שתף קטע נבחר

מזכ"ל האו"ם לנשיא איראן: שתף פעולה בסוגיית הגרעין

בתוך גל הביקורות ששטף את נשיא איראן, גם מזכ"ל האו"ם בוחר להגיב. בפגישה בין השניים בניו יורק הביע באן קי-מון את דאגתו מחשיפת הכור השני באיראן. כמו כן גינה באן את הכחשת השואה ואת הפרת זכויות האדם

גם מזכ"ל האו"ם באן קי-מון מצטרף לשורת המנהיגים שתוקפים את נשיא איראן. המזכ"ל באן קי-מון נפגש הלילה (שבת) עם מחמוד אחמדינג'אד במרכז האו"ם בניו יורק והביע תרעומת על פעילות הגרעין של איראן, על הפרת זכויות אדם במדינה ועל הכחשת השואה.

 

באן הביע בפני הנשיא האיראני את דאגתו החמורה מהפעילות בתחום הגרעין, בעקבות חשיפת כור סודי נוסף להעשרת אורניום באזור קום. הוא אמר כי כעת נטל ההוכחה הוא על איראן, והאיץ בו למלא את החלטות מועצת הבטחון ולשתף פעולה בצורה מלאה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 

בשבוע הבא ייפגשו בז'נבה נציגי איראן ושש המעצמות לדיונים בנושא הגרעין, ובאן קרא לאחמדינג'אד לדאוג כי השיחות יהיו מועילות.

 

דובר האו"ם אמר ש"המזכ"ל חזר על הדחייה הנמרצת שלו להכחשה השואה על ידי הנשיא". לא נאמר אם הפגישה נקבעה מראש "כדי לדון בנושאים הקריטים הקשורים לאיראן ולקהילה הבינלאומית", כדברי דובר האו"ם, או שהיא זומנה בגלל ההתפתחויות האחרונות.

 

באן קי-מון הביע באוזני אחמדינג'אד את דאגתו המתמשכת ממצב זכויות האדם באיראן, בכל הקשור לחופש ההתאגדות, ההתכנסות וחופש הדת. דובר האו"ם אומר שהמזכ"ל הדגיש באוזני אחמדינג'אד את הצורך לקיים הליך שקוף במשפטים ובטיפול שלאחר הבחירות בעצורים. בהקשר זה עודד באן את נשיא איראן לאפשר את כניסתו של מפקח מיוחד מטעם האו"ם למדינה.

 

אתמול  פירסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי טהרן הודתה בקיומו של מתקן שני להעשרת אורניום. בעקבות הפרסום, זכה אחמדינג'אד לשטף של מתקפות מפני מנהיגים רבים. בהודעה משותפת עם ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, ונשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, קרא אובמה לחקירה מיידית ומקיפה של המתקן הנוסף שנחשף באיראן.

 

אובמה הדגיש, כי "הדבר מוכיח את חוסר הסכמתה של איראן לעמוד בהתחייבויותיה לקהילה הבינלאומית ולסבא"א. אנחנו מצפים מסבא"א לחקור ולדווח מיד למועצת הנגידים שלה. הבנייה מבלי להודיע, מהווה קריאת תיגר על חוקי האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, החוקים האלה ברורים מאוד".

 

מאוחר יותר אמר אובמה כי מדינות העולם מאוחדות יותר מאי-פעם בדרישותיהן מאיראן, וכי אם הדרך הדיפלומטית לא תצלח - יוטלו "סנקציות נושכות", כהגדרתו. גם נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, הצטרף לביקורות ואמר כי הוא מצפה מאיראן לשתף פעולה בשיחות עם המעצמות בשבוע הבא, ולא - "יינקטו שיטות אחרות".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים