תסקיר שלישי ל'מרעיבה': כנראה לא תופרד מילדיה
לפני שבועיים המליץ שירות המבחן להרחיק את האם החשודה בהרעבת בנה מיתר ילדיה, אך השופט הורה לבחון חלופות אחרות. האם לא שיתפה פעולה עם התסקיר המשלים, וכעת הורה השופט על תסקיר נוסף, וציין כי הוא מצדד בהוצאת האם יחד עם ילדיה ממאה שערים
שבוע לפני תחילת משפטה של "האם המרעיבה", והדיונים על תנאי מעצרה ממשיכים להיגרר ללא תוצאות. במהלך דיון שנערך היום (ה') בבית המשפט המחוזי בירושלים בתנאי מעצרה של האם הנאשמת בהתעללות בבנה בן השלוש ובהרעבתו, אמר השופט משה רביד כי הוא נוטה להסכים לפתרון שימנע את הפרדת האם מילדיה, כשהפתרון הראוי בעיניו הוא הוצאת האם יחד עם ילדיה משכונת מאה שערים, כדי שיוכלו לשהות יחד תחת פיקוח.
בסוף הדיון החליט השופט כי שירות המבחן יכין שוב - בפעם השלישית - תסקיר משלים, ובו יבחן שלוש חלופות להמשך מעצרה של האם: האחת, שהאם תתגורר מחוץ לביתה בשכונת מאה שערים בעוד הילדים יישארו בבית, אך יתאפשר לה לבקר אותם מדי יום תחת פיקוח;
השנייה, שבה כאמור תומך השופט, היא שהאם וילדיה יגורו יחד מחוץ לשכונת מאה שערים תחת פיקוח, ובאופן שלא יפגע בלימודי הילדים; האפשרות השלישית היא שהאם תמשיך להתגורר בביתה במאה שערים יחד עם הילדים, בהשגחת ארבע נשים. עוד קבע השופט כי במידה ותיבחר אחת משתי האופציות האחרונות, יבדוק שירות המבחן את האפשרות שבשעות שאיש מהילדים אינו נמצא בבית, יתאפשר לאם להיות לבד בביתה.
נכון לעכשיו, שוהה האם בבית יחד עם ילדיה למעט הילד ח' שעבר את ההתעללות, המצוי בבית קרובים. זאת, אף שכבר לפני חודש קבע השופט כי היא מסוכנת לילדיה, והורה אז לשירות המבחן להכין תסקיר בעניינה. לפני כשבועיים הוגשו תוצאות התסקיר, ובו המלצה להרחיק את האם מילדיה - כפי שדורשת הפרקליטות מאז שחרורה של האם למעצר בית.
פרקליטי האם המשיכו להתנגד לכך בכל תוקף, ולפיכך הורה השופט לערוך תסקיר משלים, שבו ייבחנו שתי חלופות מעצר - האחת, שהאם תוצא מהבית ותבקר את הילדים בכל יום; השנייה, שבה צידד השופט, שהאם תישאר בבית עם הילדים בליווי אחות צמודה. אתמול היה שירות המבחן אמור להגיש את תוצאות התסקיר המשלים, אך בסופו של דבר התברר כי הוא כלל לא נערך, בשל חוסר שיתוף הפעולה של האם. כעת, כאמור, מציע השופט לערוך תסקיר נוסף, כשהפעם ייבדקו חלופות אחרות.
האם: הילדה חולמת ששוטרים לוקחים את אמא
בדרך כלל, נערך תסקיר של שירות המבחן לנאשמים המצויים במעצר, ולכן הם להוטים לשתף פעולה כדי להגיע מהר ככל שניתן להחלטה על חלופת מעצר.
אולם במקרה הנוכחי, יושבת האם כבר במעצר בית יחד עם ילדיה, כפי שהיא מעוניינת, ולכן אין לה כל אינטרס לשתף פעולה ולזרז את ההליך. "בהתנהלות רגילה ונורמלית, כשהצדדים יוצאים מן האולם, מי שרודף אחרי שירות המבחן היא הסנגוריה ולא ההיפך", אמרו בדיון היום נציגות הפרקליטות, עו"ד טל וייסמן בן-שחר ועו"ד מעיין אורן רימון. "לא ייתכן כדבר הזה כפי שקורה בתיק זה".
בדיון חזרו נציגות הפרקליטות על דרישתן התקיפה להורות על הפרדת האם מכל ילדיה, כפי שהמליץ מלכתחילה שירות המבחן. הן הדגישו את חוות דעתה של חוקרת הילדים, שקבעה כי בתה הגדולה של האם שרויה במצב נפשי קשה והמליצה על התערבות מיידית של גורמי הרווחה.
השופט רביד העיר כמה פעמים כי התיק הינו "תיק קשה", וכי קשה עליו ההחלטה בו. פרקליטיה של האם, עו"ד דוד הלוי ועו"ד ראובן בר-חיים, חזרו על טענתם כי האם איננה מסוכנת לילדיה, וגם אם יוצאים מהנחה שהיא מסוכנת, הרי שניתן להשיג את מלוא מטרות ההליך מבלי להפריד אותה מילדיה.
בסוף הדיון דיברה האם עצמה, ושאלה: "מה הפרקליטות רוצה ממני? מרגע שהסכמתי לחקירה התפללתי שהדבר לא יזיק לילדים. אם עו"ד בן-שחר אומרת שלילדה שלי יש בעיות, אני אומרת שלא עובר יום שהילדה לא שואלת אותי לפחות שלוש פעמים 'מתי יקחו אותך לבית הסוהר?' גם הילדה שלי בת החמש חולמת כל יום חלום שבאים אנשים שלבושים כשוטרים ולוקחים את אמא. זה נקרא טובת הילדים? לקחת אותם מהשכונה? זה מה שהמדינה רוצה? אם העובדת הסוציאלית רוצה לבוא אליי הביתה, הבית שלי פתוח לרווחה".