משרד החינוך: קיצוץ נוסף? פגיעה בעתיד ישראל
כוונת הממשלה לדרוש קיצוץ רוחבי בתקציבי רוב המשרדים, כבר זוכה להתנגדות מצד משרד החינוך: "תקציב פעולות המשרד קוצץ ב-70% בעשור האחרון. פגיעה נוספת תגבה מחיר יקר מהמדינה בעתיד". השר סער צפוי להתנגד לקיצוץ. שר הרווחה: "מדיניות של הנחתות אינה מקובלת"
שר החינוך, גדעון סער, מתכוון להתנגד לקיצוץ המוצע בתקציב משרדו - כך מסרו בצהריים (יום ג') גורמים במשרד החינוך ל-ynet. הדברים נאמרו בעקבות החלטת ראש הממשלה ושר האוצר לדרוש קיצוץ רוחבי של 2% בתקציבים של רוב משרדי הממשלה.
במקביל, שר הרווחה יצחק הרצוג מחה על כך שלא נמסרה לו או למשרדו כל הודעה רשמית בעניין. "זוהי דרך מוטעית. מדיניות של הנחתות אינה מקובלת וראוי היה שבנושא כה חשוב תהיה התייחסות רצינית מול השרים", אמר. "מבחינתי כל מהלך יחייב את קידומה של התוכנית לביטחון תזונתי, שהובטחה לי על ידי ראש הממשלה ערב החגים. סוגיה שאת ממדיה ואת היקפיה הקשים ראינו במלאו העוצמה רק לאחרונה".
ההחלטה על הקיצוץ עוררה הבוקר סערה בין היושבים סביב שולחן הממשלה - כל אחד מהשרים דורש לצמצם למינימום את קיצוץ בתקציב במשרדו. "תקציב הפעולות של משרד החינוך קוצץ ב-70% בעשור האחרון, ורק בשנתים האחרונות הקיצוץ המצטבר בתקציב הפעולות לעומת 2008 קוצץ ב-30%", אמרו הגורמים במשרד החינוך.
לדבריהם, קיצוץ נוסף במשרד החינוך יביא לפגיעה ישירה בנוער מנותק, ברווחה חינוכית ובפעילות המתנ"סים ותנועות הנוער. "פגיעה כזו תגבה מחיר יקר יותר מהמדינה בעתיד. החינוך הוא הביטחון האמיתי, הוא זקוק לתוספות תקציביות ולא לקיצוצים. יש להחריג את הקיצוץ בחינוך, יש לכך תקדימים כולל תקדימים בממשלה הקודמת. דו"ח OECD האחרון מציג את הפיגור הדרמטי של ישראל בהשקעה תוספתית לעומת המדינות אחרות. קיצוץ מעין זה רק מעמיק את הפער".
בנוסף לנתוני OECD, התפרסמו בחודשים האחרונים כמה דו"חות נוספים, בהם נחשפה התמונה הקשה של מערכת החינוך הישראלית.
כך לדוגמא מנתוני משרד החינוך עולה כי שיעורם של אלה היכולים להתקבל עם בגרות "איכותית" ללימודים גבוהים - נמצא בסימן ירידה. רק 87% מבוגרי התיכונים ב-2008 מחזיקים בתעודת בגרות "איכותית" שתאפשר להם להתקבל לאוניברסיטאות. עוד חושף הדו"ח פער עצום בין המגזרים בשיעור קבלת התעודות.
דו"ח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם בחודש שעבר, מצביע כי בשנת 2013 צפוי מחסור של כ-11 אלף מורים במערכת החינוך. הנתונים עולים בקנה אחד עם הדיווחים של המכללות להכשרת מורים על ירידה תלולה בכמות הנרשמים ללימודי הוראה. בדו"ח אחר שהוצג לוועדת החינוך של הכנסת הוצגה תמונה קשה בכל הנוגע לפסיכולוגים ויועצים בבתי הספר.