו על ידי חברת ALVAC, חברה בת של ענק התרופות הצרפתי סאנופי-פסטר, ועל ידי חברת AIDSVAX. שני החיסונים לא הכילו נגיף שלם אלא חלקיקים שלו, ולפיכך החיסונים עצמם אינם יכולים לגרום להידבקות במחלה כלשהי.

 

במחקרים קודמים לא הצליחו החיסונים למנוע הדבקה ב-HIV. עתה כאמור ניסו החוקרים לבדוק האם שילוב של השניים מצליח למנוע את המחלה. את החיסונים קיבלו 16 אלף גברים ונשים בתאילנד בגילאים 18 עד 30. כל המשתתפים קיבלו מנות חיסון במשך חצי שנה יחד עם הדרכה למין בטוח וקונדומים. כמו כן קיבלו המשתתפים טיפול במידה ונדבקו במחלות מין שונות. החוקרים עקבו אחר הנבדקים במשך שלוש שנים.

 

מהתוצאות עלה כי 51 מתוך 8,197 המתחסנים, ו-74 מתוך 8,198 המשתתפים שקיבלו חיסון דמה (ללא חומר פעיל) נדבקו בנגיף ה-HIV. המדובר בשיעור הדבקה נמוך ב-31 אחוז בקרב קבוצת המתחסנים.

 

עדיין לא ברור האם החוקרים ימשיכו בשלבי ניסוי נוספים, או האם ידרשו כעת הנבדקים שקיבלו חיסון דמה להתחסן גם הם בחיסון האמיתי. סוגיות אלה וסוגיות נוספות ידונו בין ממשלות תאילנד לארצות-הברית יחד עם יצרניות החיסונים.

 

מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס: "אנו נרגשים"

יונתן קרני, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס: "המספרים המוחלטים אמנם מצננים את ההתלהבות מהאחוזים שפורסמו, אך עדיין מדובר בהבדל שהוא מובהק מבחינה סטטיסטית. כמו עמיתינו בעולם אנו נרגשים מאוד מהתוצאות ורואים בכך פריצת דרך משמעותית שעשויה לקדם אותנו צעד נוסף למציאת חיסון יעיל ל-HIV. זה מעודד עוד יותר, בעיקר לנוכח העובדה שכשלון הניסויים הגדולים הקודמים, גרמו לקהילה המדעית לתהות אם אי פעם יימצא חיסון לנגיף. האתגר כעת הוא לבחון את דרך הפעולה שגרמה לשילוב החיסונים להצליח, לבדוק את יעילותו על זנים אחרים של HIV ולהרחיב את הניסוי לאוכלוסיות נוספות. להערכתי, יש לפנינו עוד כמה שנים טובות לפני שפריצת הדרך הזאת תהפוך לחיסון יעיל שמאושר לשימוש בבני אדם, עד אז הדרך היעילה ביותר למנוע הדבקה ב-HIV נשארת להיות הקונדום".

 

על פי נתוני משרד הבריאות כ-300 ישראלים מאובחנים מדי שנה כנשאי HIV וכ-200 נוספים אינם יודעים על כך. כ-95% מכלל נשאי ה-HIV בישראל שייכים לקבוצות בסיכון גבוה הכוללות גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, עולים ממדינות נגועות באפריקה או נרקומנים. שיעור ההומואים מבין הנשאים החדשים עולה בהתמדה, ועומד היום על למעלה משליש מהנשאים החדשים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיסון לאיידס. בקרוב?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים