שתף קטע נבחר

אסיה: התגלו 163 מינים חדשים של בע"ח וצמחים

צפרדע ענקית בעלת ניבים שטורפת ציפורים, שממית חייזרית עם עיני חתול וציפור שיר שמעדיפה ללכת במקום לעוף, הם רק חלק מ-163 מינים חדשים למדע של בע"ח וצמחים שהתגלו במהלך השנה שעברה באזור נהר המקונג באסיה ע"י חוקרי קרן הטבע העולמית. השינויים באקלים הגלובלי כבר מאיימים על הישרדותם

צפרדע ענקית בעלת ניבים שטורפת ציפורים, שממית חייזרית עם עיני חתול וציפור שיר שמעדיפה ללכת במקום לעוף, הם רק חלק מ-163 מינים חדשים למדע של בעלי חיים וצמחים שהתגלו במהלך שנת 2008 באזור נהר המקונג באסיה, המינים החדשים כבר עומדים בפני סכנת הכחדה נוכח השינויים באקלים הגלובלי, כך טוען דו"ח חדש שזכה לשם "מפגשים קרובים בנהר המקונג".

 

הדו"ח פורסם בסוף השבוע על ידי "קרן הטבע העולמית" (WWF), לקראת סבב שיחות נוסף של האו"ם שיתקיים בשבועיים הקרובים בבנקוק, בנושא השינויים באקלים העולמי, וחושף רשימה של 100 מיני צמחים, 28 מיני דגים, 18 מיני זוחלים, 14 דו-חיים, שני יונקים (עטלף וחדף ננסי), מין אחד של ציפור, שהוגדרו כחדשים למדע. 

 

צילום: WWF Greater Mekong

 

 

צפרדע עם ניבים טורפת ציפורים ושממית חייזרית

נהר המקונג זורם לאורך כ-4,500 קילומטר וחוצה את סין, מיאנמר, וייטנאם, לאוס, תאילנד וקמבודיה. הוא נחשב לא רק לעורק תחבורה ראשי המספק פרנסה ומזון לעשרות מיליוני בני אדם - אלא גם לאזור המאוכלס במגוון עצום של בעלי-חיים וצמחים.

 

בין התגליות הבולטות ניתן לציין דו-חיים יוצא דופן - צפרדע "טורפת ציפורים" בעלת ניבים גדולים בפיה, שנמצאה בשנה שעברה באזור קוראט בתאילנד. הצפרדע בעלת פה עצום (Limnonectes megastomias) נמצאה בשלושה אזורים מבודדים ונידחים בשמורות טבע מוגנות במדינה, שאחד מהם אף נחקר ביסודיות ב-40 השנים האחרונות, אך הצפרדע הצליחה לשמור על חשאיות עד כה. 

 


טורפת אימתנית (צילום: WWF Greater Mekong)

 

היא ניחנה בראש גדול ובלסת התחתונה שלה מבצבצים מספר ניבים גדולים. לדברי החוקרים, הצפרדע אורבת לטרף בעיקר באזורי של פלגי נחלים והיא נחשבת לטורפת ציפורים, לאחר ששיירי נוצות בעלי כנף התגלו בבדיקות הצואה של מספר צפרדעים.

 

הזכרים גדולים יותר מהנקבות וגם בעלי לסת גדולה יותר, אך הנשק הקטלני של הצפרדעים הם הניבים הגדולים, שמשמשים לא רק ללכידת טרף, אלא מהווים כלי נשק במלחמות בין הזכרים על טריטוריות. החוקרים מציינים כי נמצאו מספר צפרדעים עם ניבים חסרים וצלקות על גופן.

 

בתחום הזוחלים, שוב זכו החוקרים להפתעות מיוחדות: שממית מנומרת (Goniurosaurus catbaensis) ונדירה המצויה אך ורק באי קטבה בצפון ויטנאם. השממית בעלת מופע כתום-חום לאורך כל גופה, בעלת זנב מפוספס שחור ולבן ועיני חתול גדולות וחייזריות.

 

לשממית גוף ארוך, רגליים רזות וטופרים חדים, אך המראה הייחודי שלה הוא גם אחד הגורמים המרכזיים האחראים על היעלמותה מבית הגידול, עקב איסוף לא חוקי של שממיות מנומרות למטרות סחר וגידול ביתי. השממית מצויה בשמורה הטרופית באי, חולקת את בית הגידול גם עם חיות אחרות, ביניהן גם קופי לנגור זהובי ראש נדירים.

 


צילום: WWF Greater Mekong

מסתורית ומרהיבה. שממית מנומרת (צילום: WWF Greater Mekong)

 

נחש בעל עיניים כתומות וציפור שיר שמעדיפה ללכת

מסע לאי קטנטן בסמוך לחופי ויטנאם הביא לגילוי מקרי של נחש נדיר ומרהיב - גומצן חתולי מפּוספס (Cryptelytrops honsonensis).  "היינו בעיצומו של חיפוש אחר מין חדש של שממיות, כשבני הצביע על כך שהנחתי את היד שלי, במרחק של סנטימטרים מראשו של הנחש!", סיפר ד"ר לי גריסמר, מאוניברסיטת "לה סיירה" בקליפורניה. "לכדנו את הנחש ואת הלטאה, ושניהם התבררו כמינים חדשים למדע".

