שרים נערכים לקרב נגד הקיצוץ בתקציב
ההחלטה על קיצוץ רוחבי בממשלה תפסה את השרים בהפתעה, וכבר החלו להישמע קולות נגד הקיצוץ הצפוי. לצד זה, במערכת הפוליטית מעריכים שהוא יאושר. "יש דברים שבזמן כזה בולעים בשקט", אמרו במפלגת העבודה. יו"ר מרצ: "הבלוף נחשף"
ראש הממשלה ושר האוצר ידרשו קיצוץ רוחבי בתקציבים של רוב משרדי הממשלה - והדבר כבר מעורר מחאה. בעקבות פרסום ההחלטה לקצץ ב-2% את תקציב משרדי הממשלה השונים, החל הבוקר (יום ג') הקרב בין היושבים סביב שולחן הממשלה - כל אחד מהשרים דורש לצמצם למינימום את קיצוץ התקציב במשרדו, אם בכלל. גורמים פוליטיים אמרו ל-ynet עוד טרם שנודעו פרטי הקיצוץ בכל אחד מהמשרדים כי צפוייים מאבקים סביב המהלך.
הקיצוץ בתקציב נועד לכסות הוצאות לא צפויות בסך 2 מיליארד שקל בשנה הקרובה,
כדי למנוע את פריצת מסגרת התקציב הדו-שנתי. ההוצאות הבלתי צפויות הן מימון רכישת החיסון נגד שפעת החזירים והכנת מערכת הבריאות לטיפול במחלה. בנוסף, קיימות הוצאות ביטחון חריגות שהוקדמו עקב הערכות מצב מודיעיניות והיערכות העורף לחירום, לנוכח האיומים הקיימים על ישראל.
גורמים בכירים בליכוד העריכו בשיחה עם ynet כי אם תהיה פגיעה גדולה בתקציב החינוך, שר החינוך גדעון סער ייאבק נגד ההחלטה. יצוין כי לפי "חלוקת העוגה" - תקציב החינוך הוא המועמד העיקרי לפגיעה בערכים כספיים, בשל גודל התקציב.
במשרד לקליטת עלייה הביעו תרעומת על ההחלטה וטענו כי מדובר במשרד שתומך ברווחתם של מאות אלפי עולים מדי שנה. לטענתם, למשרד תקציב חסר כבר כיום, למרות חשיבות העלייה לישראל. "במיוחד בשנה של משבר כלכלי, קליטת עלייה מחזקת את המשק, מכניסה לקופת המדינה מיליארדי שקלים מדי שנה ומייצבת את הביטחון", נמסר.
ממשרדה של סופה לנדבר נמסר עוד, כי "הממשלה חייבת להיצמד לקווי היסוד שקבע ראש הממשלה בתחילת כהונתה ובהם הוכרז על עדיפות עליונה בעידוד העלייה והחזרת תושבים חוזרים הביתה. הממשלה חייב להחליט על ביטול הקיצוץ המיועד במשרד הקליטה".
"הולכים לפגוע בחלשים ביותר"
מנגד, נראה כי המפלגות החברות בקואליציה לא יתנגדו לקיצוץ בתקציב, שנועד לכסות הוצאות לא צפויות בסך 2 מיליארד שקל בשנה הקרובה. ההחלטה התקבלה שלא בידיעת השרים, וראש הממשלה צפוי לדון עם ראשי הסיעות בקיצוץ הרוחבי. בכירים בליכוד אמרו כי "מיד אחרי התקציב, נתניהו דיבר על הצורך העתידי בקיצוץ רוחבי". להערכתם, הקיצוץ יאושר.
גם במפלגת העבודה, מפלגתו של שר הביטחון, אהוד ברק, העריכו כי הקיצוץ יעבור ללא התנגדויות מיוחדות. גורמים במפלגה ציינו בשיחה עם ynet כי "יש דברים שבזמן כזה בולעים בשקט. די לחכימה ברמיזה". לפי שעה, במערכת הפוליטית מעריכים כי ש"ס וישראל ביתנו לא יסכלו את אישור הקיצוץ.
ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) טוענת כי "נתניהו תופס טרמפ על שפעת החזירים ומפנה שוב תקציבי ענק למערכת הביטחון על חשבון תקציבים חברתיים".
לטענתה, מדובר בהחלטה חסרת אחריות, שתפגע ברווחה, בבריאות, בחינוך ובסיוע לחלשים ביותר.
באופוזיציה מיהרו לתקוף את ההחלטה. יו"ר מרצ, ח"כ חיים אורון, אמר כי "חודשים בודדים לאחר ששר האוצר התפאר בהישג הגדול של תקציב לשנתיים, בוחרת הממשלה הגדולה וחסרת היכולות לקבוע סדרי עדיפויות במפלט הקל והגרוע ביותר של קיצוץ רוחבי. מהר מאוד נחשף הבלוף של אי הגדלת תקציב הביטחון".
גם שר האוצר לשעבר, רוני בר-און (קדימה), תקף את המהלך הצפוי בשיחה עם ynet: "אני פשוט לא מצליח להבין את האנשים הללו. רק לפני חודשיים וחצי שטייניץ אמר שצריך לקצץ מתקציב הביטחון 2.5 מיליארד שקל. עכשיו פתאום מוסיפים להם? זה נותן תחושה שזה לא תקציב עם היגיון כלכלי אלא תקציב פוליטי שנועד לרצות את אהוד ברק".