 

הזוחל שאורכו כחצי מטר בעל גוון צהבהב מפגין מופע עשיר של כ-92 פסים מזוגזגים בדמות טיגריס. הגומצן פעיל בעיקר בשעות הלילה ובעל עיניים כתומות בוהקות.

 


צילום: WWF Greater Mekong

התגלה במקרה. גומצן בעל עיניים כתומות (צילום: WWF Greater Mekong)

 

דווקא בתחום בעלי הכנף, נדהמו חוקרים לגלות בסין ציפור שיר קטנה שמעדיפה ללכת ולקפץ מאשר לעוף. במחוז גואנשי בדרום מערב המדינה, סמוך לגבול עם ויטנאם, התגלה מין חדש של זנבן (Nonggang Babbler). ציפור השיר (Stachyris nonggangensis) נחשבת לגדולה יחסית, בעלת כנפיים באורך של 6.5 סנטימטר וחזה משופע בנקודות בגוונים שונים.

 

הזנבן נצפה לראשונה בשנת 2005 על ידי שני חוקרי ציפורים שניהלו סקרים באזור. בפברואר השנה היא זכתה להכרה רשמית כמין עצמאי לדברי החוקרים, הזנבן החדש שהתגלה מעדיף לרוץ על פני האדמה מאשר לעוף, ומבלה את מרבית מזמנו בחיפוש אחרי חרקים המסתתרים בין הסלעים ומתחת לעלים על הקרקע.

 


צילום: WWF Greater Mekong

הולך ומקפץ, עף בעת בסכנה. הזנבן הסיני  (צילום: WWF Greater Mekong)

 

החוקרים ציינו כי מדובר בהתנהגות המנוגדת למינים אחרים של זנבנים המבלים את מרבית זמנם בשיחור אחר מזון בשיחים ועצים, ורק לעיתים נדירות מגיעים אל פני הקרקע. עד כה לא הצליחו החוקרים לאתר קן של זנבן, אך תועדו כ-100 זוגות של המין המדובר בשמורה. האיום העיקרי על הציפורים המצויות בשמורה וביערות הגשם מחוץ לאזור המוגן, הוא כריתת יערות ושריפת עצים לטובת תעשיית הפחם. 

 

רק התגלו וכבר בסכנת הכחדה

רק בדצמבר האחרון פורסם דו"ח נוסף ע"י הקרן, שסקר תגליות של למעלה מ-1,068 מיני בעלי-חיים וצמחים שהוגדרו כחדשים למדע והתגלו בין השנים 1997 ו-2007.

 

הסכנה של פיתוח לא מבוקר של האזון וזיהום סביבתי מאיימים לא רק על שלומם של מיליוני בני האדם, אלא גם על אחד מהאזורים העשירים והמיוחדים במינם  בעולם בכל הנוגע לבעלי חיים וצמחים.

 

אזור המקונג הגדול מאוכלס ב-20,000 מיני צמחים ועצים; 1,200 מיני ציפורים; 800 מיני זוחלים ודו-חיים; ו-1,300 מיני דגים, בהם אחד מדגי המים המתוקים הגדולים בעולם, שפמנון מקונג ענק, העשוי להגיע למשקל של 239 קילוגרם.

 

בנוסף, חיים באזור 430 מיני יונקים, פילים אסייאתים, דולפיני נהרות האיראוואדי וקרנפי ג'אווה הנדירים. זהו גם אחד המעוזים האחרונים שבהם עדיין רועמים טיגריסי הינדוצ'יינה המצויים בסכנת הכחדה קריטית. בטבע נותרו פחות מ-1,225 מהם.

 

"לאחר מילניום בו המינים הללו נותרו נסתרים, הם סוף סוף נחשפו לעולם וברור כי מינים רבים עדיין מחכים להתגלות", אומר סטויארט צ'פמן, מנהל תוכנית השימור של אזור המקונג ב"קרן הטבע העולמית" ומזהיר כי המינים החדשים  כבר מצויים בסכנת הכחדה עקב ההשפעות ההרסניות של השינוי באקלים העולמי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שממית מנומרת. סחר בלטאות מאיים על המשך קיום המין בטבע
צילום: WWF Greater Mekong
צפרדע חובבת ציפורים מצויידת בניבים גדולים
צילום: WWF Greater Mekong
זנבן (ציפור שיר) שמעדיף ללכת במקום לעוף
צילום: WWF Greater Mekong
אזור התגליות באסיה
צילום: WWF-Canon
גומצן חתולי מפּוספס. התגלה במקרה
צילום: WWF Greater Mekong
אזור נהר המקונג באסיה
צילום: WWF-Canon
מומלצים